Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ανακοίνωση της επιτροπής αυτοδιοίκησης ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας για τις τελευταίες εξελίξεις στο ΦΟΔΣΑ Ιονίων

Η πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 152 του ν. 3463/2006, που ουσιαστικά ακύρωσε τη σύσταση του ονομαζόμενου διαβαθμιδικού ΦΟΔΣΑ Ι.Ν. με την μορφή ανώνυμης εταιρίας, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τα αδιέξοδα, που προκάλεσε η κυβέρνηση της ΝΔ, με τον αντιδημοκρατικό, αντισυνταγματικό και αντιαυτοδιοικητικό νόμο 4685/2020 (άρθρο 93) που φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο ‘’ Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας’’.
Με τον νέο διαπεριφερειακό ΦΟΔΣΑ όχι μόνο καταργήθηκαν οι ΣΥΔΙΣΑ των Δήμων στα Ιόνια Νησιά, όχι μόνο οι Δήμοι δεν θα έχουν λόγο για την διαχείριση των απορριμμάτων τους, αλλά και παράνομα έχουν υποχρεωθεί να παραχωρήσουν στη νέα Α.Ε. τα σχετικά περιουσιακά τους στοιχεία, υφιστάμενοι οικονομική και περιουσιακή ζημία.
Ταυτόχρονα ο νέος ΦΟΔΣΑ Ι.Ν. Α.Ε. τροφοδότησε τον αυταρχισμό και την αυθαιρεσία της Περιφερειάρχη Ι.Ν. κ. Ρ. Κράτσα, η οποία εκμεταλλευόμενη την ιδιότητά της ως Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ ΑΕ, αγνόησε για μια ακόμη φορά τις αρμοδιότητες και τη δημοκρατική λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου ΙΝ για τη λήψη των σχετικών αποφάσεων.
Έτσι μεταξύ άλλων επιχείρησε να συστήσει την Ανώνυμη Εταιρία του ΦΟΔΣΑ χωρίς προηγουμένως να έχει λάβει την απαραίτητη έγκριση και εξουσιοδότηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Η συνέπεια όλων των παραπάνω είναι το πλήρες τέλμα στο οποίο περιέρχεται πλέον η επίλυση των μεγάλων ζητημάτων που αφορούν τα απορρίμματα στα Ιόνια Νησιά και προπαντός η κατασκευή των εργοστασίων διαχείρισης τους , μεταξύ των οποίων και αυτού της Κέρκυρας, η χρηματοδότηση του οποίου είχε εξασφαλιστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με κρατική χρηματοδότηση χωρίς την εμπλοκή ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων.
Είναι προφανές ότι εξαιτίας των διάτρητων νομικά και αυτοδιοικητικά διατάξεων του προβληματικού άρθρου 93 του Ν. 4685/2020 αλλά και των άστοχων, αυθαίρετων και αντιαυτοδιοικητικών ενεργειών της σημερινής περιφερειακής αρχής, το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στα Ιόνια Νησιά και ειδικότερα στην Κέρκυρα θα περιπλακεί σε χρονοβόρες νομικές διαδικασίες, σε πολιτικές και προσωπικές διενέξεις της Περιφερειάρχη και Δημάρχων της ΝΔ.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή της κατάστασης πέντε τουλάχιστον χρόνια πίσω, με κίνδυνο την απώλεια χρηματοδοτήσεων, με τεράστιες καθυστερήσεις στην κατασκευή των εργοστασίων επεξεργασίας των απορριμμάτων, με κίνδυνο αδυναμίας εξεύρεσης χώρων εναπόθεσης και φύλαξής τους και προπαντός με τεράστια ταλαιπωρία των πολιτών και των επισκεπτών στα Ιόνια Νησιά, με ότι αυτό επιπλέον αρνητικά συνεπάγεται.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ