Aπαράδεκτη η απόφαση της γερμανικής Βουλής, με εξαίρεση την Αριστερά και τους Πράσινους, για την απόρριψη των απαιτήσεων της χώρας μας για τις γερμανικές αποζημιώσεις, αναφέρει η δήλωση του τ. προέδρου της Βουλής και βουλευτή Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκου Βούτση.

Ειδικότερα με αφορμή τη νέα απόρριψη από την Γερμανική Βουλή της διεκδίκησης για τις γερμανικές επανορθώσεις, ο κ. Βούτσης δήλωσε σε παρέμβασή του ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 :

«Σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις μια αναμενόμενη και ταυτόχρονα άκρως αρνητική έκπληξη επιφύλασσε η πλειοψηφία του γερμανικού Κοινοβουλίου με εξαίρεση τους Πράσινους και την Αριστερά, όλοι οι άλλοι “αγκαζέ”, απέρριψαν τις ελληνικές διεκδικήσεις που αφορούν σε απολύτως ενεργές και απαράγραπτες, ηθικά, πολιτικά και νομικά, απαιτήσεις για τις επανορθώσεις για το σύνολο των ζητημάτων όπως το κατοχικό δάνειο, τις μαρτυρικές πόλεις, το λιμό και τους πολιτιστικούς θησαυρούς.

Αυτό γίνεται 20 ημέρες πριν συμπληρωθούν τα δυο χρόνια που μετά από απόφαση της ελληνικής Βουλής υπήρξε και κυβερνητική παρέμβαση προς την Γερμανία για διεκδίκηση με όλα τα μέσα των επανορθώσεων. Προηγήθηκε πρέπει να ξέρετε προ μηνών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Γερμανία που επίσης απέρριψε και θεωρεί ότι δεν υπάρχει αντικείμενο και πως έχει κλείσει αυτό το ζήτημα με τα πολεμικά και τώρα πλέον και με τη βούλα της γερμανικής Βουλής δίνουν τέλος στην πρώτη φάση της διεκδίκησης.

Η πρώτη φάση προέβλεπε διακρατικές συνομιλίες και επίλυση του ζητήματος μέσω συζήτησης ανάμεσα στις δυο χώρες οι οποίες είναι και σύμμαχες χώρες και παρούσες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι φανερό ότι κλείνει αυτός ο κύκλος και θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση, αυτό είναι το άμεσο αίτημα το οποίο καταθέτω, σε συνέχεια των αποφάσεων και της προηγούμενης κυβέρνησης και του ελληνικού κοινοβουλίου να περάσει άμεσα, καταρχήν σε μια καμπάνια ενημέρωσης των κοινοβουλίων πανευρωπαϊκά αλλά ταυτόχρονα στην προετοιμασία, που έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση από τον π.Π.τ.Δ, από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, έχει γίνει προετοιμασία για τη νομική πλέον διεκδίκηση αυτών των απαράγραπτων επαναλαμβάνω ηθικά, ιστορικά και νομικά απαιτήσεων.

Θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση και θέση να πάρει σε σχέση με την χθεσινή απαράδεκτη απόφαση της πλειοψηφίας του γερμανικού κοινοβουλίου αλλά και να προετοιμαστεί με συνηγορία και επικουρία όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου γι’ αυτήν τη διεκδίκηση. Υπάρχει η απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου, όπου προβλέπει ακριβώς αυτά τα βήματα και είναι υποχρεωμένες οι ελληνικές κυβερνήσεις να τα ακολουθήσουν».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις