Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Επίλυση Θεμάτων Δασικών Χαρτών και Ανάδειξη του Φυσικού Περιβάλλοντος και της Βιοποικιλότητας των Διαποντίων Νήσων

Κατά την διήμερη επίσκεψη του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά και του Γενικού Γραμματέα Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνου Αραβώση, στην Κέρκυρα, ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, συμμετείχε στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν με όλους τους θεσμικούς φορείς της Π.Ε. Κέρκυρας και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, υπό την Προεδρία της Περιφερειάρχου Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου.

Ο Υφυπουργός εξήγησε εκτενώς τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί αναφορικά με τους δασικούς χάρτες, η ανάρτηση των οποίων δημιούργησε προβλήματα και αντιδράσεις. Ο κ. Αμυράς αναφέρθηκε αναλυτικά στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα προχωρήσει η Κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τρία βασικά προβλήματα που έχουν ενσκήψει και αφορούν στο τεκμήριο κυριότητας, στα εκχερσωμένα δάση και στους δασωμένους αγρούς. 

Στην τοποθέτησή του ο Στέφανος Γκίκας υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη ύπαρξης δασικών χαρτών, αφού η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία. Έδωσε έμφαση στην πρόθεση της Κυβέρνησης να προβεί σε οριζόντια νομοθετική παρέμβαση για τη διόρθωση των πρόδηλων λαθών που αφορούν στους χαρακτηρισμούς των εκτάσεων και στο ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς που υφίσταται στα Ιόνια Νησιά.

Τόνισε ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι, τα προβλήματα να επιλυθούν επ΄ ωφελεία των πολιτών. Για αυτό τον λόγο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά στην ενίσχυση των Διευθύνσεων Δασών με επιπλέον προσωπικό, ενώ αυξάνονται σημαντικά και οι Επιτροπές εξέτασης των αντιρρήσεων.

Σε ότι αφορά στο Περιβάλλον, ο Στέφανος Γκίκας ζήτησε να προστατευθεί και να αναδειχθεί περαιτέρω ο ιδιαίτερος φυσικός πλούτος και η ξεχωριστή βιοποικιλότητα της Π.Ε. Κέρκυρας μέσω της ένταξής της σε σχετικά προγράμματα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Κατά την δεύτερη ημέρα της επίσκεψης, το κλιμάκιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, συνοδευόμενο από τον Στέφανο Γκίκα, τη Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Μερόπη Υδραίου και την Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας, Μελίτα Ανδριώτη, επισκέφθηκαν τα τρία Διαπόντια Νησιά (Ερείκουσα, Οθωνοί, Μαθράκι), όπου ο κ. Αμυράς είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τους Αντιδημάρχους των Διαποντίων Νήσων και τους Προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων και να συζητήσουν για τα προβλήματα που προέκυψαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Επιπλέον, συζητήθηκε η περαιτέρω ανάδειξη των ιδιαίτερων φυσικών χαρακτηριστικών των Διαποντίων Νήσων (π.χ. τα μονοπάτια, οι ξεχωριστές παραλίες)  σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Υφυπουργός ενημέρωσε ότι στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, προβλέπονται δράσεις για την ανάδειξη μονοπατιών, των φυσικών τους χαρακτηριστικών και του φυσικού περιβάλλοντος. Απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειες είναι, στις εν λόγω δράσεις να συμπεριληφθούν και τα Διαπόντια Νησιά. 

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ