Ερώτηση (και) Αλ.Αυλωνίτη για τις πολύμηνες καθυστερήσεις χειρουργείων

Share:

Κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με τις πολύμηνες καθυστερήσεις χειρουργείων που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών, πραγματοποίησαν 36 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και συνυπογραφή του βουλευτή Κέρκυρας και Αναπληρωτή Τομεάρχη Τουρισμού της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρου Αυλωνίτη.

Οι βουλευτές τονίζουν πως  πανελλαδικά το τελευταίο διάστημα γίνονται αναφορές για τεράστιες καθυστερήσεις σε χειρουργεία απαραίτητα για τη θεραπεία ασθενών, στα νοσοκομεία της χώρας. Ο περιορισμός των χειρουργείων λόγω της νόσου Covid – 19, σε συνδυασμό με την έλλειψη ιατρικού προσωπικού, προκαλεί πολύμηνες καθυστερήσεις σε χειρουργεία ζωτικής σημασίας, όπως αυτά καρκινοπαθών και ασθενών με χρόνιες παθήσεις.

Για τους λόγους αυτούς οι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει πού οφείλεται το γεγονός ότι, όπως καταγγέλλουν ασθενείς, εξακολουθεί ακόμα και σήμερα η πολύμηνη καθυστέρηση σημαντικών χειρουργείων, τη στιγμή που σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, εμφανίζεται πτώση στις νοσηλείες λόγω Covid – 19 στα νοσοκομεία της χώρας και να αποσαφηνίσει σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί, ώστε τα δημόσια χειρουργεία της χώρας μας να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, αλλά και αν προτίθεται να προχωρήσει στην άμεση πρόσληψη ιατρικού προσωπικού για την κάλυψη πάγιων αναγκών στα νοσοκομεία της χώρας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Πολύμηνες καθυστερήσεις χειρουργείων θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών»

Νέες καταγγελίες εμφανίζονται πανελλαδικά το τελευταίο διάστημα, αναφορικά με τις τεράστιες καθυστερήσεις σε χειρουργεία απαραίτητα για τη θεραπεία ασθενών, στα νοσοκομεία της χώρας.

Μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται και στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου σύμφωνα με καταγγελίες ασθενών, ο περιορισμός των χειρουργείων λόγω της νόσου Covid – 19, σε συνδυασμό με την έλλειψη αναισθησιολόγων, προκαλεί πολύμηνες καθυστερήσεις σε χειρουργεία ζωτικής σημασίας, όπως αυτά καρκινοπαθών και ασθενών με χρόνιες παθήσεις.

Στην από 2/10/2020 Αναφορά των Βουλευτών Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία της επιστολής 100 ειδικευόμενων αναισθησιολόγων σχετικά με τον αποκλεισμό αναισθησιολόγων στην 7η Υ.Π.Ε. από την προκήρυξη για την πλήρωση θέσεων ειδικευμένων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ. (Αρ. Πρωτ.Γ4α/Γ.Π. 54849), δεν δόθηκε καμία απάντηση, ενώ στην από 25/9/20 Ερώτησή μας, αναφορικά με την έλλειψη αναισθησιολόγων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, η επίσημη απάντηση του Υπουργείου Υγείας ανέφερε, αφενός ότι υπήρξε η μέριμνα για τις σχετικές προσλήψεις αναισθησιολόγων στο Βενιζέλειο και αφετέρου, ότι οι όποιες καθυστερήσεις στα χειρουργεία οφείλονται στον περιορισμό τους, στο πλαίσιο αντιμετώπισης και αποφυγής διασποράς της πανδημίας.

Ωστόσο παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία εμφανίζεται πτώση στις νοσηλείες λόγω Covid – 19 στα νοσοκομεία της Κρήτης και παρά την απάντηση του Υπουργείου, σύμφωνα με την οποία οι απαραίτητες προσλήψεις αναισθησιολόγων έχουν γίνει, εξακολουθούν οι καταγγελίες ασθενών για πολύμηνες καθυστερήσεις σημαντικών χειρουργείων και μάλιστα σε ασθενείς με ιδιαίτερα σοβαρές παθήσεις, για τους οποίους τα εν λόγω χειρουργεία είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εν λόγω καταγγελίες για το Βενιζέλειο νοσοκομείο, 8 αίθουσες χειρουργείων παραμένουν ανενεργές, ενώ δεν έχει γίνει κανένα τακτικό χειρουργείο τους τελευταίους 8 μήνες!

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ασθενείς ασφαλισμένοι, οι οποίοι θα μπορούσαν να χειρουργηθούν δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας τους, να αναγκάζονται να στραφούν σε ιδιωτικές κλινικές, πληρώνοντας τεράστια ποσά για να χειρουργηθούν.

Από την άλλη, καμία μέριμνα δεν υπάρχει για τους ασθενείς εκείνους, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα υπέρογκα νοσήλια των ιδιωτικών κλινικών. Λογικά, σύμφωνα με την αντίληψη της κυβέρνησης για τη δημόσια Υγεία, θα πρέπει να αφεθούν στην τύχη τους, βλέποντας την υγεία τους να επιδεινώνεται, περιμένοντας το μοιραίο.

Επειδή, παρά την επίσημη απάντηση του Υπουργείου Υγείας ότι οι απαραίτητες προσλήψεις αναισθησιολόγων στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου έχουν γίνει, οι καταγγελίες των ασθενών μιλούν για ελλείψεις αναισθησιολόγων
Επειδή, παρατηρούνται πολύμηνες καθυστερήσεις σε χειρουργεία, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία ασθενών με σοβαρές παθήσεις
Επειδή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία εμφανίζεται πτώση στις νοσηλείες λόγω Covid – 19 στα νοσοκομεία της Κρήτης
Επειδή, ασθενείς ασφαλισμένοι, οι οποίοι θα μπορούσαν να χειρουργηθούν δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας τους, να αναγκάζονται να στραφούν σε ιδιωτικές κλινικές, πληρώνοντας τεράστια ποσά για να χειρουργηθούν
Επειδή, καμία μέριμνα δεν υπάρχει για τους ασθενείς εκείνους, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα υπέρογκα νοσήλια των ιδιωτικών κλινικών, με αποτέλεσμα να αφήνονται στην τύχη τους, περιμένοντας το μοιραίο

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1) Πού οφείλεται το γεγονός ότι, όπως καταγγέλλουν ασθενείς, εξακολουθεί ακόμα και σήμερα η πολύμηνη καθυστέρηση σημαντικών χειρουργείων, τη στιγμή που σύμφωνα με δικά σας στοιχεία, αφενός έχουν γίνει οι απαραίτητες προσλήψεις αναισθησιολόγων και αφετέρου εμφανίζεται πτώση στις νοσηλείες λόγω Covid – 19 στα νοσοκομεία της Κρήτης;

2) Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί ώστε τα δημόσια χειρουργεία της χώρας μας να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους;

3) Προτίθεται να προχωρήσει στην άμεση πρόσληψη αναισθησιολόγων για την κάλυψη πάγιων αναγκών στα νοσοκομεία της χώρας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βαρδάκης Σωκράτης

Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αλεξιάδης Τρύφων
Αυγέρη Θεοδώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος Χρήστος
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Βαγενά Άννα
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Ιωάννης
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρούλα
Κόκκαλης Βασίλειος
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Αθανάσιος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξανθός Ανδρέας
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Μπέττυ
Σπίρτζης Χρήστος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

Previous Article

Δημ. Μπιάγκης: απολογισμος κοινοβουλευτικής δράσης 2ου Έτους – Α’ Μέρος

Next Article

Ανανεώνεται ο στόλος των οχημάτων του Δήμου

Σχετικά Άρθρα