«Κύριε Μητσοτάκη ήρθατε με άλλο ύφος και διάθεση. Δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά διότι έχετε αποτύχει σε όλα τα επίπεδα όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεν πείσατε τους πολίτες, το ΕΣΥ είναι σε βαθύ κόκκινο, οι εργαζόμενοι είναι σε ανασφάλεια», είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Παρακολουθήστε απευθείας τη συζήτηση στη Βουλή:

«Βλέπαμε την ανάγκη για ένα εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας», τόνισε.

«Ελπίζω η σημερινή συζήτηση στη Βουλή να γίνει στο επίπεδο που αξιώνει η ελληνική κοινωνία. Διαχειριστήκατε με αυταρέσκεια και αλαζονεία την πανδημία. Όταν κληθήκαμε να διαχειριστούμε το δεύτερο και τρίτο κύμα της επιδημίας, εμείς δεν μπορέσαμε να ανταποκριθούμε», είπε η κ. Γεννηματά.

«Είχαμε έγκαιρα επισημάνει το αδιέξοδο των οριζόντιων μέτρων. Στα νησιά έβλεπαν τις οικονομίες τους να κλείνουν, ενώ είχαν μηδενικά κρούσματα. Εάν μας είχατε ακούσει, δεν θα είχαμε φτάσει στη σημερινή κατάσταση», τόνισε.

Η κ. Γεννηματά έκανε λόγο για τραγική κατάσταση αφού όπως είπε έχουμε διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.

«Οι αποφάσεις σας δεν αιτιολογήθηκαν ποτέ. Δεν τηρήθηκε ποτέ η εφαρμογή των μέτρων. Τα μέτρα σας ήταν ανεπαρκή», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια η κ. Γεννηματά τόνισε πως είναι «ολοφάνερο πως η κατάσταση έχει ξεφύγει. Απαιτείται σοβαρό εθνικό σχέδιο».

«Έχουμε παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις, δεν ανταποκριθήκατε. Σε αυτό το πλαίσιο επιμένουμε ότι απαιτείται άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ και ένα ενιαίο συντονιστικό κέντρο. Ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να είναι πλέον covid-free», τόνισε και πρόσθεσε πως δεν πρέπει να υπάρχουν μεικτά (COVID-Non-COVID) νοσοκομεία.

Για τα σχολεία είπε: «Να ανοίξουν τα σχολεία αλλά όχι όπως έκλεισαν. Να ανοίξουν με ασφάλεια. Πόσος καιρός πρέπει να περάσει για να καταρτίσετε ένα σχέδιο να ανοίξουν με ασφάλεια;». Επικαλούμενη τον καθηγητή του LSE Ηλία Μόσιαλο τόνισε πως χρειάζονται δύο τεστ εβδομαδιαίως για κάθε μαθητή και καθηγητή.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις