Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ανάλυση στοιχείων που συγκεντρώνει το Παρατηρητήριο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για τη νόσο COVID-19

Από την ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώνει το Παρατηρητήριο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για τη νόσο COVID-19, προκύπτει σημαντική υποχώρηση της επιδημίας στην Κέρκυρα στο τέλος Ιουνίου. Τόσο ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, όσο και οι νοσηλείες στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας έχουν περιοριστεί σε χαμηλά επίπεδα. Το ποσοστό θετικότητας στις διενεργούμενες εξετάσεις επίσης έχει μειωθεί σημαντικά.

Η επιδημία αναμένεται να παραμείνει σε μερική ύφεση στη διάρκεια του καλοκαιριού. Σ’ αυτό συνηγορεί το επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης, ο περιορισμός της διασποράς του ιού στον πληθυσμό της Κέρκυρας και οι συνθήκες που επικρατούν τους καλοκαιρινούς μήνες. Η σταδιακή κατάργηση των περιορισμών και το άνοιγμα των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να αυξάνει επικίνδυνα τη διασπορά του ιού. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή για την πρόληψη και το έλεγχο πιθανών αναζωπυρώσεων.

Η επιδημία έχει ελεγχθεί τοπικά, πανελλαδικά και πανευρωπαϊκά χάρη στους μαζικούς εμβολιασμούς. Στην Κέρκυρα η συνεχώς αυξανόμενη εμβολιαστική κάλυψη ανέκοψε το έντονο και παρατεταμένο τρίτο κύμα της επιδημίας και την ισχυρή έξαρση του Μαΐου, που σε διαφορετική περίπτωση θα είχε εξελιχθεί με τρόπο ανεξέλεγκτο.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα συνεχίστηκε και τον Ιούνιο με σχετικά ικανοποιητικούς ρυθμούς, παρά το γεγονός ότι η λειτουργία του Μέγα-εμβολιαστικού κέντρου δεν συνοδεύτηκε από  περαιτέρω επιτάχυνση του προγράμματος. Μέχρι σήμερα πάνω από το 50% των Κερκυραίων έχει κάνει μια τουλάχιστον δόση εμβολίου, ενώ πάνω από 40% είναι πλήρως εμβολιασμένο με διπλή δόση ή με το μονοδοσικό εμβόλιο. Εν τούτοις το τελευταίο διάστημα ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει μειωθεί σημαντικά.

Η αύξηση του ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης, με τη συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι αναγκαία, για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων στη διάρκεια του καλοκαιριού. Σημαντικό είναι επίσης να μην εμφανισθούν φαινόμενα ανεξέλεγκτου συγχρωτισμού, που ευνοούν την υπερμετάδοση του ιού, καθώς μεγάλο τμήμα του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο. 

Στις αρχές του φθινοπώρου θα πρέπει τουλάχιστον τα δύο τρίτα των πολιτών να έχουν εμβολιασθεί, με στόχο να μην διαταραχθεί και πάλι η κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα, από νέες εξάρσεις της επιδημίας. Η επικράτηση της νέας μετάλλαξης (Δέλτα) στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, θεωρείται πολύ πιθανή. Όμως όλα τα μέχρι σήμερα δεδομένα επιβεβαιώνουν, ότι όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, έχουν υψηλό βαθμό προστασίας και από αυτή τη μορφή του ιού όπως και από άλλες μεταλλάξεις.

Αναλυτική παρουσίαση της πορείας της επιδημίας COVID-19 στην Κέρκυρα, από την καταγραφή του πρώτου κρούσματος  μέχρι και την 30/6, υπάρχει σε επικαιροποιημένη έκθεση, που έχει  αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου. Με βάση και την εκτίμηση ότι η επιδημία βρίσκεται υπό σχετικό έλεγχο στην Κέρκυρα, όπως και σε όλη τη χώρα, το Παρατηρητήριο θα σταματήσει την δημοσίευση  εκθέσεων ανά 15ήμερο. Θα συνεχίσει ωστόσο την συστηματική παρακολούθηση της επιδημίας σε τοπικό επίπεδο, παρεμβαίνοντας όποτε κριθεί αναγκαίο με δελτία τύπου και επικαιροποιημένες εκθέσεις.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ