«Πόλεμος» ανακοινώσεων ανάμεσα στον Γιάννη Δραγασάκη και τη Νέα Δημοκρατία με αφορμή τις δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη στο «Βήμα της Κυριακής». Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανταπάντησε στο κυβερνών κόμμα, κατηγορώντας το ότι αξιοποιεί τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 για να αποπροσανατολίσει από τα αδιέξοδα της πολιτικής της.

Η αρχή έγινε με τη συνέντευξη του κ. Βαρουφάκη, ο οποίος ρωτήθηκε για τις πρόσφατες καταγγελίες του στη βουλή για μεθοδεύσεις «πίσω από την πλάτη του» επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήταν υπουργός Οικονομικών. «Ποτέ δεν υπονοώ. Καταθέτω την αλήθεια που, εν προκειμένω, έχει ως εξής. Όταν ανέλαβα το Υπουργείο Οικονομικών “κληρονόμησα” σύμβαση που έδινε στον ΟΠΑΠ το δικαίωμα, όπως είχε πει ο Κώστας Καραμανλής, να μετατρέψει την Ελλάδα σε απέραντο καζίνο σπέρνοντας 14 χιλιάδες μαγαζιά παιγνιομηχανημάτων τζόγου (VLTs) σε κάθε γειτονιά της χώρας – τα ΟΠΑΠ Play.

Η σύμβαση ήταν νομικά ισχυρή κι η ακύρωσή της πράγματι θα κόστιζε υπερβολικά στο Δημόσιο. Για αυτό δεν την προσέβαλα. Αυτό που έκανα, όπως είχα δικαίωμα αλλά και ιερή υποχρέωση να κάνω, ήταν να προστατεύσω τους πολίτες, ιδίως τους πιο ευάλωτους, από τις Σειρήνες του Τζόγου. Πώς; Μέσω της ρυθμιστικής αρχής, της Επιτροπής Παιγνίων, που έχει την ευθύνη για τον ορισμό των κανόνων.

Ο βασικός κανόνας που εισαγάγαμε ήταν η μέγιστη “χασούρα” ανά άτομο ανά ημέρα να μην υπερβαίνει τα 60 ευρώ – ένα ποσό ουκ ευκαταφρόνητο για τους ήδη πτωχοποιημένους “πελάτες” που έβαζε στο στόχαστρό του ο ΟΠΑΠ. Αμέσως άρχισα να δέχομαι επιθέσεις επειδή τόλμησα να ορθώσω έστω κι αυτό το χαμηλό τείχος προστασίας γύρω από, ως επί το πλείστον, φτωχούς ανθρώπους τους οποίους ο ΟΠΑΠ δελεάζει με φρούδες ελπίδες ώστε να τους ξεζουμίσει. Εκείνο που δεν περίμενα ήταν ότι την βρώμικη δουλειά του τσέχικου ΟΠΑΠ θα έφερε εις πέρας ο σύντροφος αντιπρόεδρος της κυβέρνησής μας».

Στην ερώτηση αναφορικά με το ότι ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης τον κατηγορεί ότι με δικές του «πρόχειρες αποφάσεις» και «άστοχες παρεμβάσεις» παρείχε το δικαίωμα στον ΟΠΑΠ να διεκδικεί τεράστιες αποζημιώσεις από το Ελληνικό Δημόσιο, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 είπε:

«Ο περιορισμός των 60 ευρώ ήταν και εύλογος και νόμιμος και ηθικός. Κανένα ελληνικό δικαστήριο δεν θα επιβράβευε τις απειλές του αρπακτικού ΟΠΑΠ! Πράγματι, όσο ήμουν υπουργός οικονομικών, ούτε μία φορά δεν μου ειπώθηκε από κανέναν συνάδελφο, ούτε από τον κ. Δραγασάκη, ότι ο περιορισμός των 60 ευρώ ήταν “άστοχος” ή ότι θα επέφερε “τεράστιες αποζημιώσεις”. Τσιμουδιά. Απλά, υποχθόνια, άνθρωποι της Αντιπροεδρίας υπονόμευαν το έργο της Επιτροπής Παιγνίων υπέρ του ΟΠΑΠ. Κι όταν παραιτήθηκα, εν μια νυκτί το θεσμικό πλαίσιο μεταμορφώθηκε σύμφωνα με τις εντολές του ΟΠΑΠ.

Το ότι ο κ. Δραγασάκης ακόμα και σήμερα παρουσιάζει τις αξιώσεις εκείνες του ΟΠΑΠ ως πραγματική απειλή για το δημόσιο ταμείο απλά καταδεικνύει ότι, και σήμερα, παραγοντίζει εκούσια ή ακούσια εκ μέρους της εταιρείας. Πρόκειται για θέμα διαχρονικής σημασίας: Φαντάζεστε ένα κράτος να κάνει “πίσω” κάθε φορά που κάποιος ισχυρός το απειλεί με μηνύσεις αν δεν του γίνει το χατίρι;».

«Συμπαιγνία ΝΔ – Βαρουφάκη – επιχειρηματικών συμφερόντων»

Για «ολοφάνερη συμπαιγνία ΝΔ-Βαρουφάκη-επιχειρηματικών συμφερόντων», κάνει λόγο με δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Γιάννης Δραγασάκης, απαντώντας στις αναφορές του Γιάνη Βαρουφάκη, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, ότι «ενήργησε υπέρ του τσέχικου ΟΠΑΠ».

Στη δήλωσή του ο κ. Δραγασάκης αναφέρει ακόμη: «Ο Γ. Βαρουφάκης σε ξεκάθαρο συντονισμό με συμφέροντα επαναλαμβάνει σήμερα τις συκοφαντίες του. Η ΝΔ με καθυστέρηση τον αξιοποιεί ως “χρήσιμο λαγό”. Η αθλιότητα όμως δεν θα μένει αναπάντητη. Τα πραγματικά γεγονότα έχουν ήδη καταγραφεί επίσημα σε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής. Όσοι ενδιαφέρονται για την αλήθεια, θα τη βρουν εκεί».

ΝΔ: Να απαντήσει ο Δραγασάκης ή να κινηθεί νομικά

Απαντήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις καταγγελίες του Γιάνη Βαρουφάκη κατά Γιάννη Δραγασάκη ότι «λειτούργησε υπέρ συμφερόντων εταιρείας και όχι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος» στο πλαίσιο της Επιτροπής Παιγνίων, ζητά με ανακοίνωση της η ΝΔ.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«O Yπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Α. Τσίπρα, Γ. Βαρουφάκης, στη συνέντευξή του στην εφημερίδα “Το Βήμα” διατυπώνει πολύ βαριές καταγγελίες κατά του τότε αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, ότι λειτούργησε υπέρ συμφερόντων εταιρείας κι όχι υπέρ του δημόσιου συμφέροντος. “Δεν περίμενα ότι τη βρώμικη δουλειά του τσέχικου ΟΠΑΠ θα έφερε εις πέρας ο σύντροφος αντιπρόεδρος της κυβέρνησής μας” λέει ο κ. Βαρουφάκης και καταγγέλλει υπονόμευση του έργου της Επιτροπής Παιγνίων υπέρ του ΟΠΑΠ και “αλλαγή εν μία νυκτί του θεσμικού πλαισίου σύμφωνα με τις εντολές της εταιρείας”.

Οι καταγγελίες είναι σαφείς και ονομαστικές και περιμένουμε σαφείς απαντήσεις από τον κ. Δραγασάκη αλλά και από τον κ. Τσίπρα για τα καταγγελλόμενα σε βάρος του αντιπροέδρου του. Διαψεύδουν αυτά που λέει ο τότε Υπουργός Οικονομικών; Τους συκοφαντεί ή περιγράφει αυτό που έζησε; Δεν πρόκειται περί ενός θέματος κομματικής αντιπαράθεσης, αλλά για μια πολύ σοβαρή υπόθεση δημόσιου συμφέροντος. Αναμένουμε τις απαντήσεις τους

Η ΝΔ, εξέδωσε και δεύτερη ανακοίνωση, απαντώντας στην αντίδραση του Γιάννη Δραγασάκη. «Μόνο γέλιο προκαλεί η ανακοίνωση του κ. Δραγασάκη περί δήθεν συμπαιγνίας με τον κ. Βαρουφάκη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Ας απαντήσει στα όσα καταγγέλλει ο πρώην υπουργός Οικονομικών του κ. Τσίπρα κι ας αφήσει τα ανέκδοτα. Όσο για την επιστολή την οποία επικαλείται, προφανώς δεν απαντάει στις καταγγελίες του κ. Βαρουφάκη, ότι έκανε τη βρώμικη δουλειά της εταιρείας.

Ο κ. Δραγασάκης ή θα απαντήσει επί της ουσίας στις καταγγελίες του κ. Βαρουφάκη ή θα κινηθεί άμεσα δικαστικά εναντίον του. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει είναι να συνεχίσει να πετάει τη μπάλα στην κερκίδα».

Δραγασάκης: Η ΝΔ αξιοποιεί τον Βαρουφάκη

«Είναι φανερό ότι η ΝΔ αξιοποιεί τον Γιάνη Βαρουφάκη για τον αποπροσανατολισμό από τα αδιέξοδα της πολιτικής της», αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην υπουργός, Γιάννης Δραγασάκης, απαντώντας στην δεύτερη ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΔ με αφορμή τις καταγγελίες του Γιάνη Βαρουφάκη.

Συνεχίζοντας ο κ. Δραγασάκης αναφέρει: «Αφού όμως η ΝΔ τον θεωρεί αξιόπιστο, αυτόν και τις συκοφαντίες του δεν έχει παρά να αναλάβει δράση: Να ακυρώσει λοιπόν εδώ και τώρα η κυβέρνησή της τις υποτιθέμενες “βρώμικες” ρυθμίσεις που δήθεν έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και να διώξει τις “μαφίες” από την Ελλάδα. Και να μη ξεχάσει και… εκείνους που τις έφεραν».

ΜέΡΑ25 κατά… πάντων

Στην αντιπαράθεση παρενέβη και ο Κώστας Μπιτσάνης, συντονιστής της Κ.Ε. του ΜέΡΑ25, εκτοξεύοντας «πυρά» τόσο κατά της Νέας Δημοκρατίας όσο και κατά του ΣΥΡΙΖΑ. «Tι έγινε; Θέλει η ΝΔ να καταργήσει τα OΠΑΠ Play που εκμεταλλεύονται τη φτώχια στις γειτονιές μας και την εμποδίζει η συμφωνία Δραγασάκη; Γιατί δεν την καταργεί; Πόσο ακόμα υποκρισία από τη συμπαιγνία του τζόγου ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις