Δεκτό έγινε το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, από τον πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), Ανδρέα Βερύκιο, για συνάντησή τους σχετικά με την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Τράπεζας Πειραιώς.

Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα έγινε έπειτα από επιστολή του διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Μιχάλη Καλογήρου. «Η παραπάνω συνάντηση επιθυμούμε να προγραμματιστεί άμεσα και σε κάθε περίπτωση πριν τις 7 Απριλίου 2021, ώστε να μας ενημερώσετε για την υπό εξέλιξη διαδικασία λήψης απόφασης του Γενικού Συμβουλίου, αναφορικά με τους όρους συμμετοχής του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην προγραμματισμένη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς» αναφερόταν χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Έτσι, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να συναντηθεί με τη διοίκηση του ΤΧΣ στις 31 Μαρτίου.

Την ίδια ώρα, έχει ξεσπάσει πολιτική αντιπαράθεση για την αύξηση μετοχικού της κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς με κυβερνητικές πηγές να εξαπολύουν επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό διότι η αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί και αμφισβητεί το εγχείρημα, θέτοντας θέματα για τη συμμετοχή του ΤΧΣ ή των μικροεπενδυτών.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η ανακεφαλαιοποίηση της Πειραιώς το Νοέμβριο του 2015 κόστισε 5,4 δισ. στο Δημόσιο και στους φορολογούμενους. Με την απόφαση δε για τα περίφημα CoCos «μπήκε μια θηλιά στην τράπεζα που δεν μπορούσε χρόνια τώρα να αναπνεύσει».

Όπως ισχυρίζονται στην κυβέρνηση, « το 2015 το ΤΧΣ έβαλε στην Τράπεζα Πειραιώς 2,7 δισ. εκ των οποίων 2 δισ. τα περίφημα CoCos που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην τιμή των 6 ευρώ. Κεφάλαια ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Και αφού δεν υπήρχε αρκετό ενδιαφέρον από επενδυτές για την αύξηση κεφαλαίου τότε της Πειραιώς (2015), επιτράπηκε στην προηγούμενη διοίκηση να δώσει δάνεια σε μετόχους που συμμετείχαν στην αύξηση. Δηλαδή, μετοχοδάνεια, για τα οποία επιβλήθηκε πρόστιμο στην Πειραιώς από τον SSM».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις