Σε μετωπική κυβέρνησης -αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να εξελιχθεί η σημερινή κοινοβουλευτική διαδικασία με αντικείμενο την σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά. Αφορμή η δικογραφία που έχει αποσταλεί στο κοινοβούλιο για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του 2016.

Οι βουλευτές της ΝΔ προτείνουν τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης (περί της «Ποινικής Ευθύνης των Υπουργών») σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην υπουργό Επικρατείας από 23-09-2015 έως 05-11-2016 και εν συνεχεία Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης έως τις 09-07-2019, κ. Νικόλαο Παππά κατά την άσκηση των καθηκόντων του:

1) Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση (αρ. 159 ΠΚ) και

2) Παράβαση Καθήκοντος κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση (ΠΚ 259).

Δείτε τη συζήτηση σε απευθείας μετάδοση από τη Βουλή:

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται να στηρίξει τον πρώην Υπουργό Επικρατείας και εκτός απροόπτου θα μιλήσει και ο πρόεδρος του κόμματος. «Η κυβέρνηση στήνει δεύτερο ειδικό δικαστήριο για Υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς στοιχεία», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ η πλειονότητα των στελεχών του κόμματος εκτιμούν ότι το κόμμα δέχεται προφανή επίθεση από τη ΝΔ, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο την χώρα τόσο στα ζητήματα της αντιμετώπισης της πανδημίας όσο και στα θέματα της οικονομίας.

Βασικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι με την πολιτική του στα ΜΜΕ υπήρξε μετά από πολλά χρόνια ένα καθεστώς συντεταγμένης λειτουργίας με όρους και κανόνες στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Επίσης ότι οι υποψήφιοι επενδυτές κατέβαλαν χρήματα στο ελληνικό δημόσιο και δεν έλαβαν χρήματα από αυτό, όπως συμβαίνει σήμερα με τις συνεχείς ενισχύσεις και τις «λίστες Πέτσα». Το τίμημα που συνολικά καταβλήθηκε εκτιμάται στα 180 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους και τέλη.

Στο μεταξύ από τη Νέα Δημοκρατία αναμένεται να κινηθούν στο πλαίσιο της πρότασης που κατέθεσαν. Συγκεκριμένα θα προβάλλουν όλα όσα έχει υποστηρίξει ο Χρ. Καλογρίτσας, καθώς επίσης και τα στοιχεία που υπάρχουν στη δικογραφία. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι ο κ. Παππάς κατηγορείται για το κακούργημα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.

Η διαδικασία

Η συζήτηση επί της πρότασης θα περιλαμβάνει δύο κύκλους ομιλητών, τοποθετήσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, πολιτικούς αρχηγούς (εφόσον το επιθυμούν) και φυσικά τη μυστική ψηφοφορία με κάλπη το βράδυ της ίδιας μέρας για την αποδοχή ή απόρριψη της πρότασης.

Την εισήγηση της πλειοψηφίας για συγκρότηση προανακριτικής θα αναλάβει η βουλευτής Τρικάλων Κατερίνα Παπακώστα ενώ κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος έχει οριστεί ο κ. Θάνος Πλεύρης. Οι δύο βουλευτές θα αποτελέσουν και μέλη της «γαλάζιας» ομάδας που θα αναλάβει τις έρευνες μαζί με τους Δημήτρη Μαρκόπουλο, Σταύρο Κελέτση, Αγγελο Τσιγκρή, Αννα Μάνη – Παπαδημητρίου, Ανδρέα Νικολακόπουλο, Λάζαρο Τζαβδαρίδη, Σάββα Χιονίδη και Τάσο Μπαρτζώκα.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από τον Αλέξη Τσίπρα, αναμένεται να τοποθετηθούν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Παύλος Πολάκης, ο Γιάννης Ραγκούσης,  η Δώρα Αυγέρη, ο Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Διονύσης Καλαματιανός. 

Η συνεδρίαση θα κλείσει με την τοποθέτηση του ίδιου του Νίκου Παππά.

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 7 το βράδυ, οπότε και θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία, με δυνατότητα των βουλευτών και στείλουν επιστολική ψήφο. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί τα μεσάνυχτα.

Η πρόταση της προανακριτικής αναμένεται να εγκριθεί με ευρύτερη πλειοψηφία καθώς εκτός από τους 158 βουλευτές της ΝΔ, αναμένεται να την υπερψηφίσουν οι ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής και πιθανότατα της Ελληνικής Λύσης.

Το ΚΚΕ αναμένεται να δηλώσει «παρών», ενώ το ΜεΡΑ25 θα απέχει.

Ένσταση για την επιστολική ψήφο

Πριν την έναρξη της συζήτησης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Ιω. Ραγκούσης, του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος και της Ελληνικής Λύσης Κ. Χήττας εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την δυνατότητα επιστολικής ψήφου – πλην περιπτώσεων ανωτέρας βίας.

Για σοβαρή καταστρατήγηση της μυστικότητας της ψηφοφορίας έκανε λόγο ο κ. Ραγκούσης, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αθ. Πλεύρης είπε ότι η δυνατότητα επιστολικής ψήφου δόθηκε με την αναθεώρηση του Κανονισμού της Βουλής λόγω πανδημίας. Επίσης, ο προεδρεύων Ν. Κακλαμάνης σημείωσε ότι και πριν την αναθεώρηση του Κανονισμού, ενσωματώθηκαν κανονικά επιστολικές ψήφοι, σε ανάλογες διαδικασίες.

Εφόσον τελικά συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή θα λάβει συγκεκριμένη προθεσμία, συνήθως 3 μηνών η μεγαλύτερη, προκειμένου να παραδώσει το πόρισμά της.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις