Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Σκυλακάκης στα Παραπολιτικά 90,1: Υπάρχει αισιοδοξία για την απορρόφηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η ανάκαμψη θα είναι σημαντική και θα επανέλθει η ζήτηση τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών

Αισιόδοξος ότι η  απορρόφηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα γίνει ομαλά καθώς έχει προηγηθεί σχεδιασμός με προσδιορισμένα έργα και δράσεις, εμφανίστηκε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη  Τζένο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την δημοσιονομική πολιτική Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Παράλληλα, ο κ. Σκυλακάκης, τόνισε ότι για την προετοιμασία των έργων θα υπάρχει καλή συνεργασία με όλες τις ελεγκτικές αρχές -όπως το ελεγκτικό συνέδριο- ώστε να ελαχιστοποιείται η πιθανότητα προσφυγών που θα βάζει εμπόδια στην απορρόφηση των κονδυλίων.

Ακόμη εκτίμησε ότι η ανάκαμψη θα είναι σημαντική ενώ ανέφερε ότι η ζήτηση θα επανέλθει καθώς όπως είπε αυξήθηκαν οι καταθέσεις κάτι που δείχνει μια μεγάλη διαθεσιμότητα χρήματος στα νοικοκυριά.

Ο υπουργός ανέφερε πως κλειδί είναι η πολύ ταχύτερη ανάπτυξη και οι επενδύσεις.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Θεόδωρου Σκυλακάκη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και την απορρόφηση του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την δημοσιονομική πολιτική σημείωσε: «Η απορρόφηση περιλαμβάνει τρία στοιχεία, το πρώτο είναι ο καλός σχεδιασμός τον οποίο νομίζω ότι έχουμε σε μεγάλο βαθμό πετύχει και αυτό προκύπτει και από όσους εξέτασαν το σχέδιο στην Ευρώπη. Το σχέδιο έχει κατά κύριο λόγο προσδιορισμένα έργα και δράσεις, δεν περιμένουμε να προσδιοριστούν στο μέλλον όπως συμβαίνει σε κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες συνεπώς θα ξεκινήσουμε γρήγορα. Ήδη τα πρώτα δελτία τα τεχνικά, για έργα ψηφιακά, για έργα πολιτιστικού και για άλλα έχουνε φτάσει στην υπηρεσία και απελευθερώνονται σιγά –σιγά για να ξεκινήσουμε παρά το γεγονός ότι δεν έχει ληφθεί η τελική έγκριση».

«Η δεύτερη πτυχή είναι η τεχνοκρατική, το σύστημα το οποίο θα παρακολουθούμε από πολύ κοντά τι συμβαίνει, το μπόνους που θα δώσουμε σε αυτούς τους υπαλλήλους που θα δουλέψουνε για την απορρόφηση. Υπάρχει ολόκληρη μεταρρύθμιση πάνω σε αυτό και οι αλλαγές που έχουν ήδη γίνει στη νομοθεσία για τα δημόσια έργα, για την επιτάχυνση αλλά και η συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς θα είναι πολύ στενή», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Και το τρίτο που είναι το πιο σημαντικό είναι οι μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν ταυτόχρονα με τα έργα. Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε και πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις κυρίως αυτές της ψηφιοποίησης του κράτους οι οποίες θα επιταχύνουν την ίδια την απορρόφηση του Ταμείου καθώς θα υλοποιούνται. Έχω πει πολλές φορές ότι πρέπει ταυτόχρονα να παίζουμε ποδόσφαιρο και να αλλάζουμε το γήπεδο μέσα στο οποίο παίζουμε αλλιώς δεν πρόκειται να πετύχει αυτή η μεγάλη απορρόφηση, πρέπει να διπλασιαστούν τα χρήματα και η μεγάλη αυτή πρόκληση αποτελεσματικότητας, διαφάνειας, επιρροής και επίδρασης στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με τις καθυστερήσεις από τις προσφυγές στη Δικαιοσύνη, ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε: «Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος από όλους όσους έχουμε και ο τρόπος αντιμετώπισης είναι πρώτον να υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με όλες τις αρχές αυτές που έχουν ελεγκτικό χαρακτήρα, προπαντός το Ελεγκτικό Συνέδριο, από πολύ νωρίς στη διαδικασία της προετοιμασίας των έργων έτσι ώστε να ελαχιστοποιούμε το αντικείμενο των προσφυγών. Το δεύτερο είναι να έχουμε μια πολύ καλή κοστολόγηση των έργων. Στείλαμε στην ευρωπαϊκή επιτροπή 1.400 σελίδες κοστολόγηση από ανεξάρτητο σύμβουλο τον οποίο προσλάβαμε που ήταν ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία γιατί μεγάλο κομμάτι του προβλήματος των προσφυγών είναι η κακή κοστολόγηση».

«Να έχεις είτε πάρα πολύ μεγάλους προϋπολογισμούς οπότε όλοι να σπεύδουν να ανταγωνιστούν για να πετάξουν τους άλλους έξω ή πολύ μικρούς οπότε να έχεις προβλήματα στη διάρκεια της κατασκευής του έργου όταν προσπαθεί αυτός που το έχει πάρει με μεγάλες εκπτώσεις να ρεφάρει. Οπότε έχουμε κάνει πολύ καλή δουλειά κοστολόγηση και το τρίτο και πιο σημαντικό είναι ότι αυτή τη στιγμή μιλάμε για διπλασιασμό του όγκου της δουλειάς που θα κάνουν οι πάσης φύσεως εμπλεκόμενοι. Ελπίζω ότι θα υπάρχει και η σωφροσύνη να μην σπεύσουν να προσφεύγουν συνεχώς και να τινάξουν στον αέρα οι ίδιοι, την απορρόφηση που και αυτούς θα ωφελήσει μια που όλοι θα επωφεληθούν από την ώρα που θα καταθέσουν σοβαρές προσφορές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη διαδικασία «αποσωλήνωσης» της οικονομίας και την επιστροφή στην κανονικότητα, ο υπουργός δήλωσε: «Ήμουνα χθες στην ΠΟΜΙΔΑ και μας έλεγαν ότι δεν βλέπουν μαζικές αποχωρήσεις των ενοικιαστών τους και αυτό ήταν ένα θετικό στοιχείο. Η πρώτη εικόνα επίσης από τις καταθέσεις, που αυξήθηκαν πάρα πολύ σημαντικά, μας δείχνει μια μεγάλη διαθεσιμότητα χρήματος στα νοικοκυριά που σημαίνει ότι η ζήτηση θα επανέλθει, και το ίδιο βλέπουμε και από μια πρώτη εικόνα για τα φορολογικά έσοδα ότι οι επιχειρήσεις επανέρχονται οπότε είμαι αισιόδοξος ότι η ανάκαμψη θα είναι πολύ δυναμική και θα απορροφήσει τους κραδασμούς που αναπόφευκτα αφήνει η πανδημία σε επίπεδο επιχειρήσεων».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν σκέψεις για μια νέα ρύθμιση χρεών, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε: «Υπάρχουν σκέψεις για αυτά που οφείλονται στην πανδημία, για αυτά που προκάλεσε η πανδημία, κάποια είναι ήδη ρυθμισμένα, θα δούμε τι ακριβώς θα περιλαμβάνει κυρίως αυτό που μας απασχολεί είναι να επανέλθουν αυτοί που χωρίς υπαιτιότητα έχασαν τη ρύθμισή τους, να επανέλθουν σε κάποια ρύθμιση γιατί ο σκοπός είναι να επανέλθει η κανονικότητα και οι άνθρωποι να έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις οφειλές που δημιουργήθηκαν με βάση και τις οικονομικές εξελίξεις. Αλλά το κλειδί για την επόμενη μέρα είναι η ανάκαμψη που δίνει τα έσοδα για να τηρήσεις τη ρύθμιση».

Για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ανέφερε: «Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι το κλειδί για να περιορίσουμε την γκρίζα οικονομία και να έχουμε έτσι δημοσιονομικό χώρο για να μειώνουμε φόρους και ασφαλιστικό κόστος έτσι ώστε να βρούμε μια καινούργια ισορροπία που να έχει υψηλότερη παραγωγικότητα, χαμηλότερους φόρους που να τους πληρώνουν περισσότεροι με την έννοια να πληρώνουν και αυτοί που δεν τους πληρώνουν σήμερα όντως στην γκρίζα οικονομία, και ταυτόχρονα αυτό να μας διευκολύνει και για την εξωστρέφεια. Γιατί η εσωστρέφεια και η γκρίζα οικονομία συνδέονται γιατί είναι πολύ δύσκολο να φοροδιαφεύγεις εάν όλα τα έσοδά σου είναι με τιμολόγιο».

Ερωτηθείς για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για μείωση των φορολογικών συντελεστών, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε: «Καταρχήν να είμαστε ρεαλιστές ασφαλώς οι ευρωπαϊκοί κανόνες για μια χώρα με μεγάλο χρέος μας βάζουν περιορισμούς αλλά μας βάζει περιορισμούς και το ίδιο το χρέος και η δημοσιονομική σταθερότητα που πρέπει να έχει η Ελλάδα. Εμάς ο προϋπολογισμός έχει μια δομή που όταν επανέλθει η οικονομία, επειδή δεν έχουμε πάρει μόνιμα μέτρα σημαντικά που να αλλάξουν τα έσοδά μας, θα επανέλθουν και τα έσοδα και θα επανέλθει και η δυνατότητα για ήπια πρωτογενή πλεονάσματα που έχει εγγενώς ο προϋπολογισμός αυτός. Το κλειδί είναι η ταχύτερη ανάπτυξη, όλα τα άλλα έρχονται στη θέση τους και κουμπώνουν από την ώρα που επιταχύνεται η ανάπτυξη».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ