Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Χρούσος στα Παραπολιτικά 90,1 για θρομβώσεις: Πολύ λίγα τα περιστατικά στα 4 εκατ. εμβόλια που έχουν γίνει στη χώρα μέχρι σήμερα

«Είναι περίεργο ότι τύχανε και τα τρία περιστατικά σε μια μικρή περιοχή στο Ηράκλειο», δήλωσε το μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού

«Αυτά τα εμβόλια είναι από τα καλύτερα που έχουμε δει όσον αφορά και την αποτελεσματικότητα και τις λίγες επιπλοκές, είναι εντυπωσιακά σκεφτείτε 4 εκατομμύρια έχουμε κάνει», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Γιώργος Χρούσος.

Αναφορικά με τα περιστατικά θρομβώσεων στην Κρήτη, ο καθηγητής σημείωσε ότι είναι περίεργο ότι τύχανε και τα τρία περιστατικά σε μια μικρή περιοχή στο Ηράκλειο αλλά μπορεί να είναι και συμπτωματικό.

Παράλληλα ο κ. Χρούσος επισήμανε ότι και τα τέσσερα εμβόλια που κυκλοφορούν αυξάνουν την πηκτικότητα του αίματος και τα δύο που έχουν μέσα στον αδενοιό κάνουν πάρα πολύ σπάνια αυτό το σύνδρομο της ταυτόχρονα πήξης και αιμορραγίας που λέγεται VIPID.

«Είναι πάρα πολύ σπάνιες αυτές οι επιπλοκές του εμβολιασμού, δεν έχω στοιχεία εκτός από τον έναν που ανακοινώσανε ότι έχει το σύνδρομο VIPID μάλλον για τους άλλους δύο δεν ξέρω τι έχει συμβεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πάντως να ξέρετε ότι στα 4 εκατομμύρια εμβόλια που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στη χώρα δεν είναι πολλά τα περιστατικά που έχουν εκδηλωθεί, είναι και θέμα τύχης. Αναζητάτε πάρα πολύ το γιατί, είναι ειδικό τμήμα του ΕΟΦ το οποίο ήδη ασχολείται και θα μας παρουσιάσουν τα αποτελέσματα στην επιτροπή εμβολίων. Αν είναι το ίδιο εμβόλιο που δεν το ξέρω επειδή τύχανε τρία ή είναι σύμπτωση ή κάποιο πρόβλημα έχει η παρτίδα αυτό το εξετάζει ο ΕΟΦ», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με την ανησυχία του κόσμου για το εμβόλιο της AstraZeneca, σημείωσε: «Υπάρχει ανησυχία το καταλαβαίνω, το ψυχολογικό κομμάτι είναι πάρα πολυ σημαντικό. Τόσοι άνθρωποι έχουν φοβηθεί και δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο της Astra, κατά τη γνώμη μου δεν είναι δικαιολογημένο διότι η πιθανότητα να πάθουν κάτι είναι απειροελάχιστη αλλά καταλαβαίνω την φοβία που υπάρχει».

Ερωτηθείς αν θα συνιστούσε σε κάποιες ομάδες ανθρώπων να αποφύγουν το εμβόλιο της AstraZeneca, ο κ. Χρούσος απάντησε: «Δεν υπάρχουν δεδομένα για εμβόλια της Astra σε εγκυμοσύνες και σε παιδιά ακόμα οπότε εκεί σίγουρα θα συνιστούσα να πάρουν τα MRNA εμβόλια. Ή όσοι είχαν προβλήματα θρομβοφιλίας η επιτροπή έχει αποφασίσει ότι αν υπάρχει πρόβλημα να δώσουν άλλο εμβόλιο».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ