Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Μον Ρεπό: 100 χρόνια από τη γέννηση του πρίγκιπα Φίλιππου στο παλάτι της Κέρκυρας

100 χρόνια συμπληρώνονται από τη γέννηση του πρίγκιπα Φίλιππου στις 10 Ιουνίου 1921 στο Μον Ρεπό της Κέρκυρας. Δεν πρόλαβε να τα… εκατοστήσει για δύο μήνες.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου ο οποίος έφυγε από τη ζωή στα 99 του χρόνια στις 9 Απριλίου του 2021 γεννήθηκε όντας μέλος της Ελληνικής και της Δανικής Βασιλικής Οικογένειας, στις 10 Ιουνίου 1921 στην Έπαυλη Μον Ρεπό της Κέρκυρας.

Αν ζούσε σήμερα θα συμπλήρωνε έναν αιώνα ζωής, ωστόσο δεν πρόλαβε να κλείσει τα 100 του χρόνια αφού πέθανε στο κάστρο του Γουίνσδορ 2 μήνες πριν τα 100ά γενέθλιά του.

Ήταν ο μόνος γιος και το πέμπτο παιδί του Ανδρέα της Ελλάδας και της Αλίκης του Μπάττενμπεργκ. Οι τέσσερις μεγαλύτερες αδελφές του Φίλιππου ήταν η Μαργαρίτα, η Θεοδώρα, η Καικιλία και η Σοφία. Βαπτίσθηκε Χριστιανός Ορθόδοξος με αναδόχους την γιαγιά του Όλγα της Ελλάδας και τον δήμαρχο της Κέρκυρας Αλέξανδρο Κοκοτό.

Η βάφτιση στην Κέρκυρα με νονά τη βασιλομήτων Όλγα και τον… δήμο της Κέρκυρας
Υπάρχουν και κάποιες περίεργες λεπτομέρειες στο έγγραφο, που αρχικά γράφει ότι η μητέρα του μωρού ήταν “Η Αυτού Μεγαλειότης Πριγκίπισσα Αλίκη”, της οποίας ο πατέρας Λούις, ο Πρίγκιπας του Μπάτενμπεργκ γεννήθηκε στο Κάστρο του Γουίνσδορ.

The Mon Repos Palace entrance, currently a museum, where Prince Phillip, Duke of Edinburgh, was born into on June, 10th, 1921, on Corfu island, northwestern Greece, on Monday, April 12, 2021. Britain’s Prince Philip, the irascible and tough-minded husband of Queen Elizabeth II who spent more than seven decades supporting his wife in a role that mostly defined his life, died on Friday. He was 99. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Ακόμα γράφει ότι κατά τη διάρκεια της βάφτισης του σε Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, το μωρό έλαβε επίσημα το όνομα “Φίλιππος”.

Το περίεργο είναι ότι το μωρό είχε δύο νονούς, τη Βασιλομήτωρ Όλγα της Ελλάδας, η οποία εκπροσωπήθηκε στην τελετή από την πριγκίπισσα Όλγα, ενώ ο δεύτερος νονός του ήταν ο Δήμος της Κέρκυρας, που εκπροσωπήθηκε από δύο τοπικούς αξιωματούχους της πόλης.

Σύντομα μετά από τη γέννηση του Φιλίππου, ο μητρικός παππούς του, Λουδοβίκος του Μπάττενμπεργκ, μετέπειτα γνωστός ως Λούις Μαουντμπάττεν, Μαρκήσιος του Μίλφορντ Χέιβεν, πέθανε στο Λονδίνο.

Ο Λουδοβίκος ήταν πολιτογραφημένος ως Βρετανός υπήκοος, ο οποίος είχε αρνηθεί τους γερμανικούς τίτλους του και είχε υιοθετήσει το επώνυμο Μαουντμπάττεν, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου.

Ο Φίλιππος και η μητέρα του μετέβησαν στο Λονδίνο για την κηδεία, όμως ο πατέρας του Ανδρέας δεν παρέστη, βρισκόμενος στο Μικρασιατικό μέτωπο.

Ο πόλεμος τερματίστηκε με την ήττα της Ελλάδας και, στις 21 Σεπτεμβρίου 1922, ο θείος του Φιλίππου, Κωνσταντίνος Α΄ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το θρόνο, ενώ ο πατέρας του συνελήφθη από το στρατιωτικό καθεστώς που είχε επιβληθεί στην Αθήνα. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, αποφασίστηκε η εξορία του πρίγκιπα Ανδρέα από την Ελλάδα.

Το βρετανικό πολεμικό πλοίο HMS Calypso παρέλαβε την οικογένεια του Ανδρέα, με το Φίλιππο να μεταφέρεται ασφαλώς μέσα σε ένα αυτοσχέδιο κρεβατάκι φτιαγμένο από κουτιά φρούτων. Αρχικά η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Παρίσι σε ένα σπίτι που τους παραχωρήθηκε από την πλούσια θεία του Φιλίππου, Μαρία. Επειδή έφυγε από την Ελλάδα στη βρεφική του ηλικία, δεν απέκτησε καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας. Το 1992 είχε δηλώσει ότι μπορούσε να καταλάβει ένα συγκεκριμένο ποσοστό της γλώσσας.

Πηγή: thetoc.gr

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ