Υπό το βάρος νέου αρνητικού ρεκόρ διασωληνωμένων από τον Covid 19 που φτάνουν τους 755 και τον ανησυχητικά υψηλό αριθμό των κρουσμάτων που επαναλαμβάνεται χωρίς ανάσχεση τις τελευταίες μέρες, πραγματοποιείται σήμερα στις 11.00 το πρωί στην Βουλή η προ ημερησίας διάταξης συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών για την πανδημία αλλά και την οικονομία.

Σύμφωνα με το άρθρο 143 του κανονισμού με βάση το οποίο θα διεξαχθεί η σημερινή συζήτηση προβλέπεται αρχική αγόρευση του πρωθυπουργού και στη συνέχεια ακολουθούν οι πρωτολογίες των πολιτικών αρχηγών, με την Φώφη Γεννηματά να έχει επιπλέον δικαίωμα χρόνου εφόσον προκαλεί την συζήτηση. Ακολουθούν οι δευτερολογίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών ενώ ο πρωθυπουργός έχει και το προνόμιο του «κλεισίματος» της συζήτησης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισηγητική του ομιλία θα αναφερθεί στο «εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία».

Στο πεδίο της οικονομίας η τοποθέτηση του πρωθυπουργού αναμένεται να εστιαστεί στο ζήτημα του σχεδιασμού για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Το σχέδιο αναμένεται να διανεμηθεί στα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές την ερχόμενη εβδομάδα αφού την Τρίτη θα υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση στην Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη. Παράλληλα στην ομιλία του πρωθυπουργού εύλογα θα γίνει αναλυτική αναφορά στα μέτρα που ανακοίνωσε ο ίδιος χθες για την ενίσχυση των επαγγελματιών της εστίασης από κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός στο ζήτημα των self –tests και τον ρόλο που θα παίξουν στην εποπτεία της πανδημία ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και το στίγμα που θα δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με το πώς θα γιορτασθεί στην χώρα φέτος το Πάσχα.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας θα κινηθεί στο δόγμα ότι οι κυβερνητικού χειρισμού για την πανδημία συνιστούν «θέατρο του παραλόγου». Μεταξύ άλλων αναμένεται να καλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «ανοίξει τα χαρτιά του» σχετικά με το κυβερνητικό σχέδιο για το ταμείο Ανάκαμψης ενώ θα επιμείνει στην απουσία διαλόγου με τους παραγωγικούς φορείς κάνοντας λόγο για ένα σχέδιο που «δεν περιλαμβάνει την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας».

Σχετικά με τις ανακοινώσεις για την εστίαση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να εξαπολύσει πυρά κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού με το επιχείρημα ότι «δεν λέει κουβέντα για πραγματική επιδότηση της εργασίας. Δεν λέει κουβέντα για τη ρύθμιση και το «κούρεμα» των χρεών που έχουν ήδη συσσωρεύσει οι επιχειρήσεις. Δεν λέει κουβέντα για τη θέσπιση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού και για την στήριξη των ίδιων των επαγγελματιών ως φυσικά πρόσωπα, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες διαβίωσής τους».

Με δεδομένο ότι το Κίνημα Αλλαγής υποδέχθηκε θετικά χθες τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την ενίσχυση της εστίασης φαίνεται ότι η κριτική της προέδρου Φώφης Γεννηματά θα επικεντρωθεί στην πολιτική της κυβέρνησης στην υγεία και την αντιμετώπιση του Covid 19.

Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση του ΚΙΝ.ΑΛ που σημειώνει πως «η κυβέρνηση της Ν.Δ. αποδεικνύει ότι η διακυβέρνηση της χώρας μέσω της ατομικής ευθύνης των πολιτών συνιστά για αυτήν μονόδρομο». Παράλληλα θέτει θέμα επίταξης των ιδιωτικών νοσοκομείων σημειώνοντας πως η κυβέρνηση «επιμένει να κρατά τις ιδιωτικές κλινικές εκτός της μάχης με τον κορονοϊό».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις