Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Αλ. Αυλωνίτης: Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου σε διεθνές επίπεδο δυστυχώς, δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.

«Η Μνήμη εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου τιμάται σήμερα. 19 Μαΐου, Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, για τις σφαγές, την εξάντληση στις κακουχίες, τα βασανιστήρια, την πείνα και τη δίψα, τις πορείες θανάτου στην έρημο, αλλά και τους εκτοπισμούς από το κίνημα των Νεότουρκων μεταξύ 1914 και 1923. 
Χάθηκαν 353.000 αθώες ψυχές, ενώ όσοι επέζησαν κατέφυγαν στον Άνω Πόντο της τότε ΕΣΣΔ και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα. Ας μην λησμονούμε πως η τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία προέβη στη γενοκτονία όλων των χριστιανικών πληθυσμού της περιοχής, όπως Aρμενίων, Ποντίων και Aσσυρίων.
Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου σε διεθνές επίπεδο δυστυχώς, δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, παρόλο που δεν τίθεται μονάχα ζήτημα ηθικής δικαίωσης της μνήμης των νεκρών και των ξεριζωμένων. 
Το μήνυμα της αναγνώρισης και της δημόσιας συγνώμης από την Τουρκία, δεν αποτελεί ούτε κατ’ ελάχιστο είδος επιθετικής διεκδίκησης για την ιστορία των δύο λαών, παρά μόνον συνιστά πεδίο ουσιαστικής ειρήνευσης των συνειδήσεων, αλλά και τρανό παράδειγμα αποφυγής ανάλογων απάνθρωπων σχεδίων που καταλήγουν σε ανθρώπινες τραγωδίες και οδύνη.1919-2021. 102 χρόνια μετά, νοιώθουμε βαριά την ευθύνη στήριξης του εμβληματικού αγώνα μνήμης και τιμής των Ελλήνων του Πόντου απέναντι στο ειδεχθές έγκλημα της Γενοκτονίας και στις πλέον εγκληματικές πράξεις κατά της ανθρωπότητας στη σύγχρονη ιστορία της. Θυμόμαστε μέσα από τη βαρβαρότητα της εποχής, την ακλόνητη πίστη τους να ξαναστήσουν τις μνήμες, τα ήθη και τα έθιμα του ιστορικού Πόντου σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου και τη μεταδίδουμε στη νέα γενιά».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ