Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Επίσκεψη του Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Λευκάδα

Τις έδρες του Ιονίου Πανεπιστημίου στα Επτάνησα, επισκέφθηκε ο Πρύτανης του Ακαδημαϊκού Ιδρύματος, Ανδρέας Φλώρος, με στόχο την ενίσχυση της ουσιαστικής διασύνδεσης του Ιονίου Πανεπιστημίου με τις τοπικές κοινωνίες.

Τις έδρες του Ιονίου Πανεπιστημίου στα Επτάνησα, επισκέφθηκε, την περασμένη εβδομάδα, από τις 22 έως τις 26 Ιουνίου, ο Πρύτανης του Ακαδημαϊκού Ιδρύματος, Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος. Στο πλαίσιο των επαφών του ο Πρύτανης συναντήθηκε με μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και με περιφερειακούς και τοπικούς φορείς των Ιονίων Νήσων.

Συγκεκριμένα, κατά την παραμονή του στη Ζάκυνθο, ο κ. Φλώρος συναντήθηκε με τον Βουλευτή Ζακύνθου, Διονύσιο Ακτύπη, τους Αντιπεριφερειάρχες, Γεώργιο Στασινόπουλο, Κατερίνα Μοθωναίου και Κωνσταντίνο Καποδίστρια , καθώς και με τον Δήμαρχο της πόλης Νικήτα Αρετάκη. Στις συζητήσεις που αναπτύχθηκαν αναλύθηκαν οι προοπτικές του Τμήματος Περιβάλλοντος, η ενίσχυση της παρουσίας του μέσω της διά βίου εκπαίδευσης και της έρευνας, καθώς και οι δυνατότητες επίλυσης προβλημάτων που σχετίζονται με την πρόσβαση των φοιτητών στο συγκεκριμένο ακαδημαϊκό Τμήμα.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων, στις οποίες παρευρέθηκε επίσης ο Πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος ανακοινώθηκε η πρόθεση του Ιονίου Πανεπιστημίου να μεταφέρει την έδρα του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου στην Ζάκυνθο, αξιοποιώντας έτσι τις κτιριακές υποδομές του Ιδρύματος στο νησί και καθιστώντας την πόλη της Ζακύνθου περιφερειακό πόλο Ερευνητικής Αριστείας.

Κατά την παραμονή του στη Ζάκυνθο, ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου υπέγραψε επίσης μνημόνιο συνεργασίας με την Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη της πόλης, το οποίο στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της βιβλιοθήκης με τρόπο που να είναι συμβατός με τη σύγχρονη ψηφιακή πραγματικότητα, έτσι ώστε οι επωφελούμενοι χρήστες να έχουν εύκολη πρόσβαση σε αξιόπιστο υλικό και οι λειτουργικές δομές της βιβλιοθήκης να μπορούν να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Τέλος, ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου επισκέφτηκε και το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, όπου μαζί με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ένταξης, Ιωάννη Δραγώνα και την Πρόεδρο του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κατερίνα Καμπάση, ξεναγήθηκαν στους χώρους του.

Στην Κεφαλονιά, ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Ερευνητικού Κέντρου, τον Προεδρεύοντα του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Νικόλαο Κοψαχείλη και τον Επίκ. Καθηγητή του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας, Αγησίλαο Κονιδάρη, συναντήθηκε με τον Βουλευτή, Παναγή Καππάτο, τους Αντιπεριφερειάρχες, Σταύρο Τραυλό και Σωτήρη Κουρή, καθώς επίσης και τον Δήμαρχο Αργοστολίου, Θεόφιλο Μιχαλάτο. Στην συνάντηση συζητήθηκαν εκτενώς οι ακαδημαϊκές προοπτικές των δύο Τμημάτων με έδρα την πόλη του Αργοστολίου, το κτιριολογικό πρόγραμμα του Ιδρύματος στο νησί, καθώς επίσης και ένα σχέδιο δράσεων για την ενίσχυση της ελκυστικότητας των δύο Τμημάτων για σπουδές.

Κατά την παραμονή του στην Κεφαλονιά, ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου επισκέφτηκε επίσης τις εγκαταστάσεις του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Αίνου, με τον οποίο ήδη υπάρχει εν εξελίξει συνεργασία που αφορά στην υποστήριξη της προσπάθειας δημιουργίας πάρκου «σκοτεινού ουρανού».

Στο Ληξούρι, ο Πρύτανης είχε την ευκαιρία, στη συνάντηση με τον Δήμαρχο της πόλης, Γεώργιο Κατσιβέλη και τον Αντιδήμαρχο Γεράσιμο Γαλανό, να αναπτύξει το πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προοπτικών της ακαδημαϊκής αξιοποίησης των εγκαταστάσεων της Επαγγελματικής Βαλιανείου Σχολής από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, υπό το πρίσμα της μη-λειτουργίας του Τμήματος Εθνομουσικολογίας.

Τρίτος σταθμός της επίσκεψης του Πρύτανη στα Ιόνια νησιά ήταν η πόλη της Λευκάδας. Εκεί ο κ. Φλώρος συναντήθηκε αρχικά με τα μέλη της Συνέλευσης του Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης και εν συνεχεία με τον Βουλευτή του νησιού, Αθανάσιο Καββαδά και τον Δήμαρχο, Χαράλαμπο Καλό. Στο πλαίσιο της συνάντησης, έγινε εκτενής αναφορά στο ζήτημα της αναστολής της εκπαιδευτικής λειτουργίας του Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης και συμφωνήθηκε από κοινού, ότι «η διαδικασία της αξιολόγησης του φακέλου βιωσιμότητας και σκοπιμότητας του Τμήματος που έχει ήδη υποβάλλει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι απαραίτητη πριν την λήψη της οποιασδήποτε απόφασης».

Εξίσου σημαντικές κατά την επίσκεψή του στις έδρες του Ιονίου Πανεπιστημίου στα Επτάνησα, ήταν οι επαφές του Πρυτάνεως  με τους εκπροσώπους των κατά τόπους Ενώσεων Ξενοδόχων της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς και της Λευκάδας. Το επίκεντρο των συζητήσεων που αναπτύχθηκε, με τους συγκεκριμένους φορείς του τουρισμού, επικεντρώθηκε στη διερεύνηση της δυνατότητας ενίσχυσης των υπηρεσιών της φοιτητικής μέριμνας διά της στέγασης των φοιτητών σε ξενοδοχειακές κλίνες, υπηρεσία που ήδη παρέχεται στους φοιτητές των ακαδημαϊκών Τμημάτων της Κέρκυρας και την οποία, η Πρυτανική Αρχή σκοπεύει να επεκτείνει – διεκδικώντας την αντίστοιχη χρηματοδότηση – σε όλα τα νησιά του Ιονίου όπου λειτουργούν ακαδημαϊκά Τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ