Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ολοκληρώθηκε η Ελληνική Red Flag, “HNIOXOS 21”. (Vid)

Η πολυεθνική άσκηση μεσαίας κλίμακας «Ηνίοχος 21» ξεκίνησε στις 12 Απριλίου και ολοκληρώθηκε χθές. Έλαβε χώρα σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών -από την Κέρκυρα έως το Καστελλόριζο και από τη Θράκη έως την Κρήτη- με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εντυπωσιακό βίντεο από το εσωτερικό Ισπανικού F-18 στο φαράγγι του Βουραϊκού, πεδίο άσκησης του Ηνίοχου 21

Στον Ηνίοχο 2021 συμμετείχαν εκτός από μεγάλο αριθμό αεροπορικών δυνάμεων από τη χώρα μας και οι κάτωθι χώρες με αεροσκάφη:
• Γαλλία με αεροσκάφη Rafale και Μ-2000D
• ΗΠΑ με αεροσκάφη F-16, MQ-9 και KC-135
• Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με αεροσκάφη F-16
• Ισπανία με αεροσκάφη F/A-18 Hornet
• Ισραήλ με αεροσκάφη F-15 και F-16
• Κύπρος με ελικόπτερο AW139
Το σύνολο των αεροσκαφών που ενεπλάκησαν στην άσκηση ήταν 96! Οι έξοδοι που πραγματοποίησαν ήταν πάνω από 1000! Στις εννιά μέρες που διήρκεσε η άσκηση εκτελέστηκαν εννιά διαφορετικά σενάρια στα οποία συμμετείχε το σύνολο των δυνάμεων.

To Patch του φετινού Ηνίοχου.

Δεδομένου του υψηλού επιπέδου του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και της ικανότητάς μας να διεξάγουμε ασκήσεις που συμπεριλαμβάνουν πληθώρα οπλικών συστημάτων στο πλαίσιο μιας από τις μεγαλύτερες περιοχές ασκήσεων στην Ευρώπη, αποτελεί συνεχή επιδίωξη η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» να καταστεί και να διατηρηθεί ως η πιο ανταγωνιστική άσκηση στην Ευρώπη και στον Μεσογειακό χώρο και να παρέχει στους συμμετέχοντες ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης καθώς επίσης και μια ξεχωριστή εμπειρία συμμετοχής.

Η μεσαίας κλίμακας αεροπορική άσκηση “ΗΝΙΟΧΟΣ”, εκτελείται σε ετήσια βάση, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) και της 117 ΠΜ, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, η οποία βρίσκεται στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο.

Ιστορία
Η Άσκηση «Ηνίοχος» ξεκίνησε στα τέλη της Δεκαετίας του ’80 ως Αεροπορική άσκηση μικρής κλίμακας με αντικείμενο στην διεξαγωγή Αεροπορικών και Μεικτών Επιχειρήσεων σύμφωνα με το Βασικό Δόγμα της Πολεμικής Αεροπορίας, το Δόγμα Μεικτών Επιχειρήσεων, το Διακλαδικό Δόγμα Ηλεκτρονικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, καθώς και τα τότε υφιστάμενα Σχέδια και προοδευτικά καθιερώθηκε η εκτέλεσή της ετησίως.

Η Άσκηση είχε ως Αντικειμενικό Σκοπό την εξάσκηση του προσωπικού στη σχεδίαση και εκτέλεση μικτών και σύνθετων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (COMAO) σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Δόγμα της ΠΑ και τα Εθνικά σχέδια, σε περιβάλλον που προσομοιάζει κατά το δυνατόν την πραγματική κατάσταση, ώστε να δοκιμάζονται και αξιολογούνται τα υπάρχοντα και προτεινόμενα σχέδια και οι ακολουθούμενες τακτικές κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων.

Τον Νοέμβριο του 2013 αποφασίστηκε η μετεξέλιξη και ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός της Άσκησης, με κύριο χαρακτηριστικό την αλλαγή της μεθόδου σχεδίασης και εκτέλεσης, υιοθετώντας την επί τόπου σχεδίαση και εκτέλεση των αποστολών (SINGLE BASE CONCEPT) και η διεύρυνσή της, σε μεσαίας κλίμακας, δημιουργώντας έτσι ένα ρεαλιστικό και παράλληλα απαιτητικό περιβάλλον, με έναν εντατικό και παρατεταμένο ρυθμό επιχειρήσεων σε 24ωρη βάση, αυξάνοντας σημαντικά το επίπεδο εκπαίδευσης των ασκούμενων δυνάμεων.

Τον Απρίλιο του 2015, η Άσκηση «Ηνίοχος» διεξάγεται για πρώτη φορά υπό μορφή INVITEX, με τη συμμετοχή της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF) και διμοιρίας των Ειδικών Δυνάμεων (SOF) της USAFE ως JTAC.

Πληρώματα κατά την διάρκεια της άσκησης.

Αντικειμενικοί Σκοποί της Άσκησης είναι:

Παροχή ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗΣ Εκπαίδευσης, η οποία επιτυγχάνεται με την δημιουργία “Ρεαλιστικού Περιβάλλοντος Μάχης”.Το Προσωπικό που συμμετέχει στην Άσκηση εκτίθεται σε συνθήκες μάχης με, “Υψηλούς Ρυθμούς”, “Αληθοφανή Φθορά Δυνάμεων”, την κατά KLAUSEWITZ «Τριβή» και -ως ένα βαθμό- στη σωματική και ψυχική κόπωση που θα αντιμετωπίσει στις επιχειρήσεις.
Αναβαθμισμένη και Ακριβής Μέτρηση των Αποτελεσμάτων Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση των καταγραφικών συστημάτων των Α/Φ, την λεπτομερή ανάλυση των στοιχείων των σχηματισμών από το Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ) και την μετά πτήση ενημέρωση των πληρωμάτων που συμμετέχουν στην Άσκηση.
Φάσεις
Η Άσκηση χωρίζεται σε τέσσερις Φάσεις:

Φάση 1: Προετοιμασία
Φάση 2: Μεταστάθμευση Δυνάμεων
Φάση 3: Επιχειρήσεις
Φάση 4: Αναδίπλωση
Διοίκηση – Έλεγχος
Την Τακτική Διοίκηση των αεροπορικών δυνάμεων που συμμετέχουν, έχει ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, ο οποίος την ασκεί μέσω ενός οργάνου – φορέα ελέγχου που έχει δημιουργηθεί στο ΚΕΑΤ ειδικά για την άσκηση. Ο Τακτικός Έλεγχος των δυνάμεων της Άσκησης έχει μεταβιβασθεί στο Διοικητή του ΚΕΑΤ.

Αποστολές
Για την επίτευξη του αντικειμενικών σκοπών της Άσκησης εκτελούνται αποστολές, οι οποίες σχεδιάζονται από το Σχολείο Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) και καλύπτουν όλο το φάσμα των επιχειρήσεων που εκτελούνται σήμερα από την Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) όπως:

Καταστολή του συστήματος Αεράμυνας – Interdiction of Air Defense Systems (IADS).
Προσβολή Αεροδρομίου.
Προσβολή Ειδικών Στόχων /Αεροπορική Απομόνωση (Γέφυρες, υποδομές, μέσα και προσωπικό).
Προσβολής Στόχων επιφανείας.
Προστασία Αεροσκαφών Υποστήριξης (Slow Mover).
Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης (Combat Search and Rescue ).
Αποστολές Δυναμικής Στοχοποίησης (Dynamic Targeting)/ Strike Coordination and Reconnaissance (SCAR)/ Close Air Support (CAS)/ Time Sensitive Targets (TST).
Προστασία/ Επίθεση Εναέριων Στόχων Υψηλής Αξίας (High Value Airborne Asset (HVAA).

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ