Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Βούλτεψη στα Παραπολιτικά 90,1 για ακαταδίωκτο: Άλλο η ιατρική γνώμη κι άλλο η ιατρική πράξη

Εξαιρούνται συγκεκριμένα αδικήματα όπως βαριά αμέλεια και δόλος

«Είναι άλλο η ιατρική γνώμη κι άλλο η ιατρική πράξη», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Μπρα ντε φερ με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, με αφορμή την ρύθμιση για το ακαταδίωκτο.

Παράλληλα η κ. Βούλτεψη τόνισε ότι εξαιρούνται συγκεκριμένα αδικήματα  όπως βαριά αμέλεια και δόλος.

Επιτέθηκε, τέλος, στο ΣΥΡΙΖΑ για διγλωσσία σε όλα τα θέματα όπως και στην πανδημία.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Σοφίας Βούλτεψη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με το αίτημα των γιατρών για επέκταση της ασυλίας και σε εκείνους, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωσε: «Δεν υπάρχει αυτή η ασυλία σε όλο τον κόσμο γιατί θα σήμαινε εκατομμύρια άνθρωποι να έχουν ασυλία οπότε θα καταργείτο κάθε δικαίωμα διεκδίκησης αποζημίωσης για λάθη και τα λοιπά. Και στον υπόλοιπο κόσμο όπου έχει δοθεί για την πανδημία ασυλία σε υγειονομικό προσωπικό εξαιρούνται η βαριά αμέλεια, η εγκληματική συμπεριφορά, η προσφορά υπηρεσιών υπό την επήρεια ουσιών, ο δόλος. Άρα είναι σχετικό το θέμα της ασυλίας πάντα όταν υπάρχει ιατρική πράξη, είναι άλλο η ιατρική γνώμη και άλλο η ιατρική πράξη».

Ερωτηθείσα αν υπάρχει το ακαταδίωκτο της επιτροπής των ειδικών σε άλλες χώρες, η κ. Βούλτεψη απάντησε: «Σε κάποιες χώρες υπάρχουν γενικοί νόμοι, και στην Ελλάδα υπάρχει αλλά όχι τόσο διευκρινισμένος, που ειδικά για τις επιτροπές υπάρχουν ήδη νόμοι τέτοιοι απλώς εκεί έχουν ουσιαστικά κρυφές τις επιτροπές τους. Δηλαδή ή δεν έχουν δώσει ονόματα και υποχρεώθηκαν κάποια στιγμή να δώσουν ονόματα και σε αυτή την περίπτωση δώσανε ολόκληρη τη ”δεξαμενή” δηλαδή 100-120 άτομα από όλες τις επιστήμες οπότε είναι δύσκολο να βρεις ποιος είπε τι, ή δίνουν κείμενα γνώμης, δεν υπάρχουν δηλαδή πρακτικά πουθενά απ’ όπου να προκύπτει ποιος είπε τι. Υπάρχει δηλαδή απόλυτη προστασία των επιτροπών».

Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών, ανέφερε: «Ο Ιταλός υπουργός υγείας είπε ότι όποιος υγειονομικός δεν εμβολιάζεται έχει διαλέξει λάθος επάγγελμα και αυτό που επικρατεί και βάση αυτού γίνεται η συζήτηση σήμερα στην Ελλάδα είναι ότι δεν πρόκειται μόνο για το ατομικό δικαίωμα του γιατρού ή του νοσηλευτή πρόκειται και για το ατομικό δικαίωμα του νοσηλευομένου τον οποίο πρέπει να σέβεσαι».

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι θα ήταν καλό παράδειγμα κυβερνητικά στελέχη να εμβολιαστούν δημόσια με το AstraZeneca, απάντησε: «Δεν διαφωνώ, θα μπορούσε να γίνει αυτό, να δοθεί αυτό παράδειγμα από την πλευρά της κυβέρνησης. Πιστεύω ότι πάρα πολλοί νέοι θα το κάνουν το εμβόλιο».

Για τις δηλώσεις της στο κανάλι ΑΡΤ σε σχέση με τον τουρισμό, δήλωσε: «Ο χαμός έχει γίνει από το ΣΥΡΙΖΑ και τα τρολ του. Ο κάθε άνθρωπος σε αυτή τη χώρα καταλαβαίνει ότι ο τουρισμός είναι η βασική πηγή εσόδων μας, προσπαθούμε να τον ανοίξουμε. Δεν είπα κάτι περίεργο, δεν πρόκειται να έρθουν άπειροι τουρίστες χωρίς έλεγχο κλπ, είπα απλώς ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να ανοίξουμε τον τουρισμό. Είπα ότι θα κάνουμε μια θυσία το Πάσχα όλοι μας να προσπαθήσουμε να ανοίξουμε, να ανοίξει λίγο η οικονομία γιατί έχουμε ένα κράτος που ενάμιση χρόνο τώρα μόνο πληρώνει και αγκομαχάει για να εισπράξει. Δεν είπα το περίεργο αφού ο τουρισμός έχει μεγάλο κομμάτι του ΑΕΠ μας, κάνουμε μια θυσία, μια προσπάθεια τόσο περίεργο ήταν; Απλώς ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνεται τώρα με το κάθε τι και τα τρολ του».

Για την αντιπολίτευση, δήλωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα στην Ευρώπη, δυστυχώς και η άλλη μας αντιπολίτευση είναι έτσι, που συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο μέσα στην πανδημία. Αν δείτε σε όλη την Ευρώπη με τι υπευθυνότητα οι αντιπολιτεύσεις συμπαραστέκονται στις κυβερνήσεις είτε είναι αριστερές είτε είναι δεξιές, σκεφτείτε ότι στη Νορβηγία που είναι κεντροδεξιά η κυβέρνηση οι σοσιαλιστές, οι εργατικοί και η σοσιαλιστική αριστερά ψηφίζουν τα μέτρα της κυβέρνησης. Ή στην Ισπανία που είναι Αριστερά δεν υπάρχει αυτό το πράγμα που συμβαίνει ή στη Σουηδία η αντιπολίτευση συμπαραστέκεται δεν συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο, ας δουν τουλάχιστον στο ΣΥΡΙΖΑ οοιος κερδίζει από όλα αυτά, όλοι ανεβάζουν τα ποσοστά τους.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πρόβλημα, ο ΣΥΡΙΖΑ λεει την ίδια ώρα το ένα πράγμα και το αντίθετό του. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κοιτάξει τι συμβαίνει στα κόμματα τα άλλα είτε είναι αριστερά είτε δεξιά, τις δημοσκοπήσεις σε όλη την Ευρώπη που στήριξαν τις κυβερνήσεις. Ανεβαίνουν. Ας ρίξει μια ματιά γύρω του αν και εμάς δεν μας συμφέρει αυτό», υπογράμμισε η ίδια.

Για τη στάση του ΚΙΝΑΛ στα κυβερνητικά μέτρα, η κ. Βούλτεψη επισήμανε: «Δεν θεωρώ ότι το ΚΙΝΑΛ είχε θετική στάση, αν πάρετε όλες τις ανακοινώσεις δεν υπάρχει μια δήλωση της κας Γεννήματα η οποία να μην έχει πολύ έντονη κριτική. Ακόμα και σε αυτό με την ασυλία που όλοι καταλαβαίνουν ότι πρέπει να γίνει για να διασφαλιστούν αυτοί οι άνθρωποι, και αυτό στο εξωτερικό γίνεται γιατί δεν πρέπει είτε να τους πλησιάζουν συμφέροντα είτε να τους επιτίθενται και να τους κάνουν αγωγές τα συμφέροντα για αποφάσεις τους. Μπορεί δηλαδή να υπάρχει να μεγάλο εμπορικό κέντρο που να θεωρήσει μετά από καιρό ότι έχασε χρήματα και να πάει να κάνει μια αγωγή σε έναν επιστήμονα ο οποίος είχε αποφασίσει να κλείσουν τα εμπορικά κέντρα. Εδώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν αγωγές σε γιατρούς επειδή αποφάσισαν να διασωληνώσουν ασθενή ο οποίος δεν είχε συνείδηση και έπρεπε να διασωληνωθεί και οι συγγενείς του λένε όχι δεν είχε τίποτα, θα τον παίρναμε στο σπίτι κα θα του δίναμε λίγο οξυγόνο».

Αναφερόμενη στο άρθρο του κ. Μαραντζίδη στην Καθημερινή γι το δικομματισμό, σημείωσε: «Είμαι υπέρ της αυτοδυναμίας σαφέστατα αλλά βεβαίως δεν αποκλείω τις συνεργασίες εξάλλου εμείς είχαμε τρικομματική κυβέρνηση το ’12. Δεν το αποκλείουμε αυτό, γίνονται συμφωνίες προγραμματικές πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα και συνεργάζονται τα κόμματα. Εμείς έχουμε ιστορία σε αυτό αλλά όχι με εκβιασμό όπως γίνεται αυτή τη στιγμή σε κάποιες χώρες».

Για τον εμβολιασμό του κ. Καμμένου με το ρωσικό εμβόλιο, ανέφερε: «Ο κ. Καμμένος πήγε και έκανε το Σπούτνικ αν είναι δυνατόν, ενώ μπορούσε μια χαρά να εμβολιαστεί εδώ και με βάση την ηλικία του πλέον για να πει τα γνωστά που λεει «τ’ αδέρφια μας οι Σέρβοι». Μόνο που «τ’ αδέρφια μας οι Σέρβοι» έχουν κάνει μια εκστρατεία γεωπολιτική όσον αφορά τους εμβολιασμού και έχουν προσφέ4ρει σε όλα τα Βαλκάνια, ακολουθούν μια τέτοια τακτική…»

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ