Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Γιατί ο Μητσοτάκης ενεργοποιεί το «όπλο» του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Γιατί ο Μητσοτάκης ενεργοποιεί το «όπλο» του υποχρεωτικού εμβολιασμού – Ποια προνόμια θα απολαμβάνουν οι εμβολιασμένοι την μάχη για να χτιστεί το τείχος ανοσίας στη χώρα μας εντός του καλοκαιριού και ιδανικά σε δύο μήνες από σήμερα, δηλαδή στις αρχές Αυγούστου.

Την κατάσταση με το πρόγραμμα εμβολιασμών όπως έχει, την περιέγραψε χθες ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής: «Έχουμε ξεπεράσει τα 6 εκατομμύρια εμβολιασμούς, 6.200.000 και κάτι συνολικούς εμβολιασμούς, περισσότεροι από 2.300.000 συμπολίτες μας είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ο ρυθμός των εμβολιασμών κινείται περίπου στις 100.000 την ημέρα. 1% του ελληνικού πληθυσμού εμβολιάζεται κάθε μέρα μέσα από την επιχείρηση ‘Ελευθερία’».

Έχει εμβολιαστεί το 25% του πληθυσμού

Για να χτιστεί το λεγόμενο τείχος ανοσίας πρέπει το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί να ξεπερνά το 60%. Αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν στο 25%. Καθώς οι γραμμές εμβολιασμού για όλες τις ηλικίες άνω των 30 ετών έχουν ανοίξει πλέον εδώ και καιρό – ιδίως δε για τους άνω των 65 μετρούν πολλούς μήνες πλέον – και η ανταπόκριση σε ορισμένες περιοχές και σε ορισμένες κατηγορίες είναι μικρότερη του αναμενομένου, ενεργοποιούνται πλέον τα δύο «όπλα».

Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα 6 εκατομμύρια εμβολιασμούς

Το πρώτο είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, πιθανώς από το Σεπτέμβριο. Θα αφορά το υγειονομικό προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, κλπ.) και τους εργαζόμενους στα γηροκομεία. «Θα γίνει και η συζήτηση σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ειδικών κατηγοριών εργαζομένων στο σύστημα υγείας, υγειονομικοί, εργαζόμενων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Αναμένουμε εντός των επομένων ημερών το σχετικό πόρισμα από την Επιτροπή Βιοηθικής, το οποίο και θα δοθεί στη δημοσιότητα, έτσι ώστε πιστεύω μετά από έναν σχετικά σύντομο δημόσιο διάλογο να καταλήξουμε και στις πολιτικές μας γύρω από τα θέματα αυτά», είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ποια είναι τα προνόμια εμβολιασμένων που εξετάζονται

Το δεύτερο όπλο είναι τα προνόμια των εμβολιασμένων – ή διευκολύνσεις, όπως τα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, που έθεσε και το χρονοδιάγραμμα για την θεσμοθέτηση και εφαρμογή τους: «Η επίσημη αφετηρία της θα είναι η χρονική εκείνη στιγμή που όπως είπα πριν, όλοι οι συμπολίτες μας θα μπορούν εντός σύντομου χρονικού διαστήματος να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο το οποίο επιθυμούν να κάνουν», δηλαδή όταν και η ηλικιακή ομάδα 18-30 μπορεί να εμβολιάζεται με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, κάτι που θα έχει γίνει μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Ποιες μπορεί να είναι αυτές οι διευκολύνσεις; Σίγουρα η μη υποχρέωση σε self test, σε όλες τις περιπτώσεις που η προσκόμιση αρνητικού τεστ είναι υποχρεωτική. Έπειτα, η είσοδος στους κλειστούς χώρους εστιατορίων και μπαρ – όταν επιτραπεί να λειτουργήσουν – αλλά ακόμα και σε θέατρα ή συναυλιακούς χώρους. Όλα αυτά είναι υπό σχεδιασμό αυτή τη στιγμή. Το βέβαιο είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι το τελευταίο κομμάτι της επιχείρησης Ελευθερία είναι και το πιο δύσκολο, καθώς πρέπει να πειστούν να εμβολιαστούν όσοι είναι διστακτικοί ή επιφυλακτικοί – και τα δύο αυτά όπλα μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Πηγή: parapolitika.gr

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ