Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Χαιρετισμός του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην εκδήλωση «40 χρόνια τα Ιόνια Νησιά στην Ενωμένη Ενωμένη Ευρώπη (VIDEO)

Χαιρετισμός του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην εκδήλωση «40 χρόνια τα Ιόνια Νησιά στην Ενωμένη Ευρώπη. Το όνειρο, η πραγματικότητα, το αύριο»

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που μου δίνεται η ευκαιρία να απευθύνω χαιρετισμό στην εκδήλωση την οποία οργανώνει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Μία εκδήλωση με αφορμή την Επέτειο των 40 ετών από την ένταξη της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη.  

Ευχαριστώ θερμά την Περιφερειάρχη κυρία Ρόδη Κράτσα για την πρόσκληση και θα ήθελα να τη συγχαρώ για την πρωτοβουλία της.

Θα ήταν ευκταίο παρόμοιες εκδηλώσεις να πραγματοποιηθούν σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.

Ως Έλληνας και ως Κερκυραίος, θεωρώ πως είναι σημαντικό να είμαστε όλοι ενήμεροι για τα επιτεύγματα και τα οφέλη από τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το πιο φιλόδοξο εγχείρημα στην ιστορία του πλανήτη.

Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, αρκετοί θεωρούν ότι η ανάπτυξη και η ευημερία που απολαμβάνει η πατρίδα μας, είναι δεδομένες και αυτονόητες.

Ξεχνούν, ότι σε μεγάλο βαθμό αποτελούν αποτέλεσμα της συμμετοχής μας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Η ασφάλεια του ανήκειν σε μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις και η ισότιμη συμμετοχή μας στη λήψη των αποφάσεων της δύναμης αυτής, η ελευθερία της μετακίνησης, της εργασίας, της χρήσης του ίδιου νομίσματος, η συμβολή της Ένωσης στην περιφερειακή ανάπτυξη, είναι μερικά μόνο παραδείγματα του οφέλους της Ελλάδας από την ένταξή της στην Ένωση.

Δεν είμαστε όμως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επειδή αποκομίζουμε οφέλη.

Είμαστε μέλη διότι ανήκουμε στην Ευρώπη, μέσω της Ιστορίας και του Πολιτισμού μας. Αποτελούμε αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης.

Στα πρώτα 40 χρόνια της πλήρους συμμετοχής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιτεύχθηκαν πολλά. 

Όμως η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι μια μακρά πορεία που δεν έχει τελειώσει.

Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, τις ευκαιρίες που μας προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά να τη βοηθήσουμε να γίνει ακόμη πιο αποδοτική για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο αρχιτέκτονας της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, στο μήνυμά του προς τους Έλληνες την παραμονή της 1ης Ιανουαρίου του 1981, της ημέρας δηλαδή που η Ελλάδα εντάχθηκε στην τότε Ε.Ο.Κ., είχε υπογραμμίσει ότι: «Αν όλοι εργασθούμε με συνέπεια και σοβαρότητα, αν όλοι προσπαθήσουμε ενωμένοι και με συναίσθηση των ευθυνών μας, σε μερικά χρόνια μπορεί να έχει αλλάξει η όψη της Ελλάδος».

Τα λόγια εκείνα αποδείχθηκαν προφητικά. Ο λαός μας κατάφερε, σε σημαντικό βαθμό, αν και υπήρξαν υστερήσεις και αστοχίες να επιτύχει τους στόχους.

Τα λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή όμως παραμένουν επίκαιρα και σήμερα.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ και εύχομαι κάθε επιτυχία στη σημερινή σας εκδήλωση.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ