Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Αβραμόπουλος στα Παραπολιτικά 90,1: Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στις προκλήσεις της πανδημίας

Για την πορεία της πανδημίας και τα εμβόλια, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λιβύη, το μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς και για πολλά άλλα θέματα μίλησε ο πρώην Επίτροπος στην ΕΕ

Για την πορεία της πανδημίας και τα εμβόλια, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λιβύη, το μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς και για πολλά άλλα θέματα μίλησε ο πρώην Επίτροπος στην ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μέχρι Τέλους» με τους Γιώργο Κουβαρά και Γιώργο Πιέρρο.

Αναφέρθηκε διεξοδικά στην πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος καταλογίζοντας ευθύνες για καθυστερήσεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς: «Η Ε.Ε. δεν έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά στο ξεκίνημα της κρίσης. Υπήρξε εσωτερική σύγχυση. Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες ακολούθησαν παράλληλα με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα το δικό τους, δηλαδή προσφεύγουν στην αγορά και προμηθεύονται εμβόλια για τους πολίτες».

Αναφερόμενος στη χώρα μας ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι: «Ορθά η Ελλάδα ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκληση για το πρόγραμμα προμηθειών εμβολίων». Και συμπλήρωσε: «Οι καθυστερήσεις είναι καθυστερήσεις και η έλλειψη εμβολίων θα φέρει τις χώρες της Ε.Ε. μπροστά σε δυσκολίες». Μάλιστα εξέφρασε την άποψη πως η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη για την Ευρώπη και τα κράτη μέλη.

«Ο Ευρωπαϊκός Νότος βρέθηκε αδύναμος μπροστά στην υγειονομική κρίση, λόγω της οικονομικής κρίσης. Στις χώρες του Νότου αποδυναμώθηκε το υγειονομικό σύστημα Υγείας», επεσήμανε ο κ. Αβραμόπουλος.

Μιλώντας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας και τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε: «Η κυβέρνηση κάνει αυτό το οποίο θεωρεί σωστό κάτω από τις παραπάνω συνθήκες. Δεν υπάρχει αμφιβολία με το ότι η αγορά υποφέρει». Για αυτό και σημείωσε ότι η αγορά πρέπει να ανοίξει και τόσο οι πολίτες όσο και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επιδείξουν υπευθυνότητα. Η Πολιτεία έκανε το χρέος της», συμπλήρωσε ο τέως επίτροπος.

Για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λιβύη ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε λόγο για μια ορθή κίνηση: « Πολύ ορθά ανοίγουμε την πρεσβεία μας. Η Λιβύη είναι μια χώρα κοντινή σε εμάς. Αποτελεί προορισμό για επενδύσεις και πηγή εισαγωγής πετρελαίου, ωστόσο προϋπόθεση είναι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση».

Αναφορικά με το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ελληνική αποστολή θα θέσει το ζήτημα στην Τρίπολη.

Σχολιάζοντας τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία και τις πιθανές επιπτώσεις της στο μεταναστευτικό ζήτημα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε πως το βαθύ κράτος της Τουρκίας έχει πάρει τα πάνω του και επαναφέρει το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Υπάρχει ένα πέπλο προστασίας από την Ε.Ε., το οποίο φαίνεται από τη στάση της Ευρώπης απέναντι στις μονομερείς ενέργειες της γείτονος», υπογράμμισε.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ