Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Παγώνη στα Παραπολιτικά 90,1: Εκτός από την αθηναϊκή μπορεί να υπάρχει και άλλη μετάλλαξη

Τι είπε για τα αντισώματα, τις μάσκες και τον εμβολιασμό

Στην ραδιοφωνική εκπομπή «Ζούμε αληθινά» των Παραπολιτικών 90,1 με το δημοσιογράφο Δημήτρη Γιαγτζόγλου μίλησε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, για τις τελευταίες εξελίξεις στη «μάχη» με τον κοροναϊό.

Για την αθηναϊκή μετάλλαξη, που φαίνεται ότι προκαλεί προβληματισμό τις τελευταίες μέρες στην επιστημονική κοινότητα, η κ. Παγώνη τόνισε: «Πρέπει να δούμε τη μεταδοτικότητα αυτής της μετάλλαξης. Ασχολείται η επιστημονική ομάδα αυτό το διάστημα που έχει εντοπιστεί για να δούνε πως είναι η  μεταδοτικότητα της μετάλλαξης αυτής, συνήθως στις μεταλλάξεις αυτό μας ενδιαφέρει δηλαδή είναι πολύ αυξημένη η μεταδοτικότητα συγκριτικά με τις άλλες ή είναι όπως οι άλλες για αυτό περιμένουμε τα αποτελέσματα.  Μεταλλάξεις υπάρχουν και μπορεί να  υπάρχουν και άλλες μεταλλάξεις δεν είναι ότι σταματήσαμε στην αθηναϊκή και δεν θα υπάρξει άλλη, μπορεί να βρεθεί και άλλη μετάλλαξη  όπως είδαμε τον τελευταίο καιρό αυτό όμως που έχει μεγάλη σημασία είναι εμείς οι ίδιοι να προσέχουμε, να διατηρούμε τα μέτρα ασφάλειας».

Επιπλέον η κ. Παγώνη έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου και τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω, πρέπει να πάμε μπροστά όπως προχωρούμε με γρήγορα βήματα να προχωρήσουν και οι εμβολιασμοί για να μπορέσει τουλάχιστον να αλλάξει η ζωή μας».

Η κ. Παγώνη διατύπωσε τους προβληματισμούς της και τις ανησυχίες της για τις εικόνες με πολίτες, που δεν φορούν πλέον μάσκα: «Με ανησύχησαν οι εικόνες του Σαββατοκύριακου πάρα πολύ και θα δούμε σε 10-15 μέρες τα αποτελέσματα. Με ανησύχησαν οι εικόνες που είδαμε ειδικά επειδή δεν φορούσαν μάσκες, μας προβλημάτισαν όλους αυτές οι εικόνες, φοβάμαι ότι αν συνεχίσουμε κατά αυτό τον τρόπο δηλαδή να κυκλοφορούμε χωρίς μάσκα , να μην τηρούμε τις αποστάσεις ότι θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων και αυτή τη στιγμή το μόνο που δεν θέλουμε είναι μια αύξηση κρουσμάτων. Καταλαβαίνετε ότι με μεγάλο κόπο ξεκίνησαν οι μειώσεις στις παραμέτρους δηλαδή όσον αφορά τον αριθμό των εισαγωγών στις ΜΕΘ, των εισαγωγών  στις απλές κλίνες  covid και αν τώρα ξεκινήσουμε από την αρχή να πιάνονται αυτοί οι παράμετροι νομίζω ότι το μόνο που δεν θελουμε όλοι μας είναι αυτό. Δεν θα ήθελα να σκεφτώ ούτε τα τοπικά lockdown γιατί δεν μπορεί να ξαναπιεστεί το σύστημα υγείας».

Αναφερόμενη στους εμβολιασμούς των υγειονομικών, τόνισε: «Οι νοσηλευτές έχουν δηλώσει και έχουν μπει στις λίστες  και προχωρούν οι εμβολιασμοί, οι γιατροί είναι πάνω από 80-85%  και υπάρχουν και νοσοκομεία που είναι και 93%.  Υπάρχει ένα ποσοστό που μόλις έχει νοσήσει άρα δεν μπορεί να κάνει το εμβόλιο αμέσως και ένα ποσοστό που είναι σε καραντίνα  αυτό είναι σύνολο 10% των γιατρών».

Για τα αντισώματα όσων έχουν νοσήσει από κοροναϊό και όσων εμβολιάστηκαν, είπε: «Θα έχουν αντισώματα περίπου 13 μηνών. Βέβαια θα γίνει επαναληπτική δόση του εμβολίου για να υπάρχει κάλυψη, μπορεί να μην γίνει σε όλους αλλά σε κάποιες ομάδες θα γίνει σίγουρα. Εγώ πιστεύω ότι θα φτάσουμε στο σημείο να είναι ένα εμβόλιο όπως της γρίπης».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ