Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Άρθρο του Στέφανου Γκίκα: Η Ελλάδα από “follower”, έγινε “leader”

Άρθρο του Στέφανου Σωτ. Γκίκα*

Στον προεκλογικό μας λόγο, το 2019, περιγράφαμε το όραμα της Νέας Δημοκρατίας για μία Ελλάδα σύγχρονη, με μία Δημόσια Διοίκηση που θα εξυπηρετεί τον πολίτη γρήγορα, χωρίς να τον ταλαιπωρεί. Αναφερθήκαμε τότε στην ανάγκη ψηφιοποίησης σε όλους τους τομείς, στην βιώσιμη Ανάπτυξη, στην αύξηση της απασχόλησης, στην αναβάθμιση της Υγείας και της Ανταγωνιστικότητας της Οικονομίας μας.

Δύο χρόνια μετά, και παρά την οξύτητα της πανδημικής κρίσης, η μεταρρυθμιστική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτελεί αντικείμενο διθυραμβικών σχολίων από τον ξένο τύπο. Η χώρα μας έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της και είναι πια ένας εταίρος στην ΕΕ που συνδιαμορφώνει πολιτικές.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ήταν πέρσι στην ομάδα των οκτώ ηγετών της ΕΕ που επεσήμαναν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις σοβαρές επιπτώσεις που θα είχε η πανδημία στις Οικονομίες των κρατών – μελών και ζήτησαν τη δημιουργία ενός γενναίου πλαισίου στήριξης. Έτσι ιδρύθηκε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δις Ευρώ, που συνιστά την μεγαλύτερη ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Οικονομίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από αυτά, τα 31 δις Ευρώ αναλογούν στην Ελλάδα και η κυβέρνηση έδειξε από την αρχή πόσο αποφασισμένη είναι να αδράξει την «χρυσή» ευκαιρία. Το προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», όπως ονομάστηκε, προβαλλόταν ως «πρότυπο» από αξιωματούχους της ΕΕ, ενώ,  ανήκει στα πρώτα τρία που έλαβαν το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα. Η έγκριση του σχεδίου συνοδεύτηκε από διθυραμβικά δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού τύπου.

Παράλληλα, εν μέσω της πανδημίας, η χώρα μας πέρασε με επιτυχία από όλες τις αξιολογήσεις των Θεσμών, στο πλαίσιο της αυξημένης εποπτείας. Κατάφερε να συγκρατήσει τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας εντός ανεκτών ορίων, ενώ από το 2019 ανέβηκε κατά 12 θέσεις στον διεθνή δείκτη ανταγωνιστικότητας. Όσες φορές η χώρα βγήκε στις διεθνείς αγορές, ακόμα και με την πανδημία στο αποκορύφωμά της, άντλησε χρήματα με πολύ χαμηλό, ακόμα και αρνητικό, επιτόκιο! Αλλά και στο μέτωπο της πανδημίας, με την οργάνωση των εμβολιασμών, το «πιστοποιητικό εμβολιασμού» και γενικότερα με την διαχείριση της πανδημίας, προκάλεσε τον θαυμασμό φίλων και εταίρων.

Είναι φανερό, ότι η Χώρα μας με αυτήν την Κυβέρνηση, γύρισε οριστικά σελίδα. Βρίσκεται πια στον πυρήνα της ΕΕ, εμπνέει σοβαρότητα και αξιοπιστία, είναι διπλωματικά ισχυρή, καταθέτει προτάσεις και συμβάλλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών που οδηγούν με ασφάλεια την  Ένωση σε ένα καλύτερο μέλλον!

Η Ελλάδα από “follower” έγινε “leader”…

* Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ στις 3/7/2021

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ