Σε όλη την Ευρώπη βέβαια η συζήτηση αυτή γίνεται στην σκιά της απόφασης του συνταγματικού δικαστηρίου της Καρλσρούης να μην εγκρίνει τον αντίστοιχο νόμο της γερμανικής βουλής. Και ως γνωστόν για να προχωρήσει το σχέδιο πρέπει να υπάρχει η έγκριση των κοινοβουλίων και των 27.  Βασικός στόχος είναι μέχρι καλοκαίρι το πρόγραμμα να εγκριθεί ώστε τον ερχόμενο Ιούλιο ή το αργότερο τον Αύγουστο να έρθουν τα πρώτα χρήματα στην Ελλάδα.

Ο κ. Andreas Vosskuhle πρόεδρος του δικαστηρίου που «μπλοκάρει» προσωρινά το Ταμείο Ανάκαμψης

Το ποσό που αντιστοιχεί στη χώρα μας για την πρώτη αυτή εκταμίευση κυμαίνεται από 3,5 έως 4δισ.. ευρώ. Το ακριβές ποσό θα εξαρτηθεί από το αριθμό και το ύψος των επενδυτικών σχεδίων που θα οριστικοποιηθούν από το υπουργείο Οικονομικών και τη διαχειριστική αρχή του Ταμείου Ανάκαμψης τους επόμενους δύο μήνες και θα περάσουν μέσα από το τραπεζικό σύστημα.

Από τα προαναφερόμενα ποσά, τα 2,3 δισ. ευρώ αφορούν σε μη-επιστρεπτέες επιδοτήσεις που θα κατευθυνθούν (κατά κύριο λόγο) σε δημόσια έργα. Τα υπόλοιπα 1,2 δισ. έως 1,7 δισ. ευρώ αφορούν σε χαμηλότοκα δάνεια του ελληνικού Δημοσίου, που στη συνέχεια θα εκχωρηθούν σε ιδιώτες για να χρηματοδοτήσουν δικές τους επενδύσεις. Αυτό σημαίνει ότι το εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης σε πρώτη φάση αρχής γενομένης από το ερχόμενο καλοκαίρι, θα κινητοποιήσει κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 4,7 δισ. έως 5,7 δισ.. ευρώ.

Από το Υπουργικό στη Βουλή

Το σχέδιο με προτεραιότητες την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της οικονομίας θα λάβει την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, και θα ακολουθήσει η ενημέρωση της ελληνικής Βουλής.. Η ενημέρωση των κομμάτων θα γίνει σε συνεδρίαση της Βουλής που αναμένεται να λάβει χώρα μέσα στο πρώτο 10ημερο του Απριλίου. Η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται ήδη για την απουσία διαβούλευσης επί του περιεχομένου του σχεδίου και την επιλογή των έργων.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η κατάθεση του αναλυτικού τελικού ΕΣΑΑ στην Ε.Ε. στις 10 Απριλίου.

Από τη στιγμή που θα κατατεθεί το ΕΣΑΑ στην Κομισιόν, ξεκινά επίσημα η διαλογή και ένταξη έργων στο σχέδιο και στο λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ήδη έχει γίνει μια προεπιλογή έργων κυρίως δημόσιου χαρακτήρα και ότι το ζητούμενο πλέον δεν είναι τα έργα και η επιλεξιμότητά τους, αλλά η ωριμότητά τους και η δυνατότητά τους να απορροφήσουν πόρους από τα 5 δισ. έως 5,5 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα διοχετευθούν στην χώρα το ερχόμενο καλοκαίρι. Έτσι στους επόμενους δύο μήνες, το υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση στο σύνολό της, πρέπει να ιεραρχήσει τα έργα που ήδη έχει εντάξει στο Ταμείο.

Η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 10η Ιουνίου. Την ημερομηνία αυτή η Κομισιόν εισηγείται στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών το ελληνικό ΕΣΑΑ. Από τη στιγμή που θα γίνει η εισήγηση εκτιμάται ότι απαιτείται περίπου ένας μήνας προκειμένου να γίνει αποδεκτή η εισήγηση από το Συμβούλιο Υπουργών. Έτσι το αργότερο μέχρι τις 10 Ιουλίου αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για την έναρξη των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης. Κυβερνητικοί παράγοντες δεν απέκλειαν αυτό να συμβεί και νωρίτερα, αλλά μέχρι στιγμής αυτός είναι επίσημος οδικός χάρτης.

Αμέσως μετά την έγκριση του Συμβουλίου Υπουργών θα ακολουθήσει μια τεχνική σύσκεψη μεταξύ κοινοτικών και εθνικών αρχών για το θέμα της εκταμίευσης της προκαταβολής των 4 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα λάβει χώρα μέσα στον Ιούλιο ή το αργότερο τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου. Όλα αυτά βέβαια αν το Ταμείο «ξεκολλήσει» και από την γερμανική δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις