Την Ελλάδα «έδειξε» ως υπεύθυνη για τα προβλήματα στις ευρωτουρκικές σχέσεις, ο Χουλουσί Ακάρ. Σε δηλώσεις του, κάλεσε μάλιστα την ΕΕ να μη δείχνει αλληλεγγύη στην Ελλάδα και να μην καθιστά ως ευρωπαϊκό πρόβλημα τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

Εμφανώς δυσαρεστημένος από το μήνυμα της συνόδου κορυφής της ΕΕ, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε, μεταξύ άλλων: «Όπως έχει αναφέρει πολλές φορές ο κύριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας, η ΕΕ είναι για μας ένας στρατηγικός στόχος.

Για αυτό δεν πρέπει κανείς να έχει αμφιβολία. Τις σχέσεις μας με την ΕΕ, επιθυμούμε να τις προχωρήσουμε με εποικοδομητικά και απτά βήματα. Στο θέμα αυτό έχουνε γίνει και γίνονται διάφορες συζητήσεις. Διαμέσου των σχέσεων Τουρκίας Ελλάδας ενδεχομένως εμφανίζονται κάποια προβλήματα σε σχέση με την ΕΕ.

Εμείς αυτό που πάντα επισημαίνουμε στους ομολόγους μας, είναι ότι δεν πρέπει με κανένα τρόπο οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία να καθίστανται πρόβλημα με την ΕΕ, ότι αυτό η ΕΕ δεν πρέπει να το ανέχεται, δεν πρέπει να προσεγγίζει τα θέματα με αλληλεγγύη, ενώ προσδοκούμε να είναι αμερόληπτη, αντικειμενική και να διασφαλίσει μια αμερόληπτη συμβολή στην επίλυση των θεμάτων».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Ακάρ επέμεινε στη «λύση» των δύο κρατών.

«Γνωρίζετε τις συνομιλίες που διεξάγονται 10 χρόνια με την Κύπρο. Από εκεί δεν έγινε δυνατό να βγει αποτέλεσμα. Πρέπει όλοι να κατανοήσουν πως ήρθε πλέον καιρός για συζήτηση για δύο ξεχωριστά ανεξάρτητα κράτη. Προσδοκούμε από όλους υπό αυτή την έννοια να συμβάλλουν στην οδό της επίλυσης», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις