Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ερώτηση (και) Αλ. Αυλωνίτη για τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών

Τις αλυσιδωτές αυξήσεις σε τέλη και φόρους που συνδέονται με τα ακίνητα, καθώς και την αναγκαιότητα λήψης μέτρων προστασίας των πολιτών, αναδεικνύουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ερώτηση τους προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, η οποία κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Αν. Τομεάρχη  Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χάρη Μαμουλάκη και συνυπογραφή του βουλευτή Κέρκυρας και Αναπληρωτή Τομεάρχη Τουρισμού της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρου Αυλωνίτη.

Οι βουλευτές τονίζουν την αναγκαιότητα λήψης μέτρων προκειμένου να αποφευχθεί η επιβάρυνση που επιφέρει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε  ΕΝΦΙΑ και λοιπούς φόρους και τέλη, ειδικά για όσους ανήκουν σε χαμηλή και μεσαία εισοδηματική κατηγορία. Δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ εθελοτυφλεί μπροστά στις αυξήσεις που επιφέρουν οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Οικονομικών

Εσωτερικών

Θέμα: «Μόνο ο ΕΝ.Φ.Ι.Α επηρεάζεται από τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών;»

Στις 07 Ιουνίου 2021 δημοσιεύτηκε η με αριθ. 57732 ΕΞ 2021 Κοινή Απόφαση του Υπουργού και Υφυπουργού Οικονομικών (Β’ 2375) με την οποία αναπροσαρμόστηκαν αλλά και καθορίστηκαν οι τιμές εκκίνησης περιοχών προκειμένου για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας ακινήτων. Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να εθελοτυφλεί μπροστά στις αυξήσεις που θα επιφέρουν οι νέες αντικειμενικές αξίες σε μία σειρά φόρων, τελών και επιβαρύνσεων που σχετίζονται με την ακίνητη περιουσία. Γι’ αυτό και οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει αφορούν μόνο στον ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Στο από 07.06.2021 δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι μέσω της αναπροσαρμογής του ΕΝ.Φ.Ι.Α. δε θα προκύψουν επιβαρύνσεις για τη μεσαία τάξη, ακόμα και αν αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους. Επίσης, ότι θα αξιοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργήσει η φορολόγηση περιοχών που υπο-φορολογούνταν για την περαιτέρω μείωση της φορολογίας ακινήτων. Ωστόσο, ο ΕΝ.Φ.Ι.Α δεν είναι ο μοναδικός φόρος που σχετίζεται με την ιδιοκτησία ακινήτων. Έτσι, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, ειδικά σε χαμηλές και μεσαίες, κατά κανόνα, εισοδηματικά περιοχές, όπως για παράδειγμα η Νέα Αλικαρνασσός Ηρακλείου Κρήτης, το Ίλιον, η Αγία Βαρβάρα Αττικής κ.α. θα οδηγήσει σε πρόσθετες επιβαρύνσεις στα λαϊκά εισοδήματα. Ενδεικτικά, αναφέρεται η αύξηση που επιφέρουν οι νέες αντικειμενικές αξίες στο Ετήσιο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), στους φόρους και τα τέλη μεταβίβασης ακινήτων, στα τέλη μεταγραφής, κτηματογράφησης κ.ο.κ

Στη σχετική συζήτηση της με Αριθ. Πρωτ. 360/29.01.2021 επίκαιρης ερώτησης και ως προς τη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αύξηση των αντικειμενικών αξιών, όσο βρίσκονται σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα και πριν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ο Υφυπουργός Οικονομικών είχε αναφερθεί στη πορεία επιστροφής στην κανονικότητα η οποία και θα καθόριζε το χρονικό πλαίσιο εναρμόνισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες στα ακίνητα. Μάλλον, το κυβερνητικό επιτελείο έκρινε ότι έχουμε επιστρέψει στην «κανονικότητα».

Με βάση τα ανωτέρω και σε συνδυασμό με το ότι η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στην κορυφή των χωρών της Ε.Ε με το ποσοστό των νοικοκυριών που οι δαπάνες τους για κατοικία ξεπερνά το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός τους να βρίσκεται στο 36,2%.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1) Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθενται να λάβουν προκειμένου να αποφευχθεί η επιβάρυνση που επιφέρει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε λοιπούς, πλην του ΕΝ.Φ.Ι.Α., φόρους και τέλη ειδικά για όσους ανήκουν σε χαμηλή και μεσαία εισοδηματική κατηγορία;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μαμουλάκης Χάρης
Ζαχαριάδης Κώστας
Αβραμάκης Λευτέρης
Αγαθοπούλου Ειρήνη Ελένη
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυγέρη Δώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Γιάννης
Δραγασάκης Γιάννης
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Μανόλης
Καλαματιανός Διονύσης
Καρασαρλίδου Φρόσω
Καφαντάρη Χαρά
Κόκκαλης Βασίλης
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μπάρκας Κώστας
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παππάς Νίκος
Πούλου Γιώτα
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρλέτης Πάνος
Σκούφα Μπέττυ
Σπίρτζης Χρήστος
Συρμαλένιος Νίκος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νίκος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτρης
Χρηστίδου Ραλλία

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ