Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Χαιρετισμός Στ. Γκίκα κατά την εναρκτήρια Συνεδρίαση του 22ου Ετησίου Συνεδρίου της AHEPA HELLAS στην Κέρκυρα

Χαιρετισμό κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του 22ου Ετησίου Συνεδρίου της ΑΗΕΡΑ HELLAS (American Hellenic Educational Progressive Association), το οποίο διεξάγεται στην Κέρκυρα έως και το Σάββατο 19 Ιουνίου 2021, απηύθυνε σήμερα ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας.

Ο Βουλευτής εστίασε στο έργο και στην προσφορά της AHEPA και του τοπικού Τμήματος της Κέρκυρας, ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία της Οργάνωσης σε ότι αφορά στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Ο χαιρετισμός του Στέφανου Γκίκα:

«Κύριε Κυβερνήτα,

Κυρίες και Κύριοι,

Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και καλώς ήλθατε στην Κέρκυρα.

Πριν από ένα μήνα άνοιξε επίσημα η τουριστική περίοδος και βρισκόμαστε σε μία φάση σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων. Χαιρόμαστε λοιπόν ιδιαίτερα που οι συνθήκες επιτρέπουν πλέον να σας φιλοξενούμε στο νησί μας, αλλά και που επιλέξατε την Κέρκυρα για τη διεξαγωγή του 22ου Συνεδρίου της AHEPA HELLAS. Με αυτό τον τρόπο στέλνουμε απόψε το μήνυμα ότι η Κέρκυρα είναι ένας υγειονομικά ασφαλής ταξιδιωτικός προορισμός, πράγμα που έχει μεγάλη σημασία για εμάς.

Κυρίες και κύριοι,

Θέλω να σας εξομολογηθώ, ότι θεωρώ την ιστορία της AHEPA συγκινητική και ρομαντική, αφού ιδρύθηκε το 1922 από 7-8 Έλληνες μετανάστες στην Αμερική, οι οποίοι ήθελαν να βοηθήσουν, να στηρίξουν και να προάγουν τα συμφέροντα της μητέρας Πατρίδας. Όσο ρομαντική ενδεχομένως και αν ήταν αυτή η διάθεση, εν τέλει, η πρωτοβουλία αυτών των 8 Ελλήνων μεταναστών εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες Ελληνοαμερικανικές Οργανώσεις, με χιλιάδες μέλη τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ.

Όλα αυτά τα χρόνια η AHEPA έχει αναπτύξει μία πολύ έντονη φιλανθρωπική δράση. Πολλές δωρεές έχουν πραγματοποιηθεί στον τομέα της ιατρικής, με πιο γνωστή και ίσως και πιο εμβληματική, αυτή του  Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, αλλά και την ομώνυμη πτέρυγα του Γ.Ν.Α. «Ευαγγελισμός» και πολλές ακόμα στην Περιφέρεια.

Το έργο της Οργάνωσης δεν περιορίζεται όμως στις μεγάλες,  εμβληματικές δωρεές. Τα τοπικά Τμήματα της AHEPA HELLAS χαρακτηρίζονται από πολύ μεγάλη θέληση για δουλειά και προσφορά, στους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται η Οργάνωση: στην Φιλανθρωπία και στην στήριξη των ασθενέστερων ομάδων της κοινωνίας μας, στην Εκπαίδευση, την Υπευθυνότητα των πολιτών και φυσικά, στην προαγωγή των Ελληνικών ζητημάτων.

Η προσφορά της AHEPA HELLAS ξεχώρισε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της 10ετούς οικονομικής κρίσης, όπου η Οργάνωση στήριξε έμπρακτα τη δράση της Μ.Κ.Ο. «Αποστολή» της Εκκλησίας της Ελλάδος, παρέχοντας τρόφιμα, φάρμακα και υγειονομικό υλικό για τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε δυσμενή κατάσταση.

Φυσικά, δεν πέρασε απαρατήρητη η προσφορά της Οργάνωσης και κατά την τρέχουσα πανδημία του Covid-19. Ιδίως κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, όταν σε όλη τη χώρα η διάθεση υγειονομικού και προστατευτικού υλικού ήταν περιορισμένη, τα μέλη της AHEPA προέβησαν σε αξιοσημείωτες προσφορές.

Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στο τοπικό Τμήμα της Κέρκυρας, το οποίο πραγματοποίησε τότε σημαντικές δωρεές τόσο στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας όσο και στην Ιατροχειρουργική Εταιρεία Κέρκυρας. Παράλληλα στηρίχθηκαν πολλές οικογένειες, αφού ανέλαβε την δωρεάν τροφοδοσία τους με φάρμακα και λοιπά αγαθά.

Θα αποτελούσε παράληψη να μην αναφερθώ και στις δράσεις του τοπικού Τμήματος στον τομέα της εκπαίδευσης. Και σε αυτόν τον Τομέα το Τμήμα της Κέρκυρας δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία, αφού στηρίζει τα παιδιά που φιλοξενούνται στο Σπίτι Παιδικής Μέριμνας. Πρόκειται για μία επιλογή που συγκινεί τους Κερκυραίους συμπολίτες μου.

Οι δράσεις του Τμήματος της Κέρκυρας αλλά και η ποιότητά τους, συνέβαλλαν εξάλλου στη διάκρισή του ως ένα από τα τέσσερα καλύτερα της Περιφέρειας.

Η σημασία της AHEPA για την Ελλάδα και την Ελληνική κοινωνία δεν περιορίζεται ωστόσο στο πολύ σημαντικό φιλανθρωπικό της έργο. Η Οργάνωση αποτελεί άλλον ένα σημαντικό κρίκο των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, στις οποίες η Ελληνική Ομογένεια παίζει καθοριστικό ρόλο. Ωστόσο η AHEPA ξεπερνά το πλαίσιο της κλασσικής Ομογενειακής Οργάνωσης, αφού έχει μέλη και στην Ελλάδα και είναι δραστήρια και εδώ εκτός από τις ΗΠΑ. Συνεπώς ο δεσμός μεταξύ των δύο χωρών διατηρείται ακόμα πιο ζωντανός και καλλιεργείται μία αμφίδρομη σχέση.

Όπως γνωρίζεται πολύ καλά, εξαιτίας της γεωπολιτικής κατάστασης και όχι μόνον, οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι ζωτικής σημασίας για εμάς. Σήμερα, οι σχέσεις των Κυβερνήσεων Ελλάδας και ΗΠΑ είναι ίσως στο καλύτερο σημείο τους, ουσιαστικές και ποιοτικές, ενώ το τελευταίο διάστημα αναβαθμίστηκε περαιτέρω και η αμυντική μας συνεργασία.

Είναι  επιπλέον σημαντικό για εμάς το γεγονός ότι η νέα Κυβέρνηση Μπάιντεν έχει καθαρή εικόνα για την προκλητική τουρκική συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη. Χαιρετίζουμε για αυτό τον λόγο την επιλογή της Αμερικανικής Κυβέρνησης να επενδύσει περαιτέρω στη χώρα μας, σε τομείς που ενδυναμώνουν τις στρατηγικές μας σχέσεις, όπως είναι η Άμυνα, η Ενέργεια, οι νέες τεχνολογίες κ.α..

Σε αυτό ακριβώς το ζήτημα – δηλ. της προαγωγής των σχέσεων των δύο χωρών – προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες και η AHEPA.

Κυρίες και κύριοι,

Κλείνοντας, επιθυμώ να σας καλωσορίσω για μία ακόμη φορά στο νησί μας, να περάσετε όμορφα και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας.»

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ