Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Μήνυμα του Δημήτρη Μπιάνκη για την παγκόσμια ημέρα πολιτιστικής κληρονομιάς

Αδήριτη ανάγκη να διαφυλάξουμε το πολιτιστικό μας κληροδότημα

Η UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS) έχουν ορίσει την 18η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η ανεκτίμητη πολιτιστική μας κληρονομιά αποτελεί την πιο σταθερή, διαχρονική και πολύτιμη περιουσία μας. Αποτελεί ένα κληροδότημα του παρελθόντος, με το οποίο ζούμε στο παρόν και το οποίο μεταφέρουμε και στις μελλοντικές γενιές.

Η Πολιτιστική μας Κληρονομιά δεν είναι απλά κατάλοιπα του παρελθόντος, νεκρά αντικείμενα, ξεχασμένες παραδόσεις, που πρέπει να παραμεριστούν από τη σημερινή κοινωνία, αλλά αποτελούν αναντικατάστατες πηγές ζωής και έμπνευσης, που μας καθορίζουν, λειτουργούν ως σημεία αναφοράς, διαμόρφωσαν και διαμορφώνουν την ταυτότητα και το μέλλον μας. Κείμενα, μουσεία, ιστορικοί χώροι, εκκλησίες αλλά και έθιμα και παραδόσεις, που ταξιδεύουν στο χρόνο και παραδίδονται από γενιά σε γενιά, συνθέτουν την υλική και άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά που ανήκει σ’ όλους μας.  

Σε πολλές περιπτώσεις, η ιδιαιτερότητα και η σπανιότητά των μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ενισχύουν προσθετικά την ήδη εξαιρετική αξία τους. Τότε η φήμη αυτών των μνημείων, υπερβαίνει τα εθνικά όρια και, είτε επίσημα είτε ανεπίσημα, αποτελώντας μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αγγίζουν ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Η Κέρκυρα αποτελεί έναν τέτοιο ιδιαίτερο τόπο, με πλούσια ιστορική μνήμη, αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά, η οποία αποτυπώνεται σε πλήθος κτισμάτων που σώζονται μέχρι σήμερα. Η εικόνα της αποτελεί μια χαρτογράφηση των διαφορετικών φάσεων της ανάπτυξής της, της ιστορίας της καθώς και της δημιουργικής συνύπαρξης των πολιτισμών που τη σφράγισαν. Η ομορφιά και σημασία της Κέρκυρας έγκειται στη διαστρωμάτωση της ιστορίας, της αρχιτεκτονικής και του πολιτισμού. Η ένταξη της παλιάς πόλης στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO αποδεικνύει τη σημασία του ιδιαίτερου τόπου μας, που αριθμεί πληθώρα παραδοσιακών και ιστορικών μνημείων που χρήζουν προστασίας και ανάδειξης, καθώς πολλά από αυτά έχουν υποστεί μεγάλες και τις περισσότερες φορές μη αναστρέψιμες αλλοιώσεις.

Ευθύνη όλων μας είναι να συνειδητοποιήσουμε την αδήριτη ανάγκη για την προστασία του πολιτισμικού μας πλούτου. Να περιφρουρήσουμε στην πορεία των χρόνων τα στοιχεία του πολιτισμού μας διαφυλάττοντας όσα κληρονομήσαμε στις γενιές που θα ακολουθήσουν. Αυτό θα επιτευχθεί μόνο όταν κατανοήσουμε, ότι ο πολιτισμός μας είναι υπόθεση που μας αφορά όλους μαζί αλλά και τον καθένα ξεχωριστά, καθώς αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο της ταυτότητάς μας.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ