Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Μπούγας στα Παραπολιτικά 90,1 για Προανακριτική: Εμείς επειδή εννοούμε όσα λέμε θα τηρήσουμε κατά γράμμα τους θεσμούς

«Δωροδοκία πολιτικού αξιωματούχου και παράβαση καθήκοντος οι δύο κατηγορίες που ερευνώνται σε βάρος του Παππά»

«Το πολυτιμότερο σε μια οργανωμένη κοινωνία είναι οι θεσμοί διότι οι θεσμοί μπορούν να προστατεύσουν και το πολίτευμα και τους πολίτες
», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Mea Culpa» με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Γιάννης Μπούγας.

«Το λέω αυτό διότι κάποιοι κατά το πρόσφατο παρελθόν προσπάθησαν να αγνοήσουν τους θεσμούς ή να τους καταστρατηγήσουν. Δεν είχαν λάβει υπόψη τους τη δύναμη της δημοκρατίας και σήμερα η δύναμη της δημοκρατίας τους ελέγχει και ενδεχομένως αν κριθούν ένοχοι να τους τιμωρήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπούγας.

Αναφορικά με τη διαδικασία που εκτυλίσσεται σήμερα στη Βουλή, ενώπιων της προανακριτικής επιτροπής, ο γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ επισήμανε: « Δεν είναι δόκιμος ο όρος ο κανονισμός της Βουλής χρησιμοποιεί τον όρο ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή διότι δεν διεξάγει προανάκριση αλλά προκαταρκτική εξέταση. Πρόκειται για τον ιδιότυπο ρόλο της Βουλής το ρόλο άσκησης εισαγγελικών καθηκόντων».

«Η Βουλή δεν ασκεί κατά το σύνταγμα παρά μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μια από τις οποίες είναι η ποινική ευθύνη των υπουργών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εισαγγελικά καθήκοντα. Με την προανακριτική επιτροπή η Βουλή ασκεί αυτά τα εισαγγελικά καθήκοντα τα οποία της έχει απονείμει το σύνταγμα να τα ασκεί».

«Οι εργασίες της προκαταρκτικής επιτροπής ολοκληρώνονται με ένα πόρισμα το οποίο εισάγεται στη Βουλή για συζήτηση», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Η Βουλή λοιπόν αποφασίζει εάν δεχτεί το πόρισμα της Βουλής, αν το πόρισμα αυτό ζητά την άσκηση ποινικής δίωξης, θα ασκήσει με την απόφασή της η ολομέλεια της Βουλής ποινική δίωξη σε βάρος του ελεγχόμενου υπουργού και στη συνέχεια ακολουθείται η διαδικασία του δικαστικού συμβουλίου που είτε αποφαίνεται πως δεν πρέπει να ασκηθεί κατηγορία κατά του διωκόμενου ή ασκεί κατηγορία το πειθαρχικό συμβούλιο και τον παραπέμπει ενώπιων του ειδικού δικαστηρίου», επισήμανε ο κ. Μπούγας.

Παράλληλα εξήγησε ότι για να πούμε τα πράγματα πιο συγκεκριμένα, «ερευνώνται δυο κατηγορίες τις οποίες ζήτησε η Βουλή με απόφασή της να διερευνηθούν σε βάρος του πρώην υπουργού, κ. Παππά, κατά την άσκηση των καθηκόντων του».

«Η μια είναι η κατηγορία της δωροδοκίας πολιτικού αξιωματούχου και η άλλη είναι της παράβασης καθήκοντος. Απώτατο χρονικό διάστημα η λήξη και των θερινών τμημάτων. Η Βουλή κατά πάσα πιθανότητα δεν θα λειτουργήσει με θερινά τμήματα κατά συνέπεια μέχρι το πέρας της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου που εφόσον δεν έχουμε λειτουργία θερινών τμημάτων, είναι το τέλος Σεπτεμβρίου. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου η Βουλή θα πρέπει να έχει ασκήσει και δίωξη σε περίπτωση που το πόρισμα της επιτροπής είναι για παραπομπή του κ. Παππά», συμπλήρωσε επεξηγηματικά.

«Κατά το παρελθόν δεν είχαμε την ίδια πιστή τήρηση των θεσμών και των διαδικασιών και του συντάγματος και του κανονισμού της Βουλής. Εμείς επειδή εννοούμε όσα λέμε θα τηρήσουμε κατά γράμμα τους θεσμούς, υπηρετούμε το σύνταγμα και βεβαίως πιστεύουμε ακράδαντα στο τεκμήριο αθωότητας. Οι πράξεις μας διέπονται από το καθήκον να ερευνήσουμε μια υπόθεση επειδή ακριβώς οφείλουμε να το κάνουμε για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στον θεσμικό μας ρόλο», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Ούτε από πρόθεση ρεβανσισμού ούτε από άλλα ταπεινά κίνητρα, το κάνουμε επειδή έχουμε θεσμικό καθήκον να το πράξουμε», υπογράμμισε.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ