Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Απολογισμός Διετίας Στ. Γκίκα: «Πετύχαμε πολλά – συνεχίζουμε τη μεθοδική Δουλειά»

Με αφορμή την συμπλήρωση δύο χρόνων από την εκλογή της Νέας Δημοκρατίας στη Διακυβέρνηση της Χώρας, ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, κατέθεσε έναν απολογισμό πεπραγμένων, συνοδευόμενο από την ακόλουθη δήλωση:

«Συμπληρώνονται δύο χρόνια από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019. Έχοντας παρουσιάσει και συζητήσει με τους πολίτες το Προεκλογικό μας Πρόγραμμα, η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού εμπιστεύτηκε την Νέα Δημοκρατία για τη Διακυβέρνηση της Χώρας.

Αυτές τις ημέρες μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε έναν αναλυτικό απολογισμό του διετούς Κυβερνητικού έργου, ο οποίος συμπεριλαμβάνει τη διαχείριση της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών της, τη διαχείριση της κρίσης του Έβρου και του Αιγαίου το καλοκαίρι του 2020 με την κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας, την υλοποίηση του Κυβερνητικού Προγράμματος και των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τις πολλές επιτυχίες στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, τις εξοπλιστικές πρωτοβουλίες στην Άμυνα κ.α.

Ως Βουλευτής του Νομού Κερκύρας, θεωρώ όμως απαραίτητο να δώσω έμφαση στα μικρά και μεγάλα έργα που έγιναν, ολοκληρώθηκαν ή δρομολογήθηκαν στην Π.Ε. Κέρκυρας.

Είχα δηλώσει ότι πρόθεσή μου ήταν να λειτουργήσω ως μοχλός μεταξύ της εκλογικής μου περιφέρειας και του κεντρικού Κράτους, πράγμα που τηρώ στο ακέραιο. Μέσα από την συνεχή μου επαφή με τους πολίτες της Κέρκυρας, των Παξών και των Διαποντίων Νήσων, αφενός, και με τα Κυβερνητικά στελέχη κάθε βαθμίδας, τους Θεσμικούς Φορείς και τους κοινωνικούς φορείς, αφετέρου, μου δόθηκε και μου δίνεται η ευκαιρία να προωθώ προβλήματα που απαιτούν επίλυση, να ζητώ ενέργειες ώστε να υλοποιούνται έργα και πολιτικές που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Δεν θυμάμαι άλλωστε τα τελευταία χρόνια, να επισκέφθηκαν ξανά την Κέρκυρα τόσοι Υπουργοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι και μάλιστα παρά την κρίση της πανδημίας.

Πρώτιστο μέλημά μας είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών της Π.Ε. Κέρκυρας.

Την πρώτη διετία που ολοκληρώνεται σήμερα, πετύχαμε πολλά σε στενή συνεργασία με τα στελέχη της Κυβέρνησής μας. Ωστόσο, βρισκόμαστε μόλις στη μέση της κυβερνητικής διαδρομής. Έχουμε ακόμα μακρύ δρόμο μπροστά μας, πολλά προβλήματα να επιλύσουμε και πολλά έργα να υλοποιήσουμε.

Συνεχίζουμε την καθημερινή, μεθοδική δουλειά υπηρετώντας τους πολίτες της Κέρκυρας, των Παξών και των Διαποντίων Νήσων, παραμένοντας δίπλα τους.»

Επιλογή Έργων – Δράσεων 2019-2021

  1. Παραδόθηκαν από τον ΟΑΕΔ στους δικαιούχους οι 146 από τις 176 Εργατικές Κατοικίες στον Άγιο Ιωάννη Κέρκυρας. Άλλες 18 είναι έτοιμες και θα παραδοθούν μέσα στον Ιούλιο. Προηγήθηκε μία πολύ εντατική προσπάθεια επίλυσης σοβαρών γραφειοκρατικών και τεχνικών εμποδίων σε απόλυτη συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και το Υπουργείο Εργασίας.
  2. Σε επίπεδο Κεντρικής Κυβέρνησης, λύσαμε με πολιτική απόφαση το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κέρκυρα (Προώθηση Δημοπρασίας  Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων, ενδιάμεση μεταφορά των απορριμμάτων στην Κοζάνη, κλείσιμο του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας).
  3. Το τελευταίο 16μηνο, το Υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε έκτακτες επιχορηγήσεις προς τους Δήμους της Κέρκυρας για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια των χειμώνων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ύψους 1,7 εκατ. Ευρώ.
  4. Δημιουργήθηκαν το 2ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Κέρκυρας και το 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας, στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας. Η ΚΤΥΠ Α.Ε. ανέλαβε και υλοποιεί την επισκευή της κτηριακής υποδομής.
  5. Στο πλαίσιο του διπλασιασμού των Πρότυπων και των Πειραματικών Σχολείων στην Επικράτεια, το 14ο Νηπιαγωγείο και το 4ο Δημοτικό Κέρκυρας θα λειτουργήσουν από τη σχολική χρονιά 2021-2022 ως Πειραματικά Σχολεία.
  6. Από τη σχολική χρονιά 2021-2022 σχολικές μονάδες των Δήμων Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Βόρειας Κέρκυρας και Νότιας Κέρκυρας εντάσσονται στο Πρόγραμμα Σχολικών Γευμάτων που υλοποιείται από τον ΟΠΕΚΑ. Καθημερινά θα διανέμονται περί τις 700 δωρεάν μερίδες φαγητού.
  7. Στην προκήρυξη Μαρτίου 2021 του Υπουργείου Υγείας για την πρόσληψη Μόνιμου Ιατρικού Προσωπικού συμπεριλήφθηκαν 13 θέσεις κρίσιμων ειδικοτήτων για την Π.Ε. Κέρκυρας, εκ των οποίων 3 αφορούν στα Περιφερειακά Ιατρεία των Διαποντίων Νήσων. Σε νέα προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας τον Ιούλιο 2021, συμπεριλήφθηκαν άλλες 3 θέσεις Μόνιμων Ιατρών για την Π.Ε. Κέρκυρας.
  8. Το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και τα Κέντρα Υγείας της Π.Ε. Κέρκυρας ενισχύθηκαν με προσωπικό, ενώ διπλασιάστηκαν οι κλίνες ΜΕΘ στο ΓΝΚ.
  9. Επισκευάστηκε με μέριμνα 6ης ΥΠΕ το ΚΥ Αγ. Μάρκου, ενώ με ενέργειες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων εξασφαλίστηκαν τα κονδύλια και εκπονήθηκαν οι μελέτες για την επισκευή και αναβάθμιση όλων των Κέντρων Υγείας της Π.Ε. Κέρκυρας.
  10. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών της Π.Ε. Κέρκυρας δημιουργήσαμε σε κάθε Κέντρο Υγείας και στο Νοσοκομείο μας πληθώρα Εμβολιαστικών Γραμμών, ενώ με το πρότυπο ΜΕΓΑ-Εμβολιαστικό Κέντρο που λειτουργεί στο ΕΑΚΚ, ο εμβολιασμός προχωρεί πολύ καλύτερα από ότι σε άλλες περιοχές της Χώρας μας.
  11. Στο Καρδιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας λειτουργεί εξοπλισμένη Μονάδα Εμφραγμάτων, δυναμικότητας 4 κλινών.
  12.  Δημιουργήθηκε και λειτουργεί ο Τομέας ΕΚΑΒ Νότιας Κέρκυρας.
  13. Το Υπουργείο Υγείας ενέκρινε την αποδέσμευση 50.000 Ευρώ για την αγορά λυόμενης κατασκευής για το νέο Περιφερειακό Ιατρείο Αγ. Ματθαίου του Δήμου Νότιας Κέρκυρας.
  14. Επαναλειτούργησε η Σχολή Ξεναγών Κέρκυρας.
  15. Εγκαινιάστηκε μετά από 11 χρόνια η τουριστική μαρίνα Μπενιτσών.
  16. Υπεγράφη από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής η σύμβαση αγοράς πλωτών ασθενοφόρων εκ των οποίων ένα θα εξυπηρετεί την Π.Ε. Κέρκυρας. Η παραλαβή του στην Κέρκυρα αναμένεται στις αρχές Φθινοπώρου.
  17. Ο λιμένας Κέρκυρας εντάχθηκε στους λιμένες Lay Up για την κρουαζιέρα.
  18. Εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής 4 μελέτες για Λιμενικές Υποδομές της Κέρκυρας, συνολικής αξίας 1 εκατομμυρίου Ευρώ περίπου, οι οποίες αφορούν στο λιμένα Αγ. Στεφάνου Αυλιωτών, στο λιμένα Λευκίμμης και στο λιμένα Κέρκυρας.
  19. Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας το έργο του Βοηθητικού Κτηρίου του ΟΛΚΕ, αξίας 600.000 Ευρώ περίπου και ξεκίνησε η ανέγερσή του. Θα στεγάσει το Μουσείο Ναυτικής Ιστορίας.
  20. Η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων ενέκρινε το Φάκελο για το έργο του λιμένα των Οθωνών και πλέον ολοκληρώθηκαν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για τη δημοπράτηση του έργου.
  21. Εγκρίθηκε από το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ η πρόσληψη Οικονομικών – Τεχνικών και Νομικών Συμβούλων για την αξιοποίηση των λιμένων Λευκίμμης, Mega Yacht, «Καφέ Γυαλί» και Ημερολιάς, ώστε να εκκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία. Ανανεώθηκε επίσης και αναβαθμίστηκε η Σύμβαση Παραχώρησης της Μαρίνας Γουβιών. Ο στρατηγικός σχεδιασμός μας, ώστε η Π.Ε. Κέρκυρας να καταστεί κέντρο θαλάσσιου τουρισμού στην Αδριατική και στην Αν. Μεσόγειο, προχωρεί.
  22. Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με ευθύνη της ΠΙΝ, η ολοκλήρωση των έργων στο «Καφέ Γυαλί» στο λιμένα της Κέρκυρας, ύψους 9 εκ. Ευρώ και ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία.
  23. Το έργο αποκατάστασης του Αχιλλείου, αξίας 12 εκατ. Ευρώ, εντάχθηκε με ευθύνη της ΠΙΝ στο ΕΣΠΑ, ενώ προχωρούν ήδη τα έργα αναστήλωσης.  Από τον Ιούλιο του 2020, συντονιστής ανέλαβε ο Αν. Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ώστε να τηρηθεί επακριβώς το χρονοδιάγραμμα του έργου.
  24. Εγκρίθηκαν 1,8 εκατ. Ευρώ για αθλητικά έργα στους 3 Δήμους της Κέρκυρας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ» – «Αντώνης Τρίτσης».
  25. Στο πλαίσιο «Φιλόδημος ΙΙ» – «Αντώνης Τρίτσης» οι Δήμοι της Π.Ε. Κέρκυρας έλαβαν αρχικά 5 εκ. ευρώ, ενώ με νέα απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών στους 4 Δήμους αναλογούν συνολικά 54 εκατ. Ευρώ (Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων 22 εκατ. €, Δήμος Βόρειας Κέρκυρας 12 εκατ. €, Δήμος Νότιας Κέρκυρας 12 εκατ. €, Δήμος Παξών 6 εκατ. €). Παράλληλα, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα λάβει 30 εκατ. Ευρώ.
  26. Προχωρούν τα έργα επισκευής και αναβάθμισης του ΕΑΚΚ.
  27. Παραμένει το Υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στους Παξούς.
  28. Εξασφαλίστηκαν 2 αίθουσες διδασκαλίας και εξοπλισμός σχολικών τάξεων για το Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Παξών από την ΚΤΥΠ Α.Ε.
  29. Εγκρίθηκε το αίτημα επιδότησης ακτοπλοϊκής γραμμής Παξών – Αντιπάξων από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
  30. Αναβαθμίστηκε η θαλάσσια συγκοινωνία Κέρκυρας – Διαποντίων Νήσων.
  31. Τα Διαπόντια Νησιά αποκτούν Μόνιμο Φυλάκιο των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς με έδρα τους Οθωνούς, το οποίο εγκαινιάζεται μέσα στον Ιούλιο 2021.
  32. 11 περιοχές της Κέρκυρας (Αγ. Γεωργίου, Αχιλλείου, Εσπερίων, Θιναλίου, Κασσωπαίων, Κορισσίων, Μελιτειέων, Παλαιοκαστριτών, Παρελίων, Φαιάκων) εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Λευκές Περιοχές» και οι κάτοικοι μπορούν με αίτησή τους έως 15/7/2021 να λάβουν δωρεάν τηλεοπτική κάλυψη για 8 χρόνια.
  33. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού επιχορήγησε 4 Φιλαρμονικές της Κέρκυρας με συνολικά 40.000 Ευρώ.
  34. Έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο Οικονομικών πρότασή μου και αποχαρακτηρίστηκαν οι δρόμοι μεταξύ των όμορων επιχειρήσεων και του αιγιαλού, πράγμα που προκαλούσε μεγάλο πρόβλημα στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.
  35. Το Υπουργείο Οικονομικών προέβη σε σημαντική μείωση φόρου για τα μικρά ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, την οποία είχα ζητήσει μαζί με άλλους συναδέλφους Βουλευτές από την Κυβέρνηση.
  36. Ολοκληρώθηκαν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και εντάχθηκαν τα έργα συντήρησης / επισκευής σημαντικών μνημείων, όπως η Annunziata, οι Αγ. Θεόδωροι Στρατιάς, ο Αγ. Αθανάσιος Άνω Κορακιάνας, οι Αγ. Σαράντα Περιβολίου, κ.α. Ολοκληρώνονται επίσης οι εργασίες στην Αγία Αικατερίνη, ενώ αναδεικνύονται τα κτήρια της Βίλλας Κοκοτού, της Βίλλας Ρόσσα και Ρολίνας.
  37. Δημοπρατήθηκαν από την ΠΙΝ σημαντικά έργα οδοποιίας μεταξύ των οποίων το επαρχιακό οδικό δίκτυο ΒΔ Κέρκυρας 4,5 εκατ. Ευρώ, η επαρχιακή οδός Τζάβρου – Παλαιοκαστρίτσας και επαρχιακοί οδοί μέσης Κέρκυρας 4,6 εκατ. Ευρώ, το δευτερεύον οδικό δίκτυο Νότιας Κέρκυρας 3 εκατ. Ευρώ και το βασικό οδικό δίκτυο Βόρειας Κέρκυρας 3,4 εκατ. Ευρώ.
  38. Εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης σημαντικά έργα υποδομής που αφορούν έργα οδικής ασφάλειας στις νησιωτικές – τουριστικές περιοχές, έργα επεξεργασίας λυμάτων σε κοινότητες κάτω των 2000 κατοίκων, ανάδειξης πολιτιστικών μνημείων, ψηφιακής μετάβασης, προστασίας περιβάλλοντος – βιοποικιλότητας, μελετών χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού με πρώτες τις τουριστικές νησιωτικές περιοχές, ανάδειξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, κλπ., τα οποία θα δρομολογηθούν την περίοδο 2022-2026.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ