Ηχηρά μηνύματα τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς την αξιωματική αντιπολίτευση στέλνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega. Και μπορεί το κυβερνόν κόμμα να διατηρεί σημαντική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας δείχνουν απογοήτευση για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, αλλά και για τα επεισόδια που έγιναν πρόσφατα.

Την ίδια ώρα, όλο και περισσότεροι πολίτες εμφανίζονται ανήσυχοι για την πορεία της χώρας, προτάσσοντας ως μείζον πρόβλημα την οικονομία, ενώ από ότι φαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί τα λάθη της κυβέρνησης και να καρπωθεί την κυβερνητική φθορά της ΝΔ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 32,3%, χάνοντας σε ένα μήνα 1,3 ποσοστιαίες μονάδες (33,6% τον Φεβρουάριο).

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει ποσοστό 20,5%, σχεδόν ίδιο με το 20,4% του περασμένου μήνα, 11,8 μονάδες πίσω από τη ΝΔ.  Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το Κίνημα Αλλαγής με 6%, χάνοντας 0,7 μονάδες από τον Φεβρουάριο. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 4,4%, η Ελληνική Λύση με 4,3%, το Μέρα25 με 3,4%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 10,5%.

Η πορεία της χώρας

Στο ερώτημα αν η χώρα αυτή την περίοδο κινείται προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνσης το 56% λέει προς τη λάθος και το 36% προς τη σωστή. Το ενδιαφέρον είναι ότι τον Φεβρουάριο οι γνώμες ήταν μοιρασμένες. Το 45% έλεγε προς τη σωστή κατεύθυνση, το 44% προς τη λάθος και μέσα σε ένα μήνα αυτό το στοιχείο ανέβηκε 12 μονάδες ενώ όσοι έκαναν λόγο για σωστή κατεύθυνση έπεσαν από το 45% στο 36%.

Ως πιο σημαντικό πρόβλημα για τη χώρα παραμένει η πανδημία και η ιατρική περίθαλψη με 37%, όμως πριν από ένα μήνα ήταν στο 45%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η οικονομία με 27% ενώ ακολουθεί το πολιτικό σύστημα με 11%, από 6% τον Φεβρουάριο, κάτι που δείχνει αύξηση των πολιτών που δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς. Ακολουθούν η ανεργία με 7% και η εξωτερική πολιτική με 3%.

Στο ερώτημα για το αν η σύγχρονη ιστορία είναι αντάξια των προσδοκιών της εποχής της επανάστασης του 1821, το συντριπτικό 77% λέει όχι και μόλις το 17% ότι είναι αντάξια.

Πώς αξιολογούν τα κόμματα οι πολίτες

Εν τω μεταξύ, στο ερώτημα για το κυβερνητικό έργο, το 40% το κρίνει θετικό και το 53% αρνητικό όμως το ενδιαφέρον είναι ότι από τον Νοέμβριο, όπου οι θετικές γνώμες ήταν στο 51%, έχει υποχωρήσει 11 μονάδες.

Μόλις το 16% κρίνει θετικό το έργο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ το 74% το κρίνει αρνητικό, απορρίπτοντας γενικά τη στάση της τους τελευταίους μήνες, αν και «τσιμπάει» 2 μονάδες από τον Νοέμβριο και μία από τον προηγούμενο μήνα.

Οι εντυπώσεις για το έργο της κυβέρνησης στην υπόθεση του κορονοϊού δεν είναι και τόσο καλές. Όταν τον Νοέμβριο οι θετικές γνώμες ήταν στο 50% και τον Μάρτιο έπεσε στο 40% τότε θα πρέπει να χτυπήσει καμπανάκι για την κυβέρνηση καθώς ο κόσμος ενδεχομένως έχει κουραστεί από τα απανωτά lockdown και τις οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.

Σοβαρό είναι το πρόβλημα για την κυβέρνηση στις ηλικίες 17-34 αφού το 66% κρίνει αρνητικά το έργο της στη δημόσια υγεία. Αντίθετα, θετικά κρίνεται το έργο στις ηλικίες από 65 και άνω με ποσοστό 61%.

Στην ερώτηση εάν τα χειρότερα είναι μπροστά μας ή όχι και το 45% περιμένει ότι έρχονται ακόμη πιο δύσκολες ημέρες ενώ το 47% ότι έχουμε αφήσει πίσω μας τα χειρότερα. Υπάρχει μια άνοδος 5 μονάδων σε ένα μήνα για όσους εμφανίζονται απαισιόδοξοι.

Το 63% των πολιτών πιστεύει ότι μέσα στο 2021 θα επανέλθει η φυσιολογική καθημερινότητα ενώ 1 στους 4 ότι αυτό θα συμβεί στο τέλος του χρόνου.

Την ίδια ώρα, το 68% των ερωτηθέντων, λέει ότι θα κάνει το εμβόλιο ενώ το 22% ότι δεν θα το κάνει. Από τον Δεκέμβριο καταγράφεται αύξηση 13 μονάδων σε εκείνους που λένε ότι θα το κάνουν. Όμως, οι πολίτες σε ποσοστό 57% δεν είναι ικανοποιημένοι από το ρυθμό των εμβολιασμών σε σύγκριση με το 36% που είναι. Ενδιαφέρον επίσης το γεγονός ότι 63% θεωρούν ασφαλή τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, αν και ένας στους 4 (24%) δεν τα θεωρούν ασφαλή.

Τι λένε για την αστυνόμευση

Ένα ποσοστό 54%, αλλά με υποχώρηση 10 μονάδων από τον Ιανουάριο, δηλώνει υπέρ της πανεπιστημιακής αστυνομίας ενώ κατά είναι το 41% από 31%. Μάλιστα κατά είναι το 81% στους φοιτητές και το 65% στις ηλικίες 17-34, απορρίπτεται δηλαδή από τους νέους.

Με αφορμή τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, το 77% συμφωνεί ότι κάποιοι αστυνομικοί ασκούν υπερβολική βία, και μόλις 20% διαφωνούν.
Επίσης, 72% αναφέρει ότι φταίνε ακραία στοιχεία και χούλιγκαν ενώ 47% εκτιμά ότι η κυβέρνηση γίνεται όλο και πιο αυταρχική, αλλά το 50% δεν πιστεύει κάτι τέτοιο. Στο ερώτημα αν φταίνε τα κόμματα της αντιπολίτευσης που επιδιώκουν φθορά της κυβέρνησης, το 42% απαντά ότι συμφωνεί και το 53% ότι διαφωνεί.

Ποιος θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός

4 στους 10 ερωτηθέντες, πιστεύουν ότι καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το 17% εκτιμά τον Αλέξη Τσίπρα, 2% τους Φώφη Γεννηματά, Κυριάκο Βελόπουλο, Γιάνη Βαρουφάκη. Πάνω από 1 στους 4 πολίτες απαντά κανένας από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις