Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Σκυλακάκης στα Παραπολιτικά 90,1: Τα έσοδα θα επανέλθουν σε μια κανονικότητα από τον επόμενο μήνα

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του τουρισμού

Tα έσοδα από τον επόμενο μήνα θα επανέλθουν σε μια κανονικότητα, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Μπρα ντε Φερ, με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Παράλληλα ο κ. Σκυλακάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του Τουρισμού.

Είπε πως η Ελλάδα από το ταμείο ανάκαμψης θα λάβει το 2021 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ και το 2022 άλλα 4 με 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ερωτηθείς για κύμα ανατιμήσεων δεν απέκλεισε κάτι τέτοιο σημειώνοντας ότι στη συνέχεια οι τιμές θα επιστρέψουν σε κανονικά επίπεδα.

Για την κατάθεση Καλογρίτσα είπε πως υπάρχουν πράγματα που χρήζουν εξήγησης και πως οι θεσμοί πρέπει να λειτουργούν.
 

Αναλυτικά η συνέντευξη του Θεόδωρου Σκυλακάκη στα Παραπολιτικά 90,1

 Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κος Θεόδωρος Σκυλακάκης, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους  Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε: «Πιστεύω ότι έσοδά μας θα επανέλθουν, αν όχι αυτό το μήνα από τον επόμενο ή το μεθεπόμενο, σε μια κανονικότητα. Όλα θα εξαρτηθούν βέβαια φέτος και από την πορεία του τουρισμού που είναι ο αστάθμητος παράγοντας σε αυτή τη φάση αλλά είμαι γενικά αισιόδοξος και εδράζεται  η αισιοδοξία μου σε πολλούς παράγοντες. Έχουμε τρεις παράγοντες σημαντικούς ο πρώτος είναι το γεγονός ότι η αναβαλλόμενη κατανάλωση, που πιστεύουμε ότι θα έρθει, έχει από πίσω της πολύ σημαντικές αποταμιεύσεις. Η Ελλάδα έχει ίσως τα περισσότερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Υπάρχει πολύ σημαντική αποταμίευση η οποία μπορεί να επανέλθει στην οικονομία. Το δεύτερο είναι ότι υπάρχει μια ανάκαμψη διεθνής η οποία είναι αρκετά δυναμική και θα τη δούμε να επηρεάζει τη βιομηχανία και τις εξαγωγές και ο τρίτος παράγοντας είναι ότι βλέπουμε μια δυναμική επάνοδο της αγοράς ακινήτων που σημαίνει πάρα πολλά επαγγέλματα και αυτό είναι μέσα στην πανδημία. Υπολογίστε ότι θα ξαναρχίζει και η βραχυχρόνια μίσθωση το Airbnb  που θα πάγωσε σχεδόν τελείως στη διάρκεια της πανδημίας, έχουμε  μπροστά μας όλα τα εξοικονομώ και τις ανακαινίσεις συνεπώς έχουμε παραδοσιακούς παράγοντες συν τον τουρισμό που μας δείχνουν ότι στο επόμενο 6μηνο -8μηνο θα έχουμε μια πολύ καλή πορεία, σταδιακά όσο περνούν οι μήνες και αφού φύγει η περίοδος της πανδημίας τελείως. Μετά θα αρχίσουν να μπαίνουν πολύ πιο μαζικά και τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης που έχει στοχεύσει να απορροφήσει πολύ μεγάλα ποσά για το ’22 ειδικά. Ξαφνικά θα πάμε από τα 5 δις συνήθως δημόσιες επενδύσεις ο στόχος είναι να πάμε στα 10 δις, είναι πολύ δύσκολος στόχος. 

Το ’21 θα πάρουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης περίπου 7,8 δις εφόσον είμαστε εντάξει με όσα έχουμε δεσμευτεί και το ’22 θα προστεθούνε άλλα 4- 4,5 δις» .

Ερωτηθείς αν θα καταφέρουν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα απάντησε: «Με δεδομένη την παλιά Ελλάδα αν ακολουθούσαμε αυτή τη νοοτροπία η πιθανότητα να πετύχουμε θα ήταν κοντά στο μηδέν. Το σχέδιο λεει ότι θα πρέπει να αλλάζουμε  ταυτόχρονα και το κράτος και τις συμπεριφορές τις γενικότερες ταυτόχρονα με την απορρόφηση, αν δεν υπάρχει αυτή η παράλληλη αλλαγή όχι, δεν θα μπορούμε να πετύχουμε. Θα πετύχουμε πολύ λιγότερα απ’ ότι πρέπει και από ότι μπορούμε  συνεπώς το στοίχημα είναι πολύ μεγάλο». 

Ερωτηθείς αν φοβάται ένα κύμα ανατιμήσεων σημείωσε: «Οι ανατιμήσεις είναι κομμάτι μιας διεθνούς ανάκαμψης  παράδειγμα οι τιμές των καυσίμων κατέρρευσαν όταν έγινε το πρώτο lockdown επανήλθαν σε κάποιο επίπεδο. Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα επειδή υπάρχει  η ταχύτητα  της βιομηχανικής και τεχνολογικής αλλαγής η οποία είναι πολύ μεγάλη δεν θα έχουμε πληθωρισμό. Προσωρινά τα τεράστια ποσά που έβαλε η Αμερική προπαντός  και τα λιγότερα ποσά αλλά πολύ μεγάλα που έβαλε η Ευρώπη και οι άλλες χώρες θα προκαλέσουν ένα τέτοιο κύμα, εμείς θα περάσουμε από τον αποπληθωρισμό που δεν είναι καλό πράγμα- ειδικά για μια χώρα με μεγάλο χρέος ο αποπληθωρισμός δεν είναι καλό πράγμα-  σε μια ήπια άνοδο των τιμών. Η ΕΚΤ έχει σαν στόχο το 2% ιστορικά την άνοδο των τιμών που πρέπει να συνοδεύει την οικονομία για να μην υπάρχει περιοριστική πολιτική. Νομίζω ότι μετά από ένα πρώτο κύμα τα πράγματα θα μπουν σε κάτι πιο φυσιολογικό.  Ποιο επικίνδυνη είναι η αγορά ακινήτων από αυτή την πλευρά».

Αναφορικά με την αγορά ακινήτων ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε: «Υπάρχει ενδιαφέρον μεγάλο από το εξωτερικό. Η αγορά των ακινήτων δουλεύει ως τώρα χωρίς AirBNB,  όταν θα μπει το AirBNB  θα αυξηθεί, υπάρχουν όμως και πάρα πολλά ακίνητα τα οποία είναι αχρησιμοποίητα τα οποία χρήζουν ανακαίνισης και επανόδου στην αγορά συνεπώς μεσοπρόθεσμα είμαι βεβαίως ότι θα ισορροπήσει η αγορά και θα  έχουμε μια πολύ καλή οικονομική αποτύπωση εξ αυτού του λόγου αλλά για κάποιους μήνες οι ανισορροπίες στην αγορά ακινήτων και γενικά οι ανισορροπίες στις αγορές μετά από μια τέτοια μεγάλη αναταραχή είναι υπαρκτές».  

Αναφορικά με την κατάθεση Καλογρίτσα τόνισε: «Αυτό που έχω αποκομίσει είναι πάρα πολλά πράγματα που χρήζουν εξηγήσεως και δεν βλέπω την αντιπολίτευση, που στην προκειμένη περίπτωση διερευνάται η συμπεριφορά της, να έχει τη διάθεση να δώσει την παραμικρή λογική εξήγηση. Σε κάθε περίπτωση οι θεσμοί πρέπει να λειτουργούν, πρέπει να είμαστε εμείς ειδικά ως κυβέρνηση ψύχραιμοι και αντικειμενικοί και να αφήνουμε τους θεσμούς, τη Βουλή να λειτουργήσει και είναι χρήσιμο ο καθένας να δίνει τις εξηγήσεις του στην κοινή γνώμη και στη Βουλή. Την πολιτική εγώ δεν τη βλέπω σαν μια ανταλλαγή πετροπολέμου ή επιθέσεων απαξιωτικών για τον αντίπαλο».

Αναφορικά με τις πληροφορίες που τον θέλουν να πολιτεύεται στην εκλογική περιφέρεια της Ηλείας ανέφερε: Δεν έχω μπει σε αυτή τη συζήτηση και δεν προτίθεμαι να μπω ειδικά σε αυτή τη φάση που έχουμε πάρα πολλά πράγματα μπροστά μας και έχω πολύ βαρύ φορτίο. Ειδικά για την περιοχή της Ηλείας που είναι μια περιοχή που αγαπώ δεν θα ήθελα να εμπλέξω την πολιτική στην σχέση μου με την περιοχή αυτή. 

 

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ