Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Δημήτρης Μπιάνκης για το Πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρών & Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της ΠΙΝ

Αύξηση προϋπολογισμού του τρέχοντος προγράμματος, όχι σε νέο πρόγραμμα.

Τα Ιόνια Νησιά για ακόμα μια φορά αποτελούν τον ουραγό των Περιφερειών της χώρας. Κληθήκαμε να διαχειριστούμε στο Πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρών & Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας τα λιγότερα χρήματα απ’ όλες τις νησιωτικές περιφέρειες (14 εκατομμύρια ευρώ η Περιφέρειά μας, έναντι 40 και 35 εκατομμυρίων αντίστοιχα που διαχειρίστηκαν οι Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου).

Η ερασιτεχνική διαχείριση της Περιφερειακής Αρχής άφησε χωρίς ενίσχυση 9 στις 10 επιχειρήσεις του τουρισμού, όταν αποδεδειγμένα (σύμφωνα με τους δείκτες του προγράμματος) οι μειώσεις στους τζίρους αυτών των επιχειρήσεων ξεπέρασαν το 90% (συγκέντρωσαν μόρια που άγγιζαν τα 75 και δεν ενισχύθηκαν).

Η αποτυχία του προγράμματος που κάλυψε μόνο το 15% των αναγκών των επιχειρήσεών μας, χρεώνεται προσωπικά στην κα Κράτσα και τους συνεργάτες της, που στέρησαν από τον επιχειρηματικό κόσμο των Επτανήσων, όσα μπόρεσαν οι υπόλοιπες Περιφερειακές Αρχές να υλοποιήσουν, αγγίζοντας ποσοστά ενίσχυσης της τάξεως του 40 – 50% επί του συνόλου των επιχειρήσεών τους, όπως οι Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, διαχειριζόμενες υπερδιπλάσια χρήματα από εμάς.

Η εξαγγελία της Περιφερειακής Αρχής για νέο κονδύλι και νέο πρόγραμμα 16 εκατομμυρίων ευρώ δεν επιλύει ουσιαστικά το πρόβλημα. Το νέο πρόγραμμα δεν εξασφαλίζει την άμεση ρευστότητα στις επιχειρήσεις, καθώς θα πρέπει να προκηρυχθεί εκ νέου, να κατατεθούν νέοι φάκελοι και να γίνει νέα αξιολόγηση.

Μοναδική λύση πλέον η αύξηση του προϋπολογισμού του υφιστάμενου προγράμματος με ορθή ανακατανομή των νέων πόρων (16 εκατομμύρια ευρώ) σύμφωνα με τη δομή του ΑΕΠ της Περιφέρειάς μας (στις κατηγορίες του Τουρισμού – Επισιτισμού και του Εμπορίου – Υπηρεσιών) και όχι σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά άλλων Περιφερειών, με την υπάρχουσα αξιολόγηση των ήδη κατατεθειμένων φακέλων για έγκαιρη ενίσχυση των επιχειρήσεων χωρίς περαιτέρω κόστος για τους επιχειρηματίες.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ