Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ασημακοπούλου στα Παραπολιτικά 90,1: Δεν θα διστάσω να κάνω οποιοδήποτε από τα εμβόλια όταν έρθει η σειρά μου

«Συμφωνώ ότι οι βουλευτές να είναι όπως ο καθένας στο θέμα του εμβολιασμού»

«Όταν θα έρθει η σειρά μου να εμβολιαστώ δεν θα διστάσω να κάνω οποιοδήποτε από τα εμβόλια και το AstraZeneca εκτός αν πουν οι ειδικοί ότι στην ηλιακή μου κατηγορία δεν πρέπει να το κάνω αλλά εφόσον μπορώ να το κάνω με βάση αυτά που λέει μέχρι στιγμής ο EMA θα το κάνω», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.

Ερωτηθείσα πότε θα συνεδριάσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για τα εμβόλια, η κ. Ασημακοπούλου απάντησε: «Είπαν ότι μέχρι την άλλη εβδομάδα θα έχουν αποφανθεί. Διαβάζω σήμερα ότι και στις ΗΠΑ ότι θεωρούν ότι σε μια εβδομάδα μπορεί να έχουν αποκαταστήσει της Johnson».

Αναφορικά με το δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας ότι δεν θα ανανεωθούν τα συμβόλαια με την AstraZeneca και την Johnson & Johnson, η ευρωβουλευτής της ΝΔ σημείωσε ότι βασίζεται σε μια κουβέντα της Φον Ντερ Λάιεν αυτό το ρεπορτάζ όπου είπε ότι θα πάρουμε περισσότερα από αυτά τώρα, αντί για το τέταρτο τρίμηνο θα έρθουν τώρα τα εμβόλια αυτά οπότε σου λέει ότι από τη στιγμή που υπάρχουν ερωτηματικά καλύπτομαι με αυτά.

«Το δεύτερο είναι ότι η τεχνολογία πάνω στην οποία είναι βασισμένα τα εμβόλια αυτά έχει μεγαλύτερο βαθμό προστασίας και αποτελεσματικότητας απέναντι στον ιό και πρωτίστως και στις μεταλλάξεις. Δηλαδή είναι πιο εύκολο να κάνεις ότι επιπλέον χρειάζεται σε έξι οκτώ μήνες για να καλυφτούν καλύτερα οι πιθανές μεταλλάξεις», διευκρίνισε η ίδια.

«Σε αυτό αναφέρθηκε η πρόεδρος της Κομισιόν και έτσι βγήκε το δημοσίευμα στη La Stampa νομίζω όμως ότι αυτή η πρεμούρα της επιτροπής προέρχεται από την έντονη κριτική που τους έχουμε ασκήσει όλοι και οι ευρωβουλευτές αλλά και το σύνολο της Ευρώπης για τις καθυστερήσεις. Ένας από τους βασικούς λόγους καθυστέρησης είναι ότι δώσαν μεγάλη σημασία στην τιμή, στα χρήματα δηλαδή ήταν λίγο τσιγκούνηδες», υπογράμμισε η κ. Ασημακοπούλου.

Ερωτηθείσα αν με βάση αυτά είπε μπορεί οι δόσεις που θα διατεθούν σε όλα τα κράτη από το ’22 και μετά να μην περιλαμβάνουν τις AstraZeneca και Johnson & Johnson, η ευρωβουλευτής ανέφερε: «Εικάζω ότι αυτή η απόφαση δεν έχει παρθεί οριστικά ακόμη αλλά θεωρώ ότι είναι στο τραπέζι γιατί είναι τόσο μεγάλη η πίεση του χρόνου που υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που παίζουν δευτερεύον ρόλο, λάθος παράγοντες κατά την άποψή μου».

Ερωτηθείσα αν γνωρίζει σε τι τιμή αγοράστηκαν τα εμβόλια της Pfizer από την ΕΕ, απάντησε: «Ενδεχομένως κάποιοι συνάδελφοι που επιτρέπεται να δουν τα συμβόλαια να έχουν μια καλύτερη εικόνα από εμένα, εγώ δεν μπορώ να σας πω συγκεκριμένα τι έχει συμφωνηθεί. Πιστεύω ότι δεν έπρεπε να είναι τόσο μεγάλο θέμα η τιμή, φαντάζομαι ότι το πήραμε σε πιο ανταγωνιστική τιμή απ’ ότι το πήραν άλλες χώρες όπως το Ισραήλ και η Αγγλία και οι ΗΠΑ. Δεν έπρεπε να είμαστε τόσο σκληροί σε αυτό το παζάρι σε εκείνη τη φάση, στο μέλλον μπορεί να έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε ακόμα πιο σκληροί».

Ερωτηθείσα αν τα εμβόλια θα συνεχίσουν να διατίθενται στα κράτη μέσω της ΕΕ, απάντησε : «Δεν έχει αποφασιστεί ούτε αυτό αλλά αν θέλετε να ποντάρετε, να ποντάρετε ότι θα εξακολουθήσει να γίνεται με κεντρικό τρόπο η προμήθεια διότι αποκλείεται να συμφέρει. Έτσι πιστεύω εγώ αλλά δεν έχει ανακοινωθεί μια λήξη προθεσμίας, είναι ανοιχτή η ιστορία αυτή γιατί δεν είναι μια αρμοδιότητα της ΕΕ ούτως ή άλλως είναι κάτι που γίνεται κατά παρέκκλιση αλλά θεωρείται ότι γίνεται για όσο κρατάει η πανδημία».

Ερωτηθείσα αν συμφωνεί με την πρόταση του κ.Μόσιαλου να εμβολιαστούν δημοσίως οι βουλευτές με το εμβόλιο της AstraZeneca, η κ. Ασημακοπούλου ανέφερε: «Όχι δεν συμφωνώ, οι βουλευτές δεν ξεχώρισαν από τον γενικό πληθυσμό στον εμβολιασμό, πηγαίνουν με βάση τον γενικό πληθυσμό, ο γενικός πληθυσμός δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει AstraZeneca οπότε γιατί να είναι υποχρεωμένοι οι βουλευτές. Συμφωνώ οι βουλευτές να είναι όπως ο καθένας στο θέμα του εμβολιασμού».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ