Αλ. Αυλωνίτης: Γιατί δεν ανοίγει ο αθλητισμός;

Share:

Ερώτηση κατέθεσαν 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία της βουλευτή Π.Ε. Κοζάνης Καλλιόπης Βέττα  και με συνυπογραφή του βουλευτή Κέρκυρας και Αναπληρωτή Τομεάρχη Τουρισμού Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  Αλέξανδρου Αυλωνίτη,  για το ασφαλές άνοιγμα των αθλητικών δραστηριοτήτων με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Οι βουλευτές τονίζουν πως στην χώρα μας, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ο αθλητισμός παραμένει κλειστός εδώ και σχεδόν επτά μήνες, την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι προπονήσεις και οι αγώνες διεξάγονται κανονικά, με τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί απαθής και δεν προτείνει μέτρα για την επανεκκίνηση του αθλητισμού, την ώρα που υπάρχουν διεθνείς πρακτικές και επιστημονικά εργαλεία που συνηγορούν στο προσεκτικό και στοχευμένο άνοιγμα του κλάδου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

Πολιτισμού & Αθλητισμού

Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Καμία μέριμνα της κυβέρνησης και κανένας οδικός χάρτης για στοχευμένο άνοιγμα των αθλητικών δραστηριοτήτων με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων»

Το προσεχές διάστημα ανοίγουν σταδιακά οι περισσότεροι κλάδοι της οικονομίας έπειτα από μια μακρόχρονη περίοδο σκληρών περιοριστικών μέτρων τα οποία, δυστυχώς, δεν αποσόβησαν τη μεγάλη αύξηση των θανάτων, των διασωληνωμένων ασθενών και των κρουσμάτων.

Ένας από τους ελάχιστους τομείς που παραμένει στη συντριπτική του πλειοψηφία κλειστός, είναι ο αθλητισμός και ειδικότερα, η ερασιτεχνική και αναπτυξιακή άθληση, οι ακαδημίες εκμάθησης, τα προγράμματα άθλησης για όλους, τα δημόσια και ιδιωτικά γυμναστήρια, οι σχολές χορού κλπ.

Ακόμα και στις πρόσφατες αποφάσεις των αρμοδίων, η άθληση παραπέμπεται συνεχώς για το επόμενο, άδηλο διάστημα, γεγονός που εξαντλεί την υπομονή της αθλητικής κοινωνίας.

Η άθληση, εκτός από την σωματική ευεξία και την ψυχική ευφορία -ιδιότητες ζωτικές για την υπέρβαση της πολύ-επίπεδης κρίσης- συνιστά ένα πεδίο οικονομικής δραστηριότητας για χιλιάδες εργαζομένους, αθλητές, προπονητές, στελέχη, διαιτητές, κριτές και μια σειρά άλλων, άμεσα ή έμμεσα, απασχολούμενων στον χώρο.

Το κλείσιμο του αθλητισμού, πλην ελαχίστων περιπτώσεων στο επαγγελματικό πεδίο, προκαλεί μεγάλη οικονομική ασφυξία σε συλλόγους και ακαδημίες, απώλεια εσόδων, κλείσιμο τμημάτων και διακινδύνευση θέσεων εργασίας.

Σε όλη την διάρκεια της πανδημίας δε, ο αθλητισμός δεν αντιμετωπίστηκε με την δέουσα σημασία καθώς στην Ελλάδα, σε αντίθεση με όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης, παρέμεινε ερμητικά κλειστός για πολύ μεγάλο διάστημα.

Παράλληλα, υπήρχαν εντελώς ακατανόητες αποφάσεις, που διαχώριζαν, για το ίδιο άθλημα, όπως στο βόλεϊ, τις δυνατότητες προπονήσεων και αγώνων για τους άνδρες και τις γυναίκες.

Την ίδια ώρα, σε αυτή τη φάση της πανδημίας, υπάρχει κινητοποίηση σε όλη την Ευρώπη για άρση μέτρων, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Στην Ιταλία, για παράδειγμα, έχει δοθεί το πράσινο φως για όλα τα υπαίθρια ομαδικά αθλήματα, σε όλες τις κατηγορίες, ενώ από τις 15 Μαΐου θα ανοίξουν τα κολυμβητήρια και παράλληλα, τα γυμναστήρια.

Στην Ελλάδα, η συζήτηση δεν έχει καν ξεκινήσει, ενώ υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια στοχευμένη επανεκκίνηση. Για παράδειγμα, το μέτρο της χρήσης self-test και στον αθλητισμό, θα μπορούσε να συμβάλλει στην έναρξη προπονήσεων για τις μικρές ηλικίες, όπως εξάλλου συμβαίνει και με την εκπαίδευση.

Επειδή ο αθλητισμός προσφέρει σωματική και ψυχική ευεξία, ενώ δημιουργεί και προστιθέμενη οικονομική αξία

Επειδή ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, οι ακαδημίες,  η ατομική άθληση σε γυμναστήρια έχουν μείνει κλειστά σχεδόν 7 μήνες

Επειδή υπάρχουν οι τεχνικές προϋποθέσεις για τον επιδημιολογικό έλεγχο των δραστηριοποιούμενων στον αθλητισμό

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1.     Για ποιο λόγο παραμένει ο αθλητισμός κλειστός στην Ελλάδα σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη όπου διεξάγονται κανονικά αγώνες και προπονήσεις σε αθλήματα όλων των κατηγοριών;

2.     Υπάρχει οδικός χάρτης για τη πλήρη  επανεκκίνηση του αθλητισμού;

3.     Ποιες προτάσεις, σχέδια επανεκκίνησης, επιστημονικές εκθέσεις έχουν τεθεί υπόψη των αρμοδίων για την λειτουργία του αθλητισμού;

4.     Ποια είναι τα μέτρα που θα λάβουν για την ενίσχυση των σωματείων και των εργαζομένων στον χώρο του αθλητισμού, ώστε να στηρίξουν τον χώρο όταν επανέλθει σε λειτουργία

Previous Article

Εγκρίθηκε η ενίσχυση 38 σωματείων με συνολικό ποσό 100.000 €

Next Article

Aλ. Τσίπρας: Απληστία των ισχυρών και του χρήματος η κλειστή λίγκα

Σχετικά Άρθρα