Χθες το βράδυ εκτυλίχθηκε ένα θρίλερ στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων (την διευρυμένη των 35 επιστημόνων) παρουσία του υπουργού Υγείας κ Βασίλη Κικίλια. Είχαν προηγηθεί όλη την εβδομάδα οι προαναγγελίες για το καθολικό έστω και υπό όρους άνοιγμα του λιανεμπορίου και των διαδημοτικών μετακινήσεων σε όλη την Ελλάδα. Το απόγευμα της Παρασκευής ανακοινώθηκαν 3.000 νέα κρούσματα 752 διασωληνωμένοι και 72 νεκροί. Οι αριθμοί τις προηγούμενες μέρες ήταν κατά τι χειρότεροι.

Και εκεί ήρθε η απόλυτη ανατροπή. Συγκλήθηκε σε συνεδρίαση η επιτροπή. Η εισήγηση επιστημόνων που ήταν να μην ανοίξει το λιανεμπόριο και οι διαδημοτικές μετακινήσεις στους νομούς Θεσσαλονίκης Αχαΐας και Κοζάνης συζητήθηκε επί ώρες. Και τελικά τα ξημερώματα αποφασίστηκε να ανοίξει το λιανεμπόριο σε όλους τους νομούς πλην αυτών των τριών αλλά το σκέλος της πρότασης των λοιμωξιολόγων για τις δημοτικές μετακινήσεις να απορριφθεί.

Δηλαδή να έχουν κλειστό το λιανεμπόριο αλλά να επιτρέπονται διαδημοτικές μετακινήσεις και στους τρεις αυτούς νόμους.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα κάποιοι από τους συμμετέχοντες στην επιτροπή εξέφρασαν τη δυσφορία τους για τις προαναγγελίες των κυβερνητικών και ζήτησαν βάσει των αριθμών και της εικόνας του Εθνικού συστήματος υγείας να πάει το άνοιγμα για όλη την Ελλάδα μετά τις 12 Απριλίου.

Όπως είναι λογικό εγείρονται τα εξής ερωτήματα.

Πρώτα από όλα με ποια σειρά γίνονται τα πράγματα. Ακόμα και αν έπρεπε να φτάσουμε στα μεσάνυχτα της Παρασκευής θα μπορούσαν τις προηγούμενες μέρες όσοι έχουν δημόσιο λόγο να μην ανεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών για χαλάρωση και οι ανακοινώσεις να γίνουν σήμερα το πρωί Σάββατο με σαφήνεια και ακρίβεια.

Τελικά το λιανεμπόριο έστω έτσι όπως θα διεξάγεται, “ενοχοποιείται” η όχι για τη διασπορά του ιού; Αν ναι, καλώς παρέμεινε κλειστό στις τρεις αυτές περιοχές αλλά πώς είναι δυνατόν να ανοίγει η Αττική που έχει τον μισό πληθυσμό και τα μισά καθημερινά κρούσματα και νοσοκομεία σε κατάσταση πολέμου.

Αν το λιανεμπόριο δεν ενοχοποιείται για διασπορά γιατί αποκλείστηκαν τρεις πολύ μεγάλοι νόμοι. Ειδικά όταν μιλάμε για Θεσσαλονίκη και Πάτρα δεν είναι απλές περιφερειακές πόλεις αλλά τη δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη της χώρας.

Επίσης η μόνινη επωδός ότι αποφασίζουν πάντα οι επιστήμονες ούτε σε αυτή την περίπτωση ισχύει απόλυτα. Καθώς οι επιστήμονες εισηγήθηκαν να παραμείνει στους τρεις αυτούς νόμους κλειστό τόσο στο λιανεμπόριο όσο και οι μετακινήσεις αλλά το δεύτερο σκέλος απορρίφθηκε με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης.

Ζήτημα όμως υπάρχει και με τους συμμετέχοντες στην επιτροπή πως είναι δυνατόν να εισηγούνται σκληρότερα μέτρα για τους τρεις αυτούς νόμους και αφήνουν χαλάρωση για την Αττική που βρίσκεται το κατακόκκινο.

Τελικά ισχύει το επιχείρημα “βγάζουμε τον κόσμο έξω για να περιορίσουμε το συνωστισμό και τις διαπροσωπικές επαφές” και αν ναι γιατί δεν ισχύει για τους τρεις νόμους που σε επίπεδο συστήματος Δημόσιας Υγείας είναι καλύτερα από την Αττική αυτή την περίοδο. Έχουν δηλαδή κενές θέσεις μονάδων εντατικής κλπ

Υπάρχει μεγάλη δυσφορία για το γεγονός ότι για ακόμα μία φορά έπρεπε να φτάσουμε στα ξημερώματα του Σαββάτου για να ανατραπούν αποφάσεις και προαναγγελίες που καλλιεργούνταν ως κλίμα αλλά και επίσημη πληροφορήση για μία ολόκληρη εβδομάδα.

Και να σκεφτείτε ότι μπροστά μας έχουμε την προμήθεια των self test και το άνοιγμα των σχολείων. Να δούμε τι έχει να γίνει και εκεί όπου Μάλιστα εμπλέκονται ευθέως χιλιάδες οικογένειες και ανήλικα παιδιά κάποια από αυτά να βρίσκονται στην κρίσιμη φάση του υποψηφίου Πανελλαδικών.

Ως προς το πολιτικό σκέλος φαίνεται υπάρχουν (τουλάχιστον) τρία διαφορετικά κέντρα πλέον.

Από τη μία το επιτελικό κράτος, στη μέση (συνήθως όχι πάντα) οι λοιμωξιολόγοι και από την άλλη πλευρά οι υπουργοί αναλόγως με το αντικείμενο και την αντίληψη που έχουν για την εξέλιξη της πανδημίας. Προσθέστε και τους πολιτικούς συσχετισμούς, τις προσωπικές πικρίες, τις διαφωνίες για μία σειρά ζητημάτων και αποκωδικοποιείστε με αυτό τον τρόπο τις αλλαγές τις ανατροπές και αυτό που παρουσιάζεται ως “προσαρμοζόμενη αντιμετώπιση ενός δυναμικού φαινομένου” από την κυβέρνηση και “μπάχαλο με παλινωδίες” από την αντιπολίτευση.

Στη μέση βέβαια δεν είναι τόσο οι επιστήμονες οι οποίοι αν τους παρακολουθήσει κανείς προσεκτικά (κυρίως αυτοί που προβάλλονται τηλεοπτικά) στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, αρχίζουν και τοποθετούνται σε “στρατόπεδα αντιλήψεων”, αλλά οι πολίτες που πρέπει να αποκωδικοποιούν μέρα με την ημέρα εν μέσω υγειονομικής αγωνίας την κατάσταση.

Σε όλα αυτά βάλτε από κοντά και την ανησυχία τους για την καθυστέρηση τους εμβολιασμούς αλλά και τα προβλήματα με το εμβόλιο της astrazeneca και έχετε ένα κοκτέιλ εκρηκτικό.

Κουράγιο και καλή μας τύχη…

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις