Διάσωση του Μουσείου στον ιστορικό χώρο της νησίδας Λαζαρέτο.

Share:

Ο βουλευτής Κέρκυρας και Αν.Τομεάρχης της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Αυλωνίτης ζήτησε για μια ακόμα φορά την προστασία και την ανάδειξη της νησίδας Λαζαρέτο,  καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού.
Το Λαζαρέτο αποτελεί ιστορικό χώρο της εθνικής μας συλλογικής μνήμης και θα πρέπει να είναι ανοικτό, προσβάσιμο από τον κόσμο και πλήρως επισκέψιμο. Η συνολική συντήρηση των κτιρίων και η λειτουργία του Μουσείου έχουν μεγάλη σημασία για την κοινωνική και πολιτισμική ζωή του νησιού. Είναι αναγκαία η λήψη κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την προστασία, τη συντήρηση, την αναβάθμιση και την ανάδειξη της νησίδας Λαζαρέτο.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
Θέμα: «Διάσωση του Μουσείου στον ιστορικό χώρο της νησίδας Λαζαρέτο»
Η νησίδα Λαζαρέτο στην Κέρκυρα έχει οριστεί επίσημα από την Πολιτεία μας, ως ιστορικός χώρος της εθνικής μας συλλογικής μνήμης σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού 15/04/1992, ΦΕΚ 324/1992. Δυνάμει της διοικητικής αυτής πράξης ο χώρος στο ιστορικό του πλαίσιο αναγνωρίζεται ως μνημείο ιατρικής ιστορίας, καθώς λειτούργησε για πρώτη φορά Λοιμοκαθαρτήριο στον επτανησιακό χώρο, ως μνημείο της Εθνικής Αντίστασης με τη δημιουργία από τους Ιταλούς στρατοπέδου συγκέντρωσης Ελλήνων πατριωτών κατά τα χρόνια της Ιταλικής Κατοχής της Κέρκυρας (1941- 43), αλλά και μνημείο Εθνικής Συμφιλίωσης στο χώρο που έπεσαν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης (1941-1949). Άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι για την απόδοση της ιδιότητας του μαρτυρικού τόπου της νησίδας αποτέλεσε σταθμό, ο αγώνας δεκαετιών που έδωσαν τα μέλη του Σωματείου Συγγενών και Φίλων Εκτελεσμένων Πολιτικών Κρατουμένων Φυλακών Κέρκυρας 1946-49 «ΛΑΖΑΡΕΤΟ», οι συγγενείς και οι συγκρατούμενοι των εκτελεσμένων. Επιπλέον, με την οικονομική υποστήριξη του Σωματείου και την επιμέλεια του Δήμου Κέρκυρας πραγματοποιήθηκαν τα μέχρι σήμερα έργα ανάπλασης του χώρου (μονοπάτια, κενοτάφιο, κτίριο μουσείου, εκκλησάκι).
Στο πλαίσιο αυτό, ο χώρος οφείλει να είναι ανοικτός στον κόσμο και επισκέψιμος. Η διαφύλαξη του υπό κατάρρευση τοίχους των εκτελέσεων Ελλήνων πατριωτών, η συνολική συντήρηση των κτιρίων και η λειτουργία του Μουσείου είναι παράλληλα έργα που αναμένουν την εκτέλεσή τους προκειμένου να υπηρετηθεί συνολικά, η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και να αντιστραφεί το σημερινό κλίμα απογοήτευσης και γενικής δυσαρέσκειας. Η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων είχε εντάξει το έργο στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Tactical Tourism» προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, ενώ διαπιστώνεται πως η νυν Διοικούσα Αρχή δεν έχει αξιοποιήσει σε κανένα επίπεδο, τη συνολική χρηματοδότηση.
Ερωτάστε κ. Υπουργέ:
Πως σκοπεύετε να υλοποιήσετε την εφαρμογή της απόφασης του Υπουργείου σας (15/04/1992, ΦΕΚ 324/1992) για την ιστορική ανάδειξη του χώρου που εδράζεται στη νησίδα Λαζαρέτο, της συντήρησης των κτιρίων και της διάσωσης του Μουσείου στη νησίδα;
Πως προτίθεστε να αξιοποιήσετε τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να εξυπηρετηθούν οι δυνατότητες επισκεψιμότητας από πολίτες, τουρίστες, σχολεία κ.α.;

Previous Article

Από αυτή την εβδομάδα αρχίζουν οι εμβολιασμοί και με το μονοδοσικό εμβόλιο.

Next Article

«Η γνώση σώζει ζωές», διαδικτυακό σεμινάριο Α’ Βοηθειών.

Σχετικά Άρθρα