Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Δημ. Μπιάγκης: « Δεν μπορούμε να Νομοθετούμε με γνώμονα το κομματικό συμφέρον»

              

√ Το προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν ανταποκρίνεται στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της εποχής και στο τέλος καταλήγει και αυτό να στηρίζει Διοικήσεις μειοψηφίας.  

√ Με τον Ν. 4600/2019 διασπάστηκαν οι πρώην Δήμοι Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Λέσβου, Σάμου και Σερβίων – Βελβεντού. Παρά τις όποιες, ενδεχόμενες, αρχικές φιλόδοξες προβλέψεις περί λειτουργικότητας και αποδοτικότητας, η διάσπαση έχει επιφέρει μια σειρά από προβλήματα, καθώς είναι πια έντονη και ευδιάκριτη η υποστελέχωση των υπηρεσιών, με άμεσο επακόλουθο την υπολειτουργία τους. Οι νέοι δήμοι αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα λόγω της υφισταμένης οικονομικής στενότητας, ενώ είκοσι (20) μήνες μετά τη δημιουργία τους, δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα τα περιουσιακά τους στοιχεία και τα ταμειακά τους διαθέσιμα. Επιπροσθέτως, μεγάλος αριθμός έργων που είχαν προγραμματιστεί από τους ενιαίους δήμους και αφορούν τους νέους, διαχειρίζονται από τους διάδοχους δήμους με αποτέλεσμα τα έργα δυστυχώς να μην προχωρούν.

√ Στην Κέρκυρα, την περιοχή από όπου κατάγομαι, οι κυβερνητικές παλινωδίες δεν έχουν τελειωμό, καθώς η διάσπαση του ενιαίου δήμου έγινε πρόχειρα, επιπόλαια, χωρίς σχεδιασμό και υποστήριξη, ταλανίζοντας εν τέλει την καθημερινότητα των πολιτών.

√ Σε μια νύχτα αλλάζουν οι συσχετισμοί εκπροσώπησης στον διαδημοτικό ΦΟΔΣΑ για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Και μέρες μετά έρχεται το περιβόητο άρθρο 93 εν μέσω πανδημίας, το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες της διαχείρισης των απορριμμάτων από επίπεδο Νομού σε επίπεδο Περιφέρειας αποκλειστικά και μόνο στις νησιωτικές περιφέρειες του Νοτίου Αιγαίου και των Ιονίων Νήσων αφήνοντας εκτός του κάδρου την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου την οποία ίσως θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

√ Το παρόν νομοσχέδιο, θα μπορούσε να διορθώσει αδικίες του παρελθόντος που αποτελούν ακόμα και για τον ίδιο τον Υπουργό, τον κ. Βορίδη, το δίκαιο αίτημα εκπροσώπησης του Δήμου Παξών στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων. Σε αντίθεση με άλλα νησιά ή μικρά νησιωτικά συμπλέγματα του Ιονίου και του Αιγαίου πελάγους τα οποία έχουν ανάλογα πληθυσμιακά, γεωγραφικά και αλλά χαρακτηριστικά, η νήσος των Παξών δεν αναγνωρίστηκε ως Περιφερειακή Ενότητα στον Ν.3852 άρθρο 3 του Καλλικράτη. Πέρα από το αίσθημα αδικίας και αποκλεισμού που δημιουργεί στους κατοίκους, τους στερεί παράλληλα τη δυνατότητα αυτοτελούς εκπροσώπησής τους στο οικείο Περιφερειακό Συμβούλιο. Θα σεβαστείτε επιτέλους τις ομόφωνες αποφάσεις Νομαρχιακών Συμβουλίων, Περιφερειακών Συμβουλίων Ιονίων Νήσων και του Δημοτικού Συμβουλίου Παξών;

√ Τι λέτε, λοιπόν στους κατοίκους των Παξών, ότι τους κατανοείτε αλλά δεν χρειάζονται εκπροσώπηση στην Περιφέρειά τους; Η΄ ότι δεν χρειάζεται να εκπροσωπούνται στο Δ.Σ. του Οργανισμού Λιμένα Κέρκυρας, το οποίο διαχειρίζεται τα λιμάνια και την εν γένει επικοινωνία τους από θαλάσσης;

√ Τη δεδομένη χρονικά στιγμή, τα περιφερειακά λιμάνια έχουν ρημάξει και σχεδιάζονται μαρίνες, λιμάνια, υδατοδρόμια, οι τοπικές κοινωνίες απούσες από τις μεγάλες αποφάσεις. Ποιος θέτει τις προτεραιότητες για όλα αυτά αν όχι οι τοπικές αρχές και κοινωνίες; Τι έχετε να απαντήσετε στα ομόφωνα ψηφίσματα των Δήμων για όλα αυτά;

√ Ως άνθρωπος που προέρχεται από την αυτοδιοίκηση θα ήθελα μόνο να σας αναφέρω την εξής παραδοχή: Η  μεταρρύθμιση του «Καποδίστρια», παρά τα όποια ελαττώματά της, ανταποκρίνονταν στα κελεύσματα εκείνης της εποχής, αποτέλεσε ένα εγχείρημα στο οποίο κυριαρχούσε η συλλογική προσπάθεια και διεκδίκηση και στο οποίο άφηνε το στίγμα του το συλλογικό πνεύμα του Κώστα Σκανδαλίδη. Αυτή, όμως είναι η και η μεγάλη διαφορά μας. Εμείς, στο Κίνημα Αλλαγής, προτείνουμε και νομοθετούμε για όλη την κοινωνία με πυξίδα  το πώς θέλουμε να είναι ο τόπος μας αύριο, και όχι πώς οραματιζόμαστε την επικράτηση του πολιτικού μας χώρου στις εκλογές «αύριο»… Και αυτή, αν θέλετε, είναι η μεγάλη μας διαιρετική τομή, τόσο με την Νέα Δημοκρατία, όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ