Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ανακοινώσεις της Επιτροπής Οικονομίας & Τουρισμού της Ν. Ε. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α για τους επαγγελματίες του τουρισμού

Με ένα παραληρηματικό λόγο  ειρωνείας , έπαρσης και αλαζονείας απάντησε  η Ν.Δ – διά του Συντονιστή  της Γραμματείας Παραγωγικών Τομέων  στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων -στην ανακοίνωση της Επιτροπής Οικονομίας & Τουρισμού της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α- Προοδευτική Συμμαχία Κέρκυρας που συμπαραστάθηκε στους επαγγελματίες του τουρισμού.

Εκτός από την ουσιαστική και εμπεριστατωμένη θέση του ότι «ο καύσωνας  καίει τα μυαλά της Κουμουνδούρου» ο κ.Χαρίτος  δεν είχε ένα λόγο συμπάθειας  για ‘’αυτούς ‘’, που σηκώνουν τον σταυρό του μαρτυρίου μαζί με τους εργαζόμενους του κλάδου 18 μήνες τώρα.

Μίλησε για την «επιτυχή διαχείριση της πανδημίας-υπόδειγμα στην Ευρώπη- από την κυβέρνηση της Ν.Δ» προφανώς αναφερόμενος στο πρώτο κύμα της, ξεχνώντας την μη στήριξη του ΕΣΥ και τις εκατόμβες των νεκρών εκτός  ΜΕΘ των προηγούμενων μηνών θέτοντας τη χώρα μας επίσημα  στην πρώτη τριάδα της Ε.Ε. στα ποσοστιαία μεγέθη θνησιμότητας από τον Covid-19 στα τέλη του 2020 και στους πρώτους μήνες του 2021 !

Μίλησε για την ‘’άκυρη πολιτική διαχείριση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στους τομείς του τουρισμού και του εμπορίου’’  ξεχνώντας τα πρωτοφανή,  θετικά μεγέθη και  στοιχεία των αφίξεων και του τουριστικού ΑΕΠ την περίοδο 2016-2019.

Ξέχασε να μας πεί τι θα έκανε η κυβέρνηση του στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας  αν  έβρισκε όπως εμείς τα άδεια ταμεία του κ.Σαμαρά το 2015 αντί για το ‘’μαξιλάρι ασφαλείας’’ των 37 δις ευρώ που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση με ρυθμισμένο  το δημόσιο χρέος  και τα δημοσιονομικά οικονομικά μεγέθη ,την ανεργία στο 16% από το 27% που μας κληρονόμησαν και πολλά άλλα…

Και κυρίως ξέχασε να απαντήσει στην κριτική μας για τον χαρακτήρα των ενισχύσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων μέσα στην πανδημία.

Κανείς δεν είπε ότι δεν δόθηκαν ενισχύσεις και δεν υπήρξαν προγράμματα στήριξης. Πως θα μπορούσε εξάλλου να γινόταν αυτό όταν υπήρχαν επιχειρήσεις κλειστές για μήνες με κυβερνητικές αποφάσεις, τουριστικές επιχειρήσεις που δεν άνοιξαν πέρσι και φέτος, εργαζόμενοι που δεν έχουν προσληφθεί εδώ και πολλούς μήνες και τουριστικά/εμπορικά καταστήματα σε μία δεύτερη δυσοίωνη σεζόν να βλέπουν το  λουκέτο προ των πυλών;

Φυσικά και έπρεπε να υπάρξει αναστολή των ενοικίων, προγράμματα επιδότησης των δανείων, μέτρα στήριξης των ανέργων με παράταση των επιδομάτων και αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για την στήριξη των νοικοκυρίων μέσα σε μια τέτοια πρωτόγνωρη κατάσταση. Αυτές είναι αναγκαίες και απαραίτητες πολιτικές πράξεις εκ των ων ουκ άνευ και όχι αφορμές για πολιτική αυταρέσκεια και κυβερνητικό ναρκισσισμό!

Η κριτική μας ήταν πολύ συγκεκριμένη και εστίασε στα χρηματοδοτικά εργαλεία ενίσχυσης των μικρών / μικρομεσαίων επιχειρήσεων τα οποία – σε αντίθεση με την ευρωπαική πρακτική –  ήταν κυρίαρχα ‘’επιστρεπτέου’’ χαρακτήρα μέσω του προγράμματος των επιστρεπτέων προκαταβολών που αφορούσε και δόθηκε στους περισσότερους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Ήταν σαφώς μια ενίσχυση, με την μορφή δανεισμού όμως που θα κληθούν σύντομα να επιστρέψουν…

Σε όλα όμως τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία που είχαν  κυρίως  ‘’μη επιστρεπτέο’’  χαρακτήρα και αποτελούσαν πραγματική και ουσιαστική οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων και της επανεκκίνησης της οικονομίας –  χωρίς δλδ  νέο δανεισμό – απέκλεισαν κυριολεκτικά την συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων που τα είχαν περισσότερο ανάγκη.

Ας τοποθετηθεί  λοιπόν συγκεκριμένα ο κ. Χαρίτος και η Ν.Δ. στα παρακάτω ερωτήματα  που  θέσαμε πρόσφατα αλλά  ξέχασε δυστυχώς να μας δώσει τις απαντήσεις:

  1. Είναι αλήθεια ότι στο πρόγραμμα της Περιφέρειας θα επιδοτηθεί με τα επίσημα στοιχεία μόλις 1 στους 4 εμπόρους  ενώ στον τουρισμό και την εστίαση 2 στους 3 επιχειρηματίες δεν θα ενισχυθούν;  Είναι αλήθεια ότι η βαθμολόγηση με 1 βαθμό ανά εργαζόμενο με μέγιστο βαθμό στους 25 εργαζομένους έβαλε στο πρόγραμμα κυρίως τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα;
  2. Είναι αλήθεια ότι στο πρόγραμμα «επιδότησης κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας»  η ακατανόητη, σκανδαλώδης  και ‘’πονηρή΄΄υποχρέωση των 300 ενσήμων ετησίως (1 ΕΜΕ) πετάει εκτός την συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών καταλυμάτων και των μικρών τουριστικών γραφείων για να μοιράσει η κυβέρνηση περισσότερα λεφτά σε λιγότερα χέρια;
  3.  Είναι αλήθεια ότι τα προγράμματα εγγυοδοσίας-μέσω των τραπεζών-κατευθύνθηκαν κυρίως στις μεγάλες επιχειρήσεις που κατέθεταν αιτήματα άνω των 300.000 ευρώ;
  4. Γιατί η κυβέρνηση δεν υιοθετεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των επαγγελματικών φορέων για παραγραφή μέρους των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία που δημιουργήθηκαν εντός της πανδημίας από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;
  5. Γιατί η κυβέρνηση δεν προετοίμασε εγκαίρως την ενίσχυση των προγραμμάτων του εσωτερικού τουρισμού, όπως προτείναμε ήδη από πέρσι, που θα ήταν μια ανάσα στην τουριστική αγορά;

Αυτά είναι κύριοι της Ν.Δ. τα πραγματικά ερωτήματα που θέτει όχι  μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά όλοι οι επαγγελματικοί φορείς στον τουρισμό και το εμπόριο και δεν τολμήσατε να τα απαντήσετε.

Ακούστε τις ενστάσεις και την κριτική των φορέων αντί να φουσκώνετε από πολιτική έπαρση την ίδια στιγμή που στενάζει η κοινωνία. Σας αφιερώνουμε μερικές κουβέντες από τους καθ’ υλην αρμόδιους :

  • N.Βέττας-Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ(Ιδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών): “Πολλές επιχειρήσεις  έχουν μπεί στην κατάψυξη και όταν τελειώσουν τα μέτρα στήριξης, αρκετές δεν θα είναι βιώσιμες. Αυτό που ζούμε σήμερα είναι μια μαγική εικόνα στο θέμα των πτωχεύσεων και της ανεργίας’’.
  • Αθ.Νικολόπουλος-Γενικός Γραμματέας ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας):

’Αν λοιπόν θέλουμε να αποτραπεί ένα φθινοπωρινό κύμα λουκέτων και απολύσεων για χιλιάδες επιχειρήσεις η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να διορθώσει το ανορθολογικό μοίρασμα των ενισχύσεων που προηγήθηκε, προχωρώντας σε παραγραφή των χρεών που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας για τις ΜμΕ’’.

                      ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

               ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ