Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Γκίκα στα Παραπολιτικά 90,1 για άνοιγμα σχολείων: Προτεραιότητα θα δοθεί στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

«Aσπίδα προστασίας για την επαναλειτουργία των σχολείων τα self tests και η μάσκα»

«Οπωσδήποτε οι πανελλήνιες είναι τον Ιούνιο και οι υπόλοιπες εξετάσεις για τις οποίες υπάρχει συζήτηση, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση αν θα πραγματοποιηθούν οι προαγωγικές εξετάσεις», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αναστασία Γκίκα.

«Δεν έχουμε απόφαση υπάρχει συζήτηση επ’ αυτού άλλωστε και πέρυσι η απόφαση αυτή λήφθηκε την τελευταία μέρα του Απριλίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στο άνοιγμα των σχολείων, η κ. Γκίκα τόνισε: «Είναι γνωστό τοις πάσι ότι εμείς θα θέλαμε να ανοίξουν όλα τα σχολεία και όλες οι βαθμίδες και οι μαθητές μας θέλουν πραγματικά να μπούνε στην τάξη. Αν αυτό σταθεί αδύνατο, αν δεν είναι εφικτό γιατί όλα εξαρτώνται από την εισήγηση των ειδικών και την εξέλιξη των κρουσμάτων, και την εξέλιξη του επιδημιολογικού φορτίου θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στη Δευτεροβάθμια γιατί η Δευτεροβάθμια έχει λιγότερο από την Πρωτοβάθμια βρεθεί στην τάξη και το δεύτερο θέμα είναι ότι πλησιάζουμε και στις εξετάσεις».

«Μακάρι να μπορούσαν να ξεκινήσουν τα σχολεία μας από τη Δευτέρα αλλά μες την εβδομάδα θα γίνει συζήτηση με τους λοιμωξιολόγους για να δούμε την εξέλιξη των σχολείων. Δεν είμαι σίγουρη για την ημερομηνία, δεν μπορώ να σας πω τίποτα παραπάνω άλλωστε είναι ανακοινώσεις που τις κάνει η υπουργός και η υφυπουργός», υπογράμμισε η ίδια.

Ερωτηθείσα αν το άνοιγμα των Δημοτικών σχολείων πάει για μετά το Πάσχα, η γ.γ του υπουργείο Υγείας απάντησε: «Ενδεχομένως ναι ενδεχομένως όχι. Δεν μπορώ να πω μια γνώμη για την οποία δεν έχει ληφθεί απόφαση. Εμάς μας ενδιαφέρει πάρα πολύ τα παιδιά να επανέλθουν στο σχολείο, η τηλεκπαίδευση έχει κάνει τα θαύματα της, τα αποτελέσματά της είναι ορατά, η ύλη προχωράει κανονικά, ικανοποιητικά παρόλα αυτά τα παιδιά μας είναι πολύ σημαντικό να γυρίσουνε στην τάξη και αυτό είναι που θέλουμε να πετύχουμε αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει τώρα τα τελευταία αυτής της πανδημίας να κάνουμε μια ιδιαίτερη προσπάθεια να προσέξουμε περισσότερο».

Για τα self test, ανέφερε ότι τα τεστ θα είναι ένα την εβδομάδα, είναι με βάση τον ΑΜΚΑ των μαθητών και των εκπαιδευτικών και θα παραλαμβάνονται από το φαρμακείο της γειτονιάς και θα διενεργούνται στο σπίτι.

«Είναι δωρεάν και θα πρέπει να γίνονται το πρωί ή την ημέρα πριν πάνε τα παιδιά μας στο σχολείο. Αυτό θα το διασαφηνίσουμε γιατί ετοιμάζουμε και υπουργική απόφαση και εγκύκλιο. Αυτή τη στιγμή τη συζητούμε και βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο», διευκρίνισε η κ. Γκίκα.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ είναι να γίνονται τα τεστ και από τους εκπαιδευτικούς και από τους μαθητές και από το υπόλοιπο προσωπικό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία και προφύλαξη της εκπαιδευτικής κοινότητας, της οικογένειας και συνακόλουθα του συνόλου της κοινωνίας μας», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Αυτό δε το αυτοδιαγνωστικό τεστ είναι παράλληλο με την μάσκα και με τα υπόλοιπα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης, το ένα συμπληρώνει το άλλο έτσι ώστε να δημιουργήσουν την ασπίδα προστασίας για την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων. Ίσως να βρεθούν και γονείς ή εκπαιδευτικοί που ίσως να έχουν κάποια αντίρρησή ή αβεβαιότητα για το πώς θα γίνει, θα υπάρξουν βίντεο και θα υπάρξει συζήτηση και από τους εκπαιδευτικούς με την πειθώ και με τη συνεργασία και με την εμπιστοσύνη που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία να καλλιεργήσει σε όλα τα μέλη της νομίζω ότι θα προχωρήσουμε μια χαρά και με ασφάλεια», ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων.

Ερωτηθείσα θα γίνει στην περίπτωση που ένα παιδί δεν έχει την υπεύθυνη δήλωση τη Δευτέρα, απάντησε: «Σε αυτές τις περιπτώσεις οι εκπαιδευτικοί του σχολείο μιλούνε με τους γονείς, ο λόγος μπορεί να είναι γιατί ξέχασε τη βεβαίωση, θα τη φέρουν οι γονείς. Εάν δεν έχει γίνει το τεστ θα χρησιμοποιήσουμε τη μέθοδο της πειθούς και της συνεργασίας που πρέπει να πετύχουμε και αυτό επιτυγχάνεται. Έχουμε τόσο μεγάλη πορεία διανύσει και έχουμε δει ότι υπάρχει μεγάλος σεβασμός και στα μέτρα πρόληψης και στη μάσκα. Η ελληνική κοινωνία έχει δείξει ότι μπορεί να συνεργάζεται και πρέπει να συνεργάζεται γιατί είναι προς όφελος όλων μας».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ