Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποδεχθεί και να εφαρμόσει στο μέλλον το εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που καταργεί το 8ωρο και διπλασιάζει τις υπερωρίες και καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις. Αυτή την δέσμευση ανέλαβε χθες ο Αλέξης Τσίπρας. Τονίζοντας – σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Contra- πως η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει το νομοσχέδιο αυτό να είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Θα δουλεύει 15ωρο ο κόσμος”

Όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας για το εργασιακό νομοσχέδιο, η κυβέρνηση «λειτουργεί μέσα στην πανδημία σαν να μην υπάρχει αύριο. Βιάζονται να ολοκληρώσουν μια αντιδραστική αναδιάρθρωση». Έκανε λόγο για «αντιδραστική παρέμβαση με την κατάργηση του 8ωρου» αναφερόμενος στο εργασιακό νομοσχέδιο που προτίθεται να καταθέσει η κυβέρνηση. Αναρωτήθηκε μάλιστα: «Δεν μπορεί αυτό να γίνει το επόμενο διάστημα και να ανοίξει έναν διάλογο, μια διαβούλευση» τονίζοντας πως «δεν μπορείς να κηρύττεις τον πόλεμο στην κοινωνία όταν έχει 70 νεκρούς».

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην 4ετία που κυβέρνησε πέτυχε να δημιουργήσει 450.000 θέσεις εργασίας. Συγκρίνοντας με τις σημερινές υποσχέσεις της κυβέρνησης που μιλά για 180.000 θέσεις εργασίας ενώ υπάρχουν κονδύλια δεκάδων δις.

Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέδεσε το εργασιακό νομοσχέδιο που θέλει να φέρει η κυβέρνηση τον Μάιο με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές. Είπε πως «βάζουν ως προαπαιτούμενο αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις». Μίλησε συγκεκριμένα για «κατάργηση του 8ωρου, απελευθέρωση της ελαστικοποίησης της εργασίας, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διπλασιασμό των υπερωριών σε μια περίοδο που έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει έλεγχος των υπερωριών». Όπως σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας «τώρα έχουμε 8ωρο και ο μέσος εργαζόμενος δουλεύει 10 κι 11 ώρες. Φανταστείτε να καταργηθεί και το 8ωρο. Θα δουλεύει 15ωρο ο κόσμος. Αυτό είναι πόλεμος. Βγάλανε τα τεθωρακισμένα απέναντι στην εργατική τάξη».

Επιπρόσθετα δεσμεύθηκε πως «αυτές τις σκέψεις να τις ξεχάσουν γιατί εμείς δεν θα τα εφαρμόσουμε αυτά». Αντίθετα, είπε, «θα ζητήσουμε αναθεωρημένο πρόγραμμα από την Κομισιόν».

«Τσουνάμι» αλλαγών φέρνει το επίμαχο ν/σ

Δραματικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, με δυσμενέστερες συνθήκες για τους εργαζόμενους, αναμένεται να φέρει το νέο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, το οποίο σύμφωνα με δημοσίευμα στο «Βήμα της Κυριακής» πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή τον Μάϊο, μετά το Πάσχα.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται:

  • Καθιέρωση ψηφιακής κάρτας στην τηλεργασία,
  • Διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις,
  • Απασχόληση και τα Σαββατοκύριακα σε κλάδους υψηλής τεχνολογίας
  • Εξίσωση και αύξηση υπερωριών έως και 150 τον χρόνο σε υπηρεσίες και βιομηχανία περισσότερες υπερωρίες
  • Μητρώα μελών στα συνδικάτα,
  • Με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες οι αποφάσεις για απεργίες

Συνοπτικά, το νομοσχέδιο προβλέπει σημαντικές αλλαγές που αφορούν στο ατομικό και συλλογικό εργατικό δίκαιο, το ασφαλιστικό, όπως επίσης και στον συνδικαλιστικό νόμο, αλλά και το φλέγον ζήτημα του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», το νομοσχέδιο περιλαμβάνει κατάργηση του 8ωρου χρόνου εργασίας, χάριν της «ευελιξίας» και της «παραγωγικότητας», με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να αφήνεται απροστάτευτος στην κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται, δίνεται η δυνατότητα προκειμένου εργαζόμενοι σε εποχικές δραστηριότητες να δουλεύουν «μέχρι 10 ώρες ημερησίως για ένα εξάμηνο και για 6 ώρες για τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου», με ατομικές συμβάσεις εργασίας. Επιπλέον για κάποιους κλάδους «θα προβλεφθεί απασχόληση και τα Σαββατοκύριακα».

Όσον αφορά την τηλεργασία, το δημοσίευμα αναφέρει ότι θα προβλέπεται «διαβούλευση και ελεύθερη, χωρίς περιορισμούς, συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για τον τρόπο απασχόλησης, για την κατανομή του οκταώρου στη διάρκεια της ημέρας, αν δηλαδή θα εφαρμόζεται σπαστό ωράριο, όπως και για τα διαλείμματα».

Ακόμα αναφέρεται ότι θα καθιερωθεί ψηφιακή κάρτα εργασίας, μέσω της οποία θα ελέγχεται ο χρόνος εργασίας, προκειμένου να εντοπίζονται τυχόν υπερωρίες, οι οποίες μπορεί να αγγίζουν έως τις 150 ώρες ετησίως και είτε θα πληρώνονται, είτε θα καλύπτονται με χορήγηση άδειας μέσα στο εξάμηνο.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει πλήθος αλλαγών που αφορούν και στη συνδικαλιστική δράση. Το δημοσίευμα αναφέρει πως «προβλέπεται η κατάρτιση και επικαιροποίηση μητρώων εργαζομένων από τα συνδικάτα, με προφανή σκοπό να προωθηθούν οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στις συνδικαλιστικές ενώσεις για μείζονα και ελάσσονα θέματα από την κήρυξη απεργιών μέχρι την πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων και εκλογή διοικητικών συμβουλίων στις ενώσεις εργαζομένων».

Αυτό, όπως επισημαίνει η αντιπολίτευση, στην πράξη διευκολύνει την παρέμβαση του κράτους και της εργοδοσίας στη λειτουργία των συνδικάτων ώστε να υπάρχει πλήρης καταγραφή και έλεγχος των μελών και της λειτουργίας των συνδικάτων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις