Τοποθέτηση του Σπύρου Νεράντζη για την μεταφορά ΑΣΑ για το 2021

Share:

Από τον Νοέμβριο του 2020 οι τρεις Δήμοι, βάση του ανάλογου ΦΕΚ, είχαν την υποχρέωση να δημιουργήσουν όλες τις απαραίτητες υποδομές για να μεταφέρουν τα παραγόμενα  το 2021 απορρίμματα τους σε ξεχωριστούς αποδέκτες εκτός νησιού.

Σίγουρα υπάρχουν καθυστερήσεις και ευθύνες, για τις οποίες μπορούμε να ασχοληθούμε και να «κρεμάσουμε» τους αρμόδιους σε δεύτερο χρόνο. Προέχει το συμφέρον της Δημόσιας Υγείας και άμεση εφαρμόσιμη λύση.

Τα προβλήματα μεγάλα, ορατά και πολύ σύντομα θα τα βρούμε μπροστά μας.

Μπροστά στον ορατό πλέον κίνδυνο να ζήσουμε τις σκηνές του 2018, οφείλουμε να παρατηρήσουμε :

 • Οι εγκαταστάσεις στο Τεμπλόνι θα έπρεπε να είχαν κλείσει και να μην γίνεται καμία εναπόθεση.
 • Οι καθυστερήσεις της δημιουργίας των Σμα, δημιουργούν νέα δεδομένα και οφείλουμε να προσαρμοστούμε αναλόγως.
 • Η μεταφορά των απορριμμάτων από τον ΣΥΔΙΣΑ, αν δεν έχει ολοκληρωθεί ήδη, είναι θέμα ημερών!
 • Οι τρείς Δήμοι οφείλουν να ενεργήσουν όπως υποχρεούνται από 01.01.2021 και να μεταφέρουν ξεχωριστά τα απορρίμματα τους εκτός νησιού.
 • Με τις αρχές της αλληλεγγύης, με νηφαλιότητα, με συνεργασία και ήρεμους τόνους οφείλουμε να προσανατολιζόμαστε για την άμεσα εφαρμόσιμη λύση για τον τόπο μας.

Η πρόταση μας :

Όπως όλοι οι Κερκυραίοι ζητάμε από τους κατοίκους της Κοζάνης και της Παλαίρου να δείξουν την αλληλεγγύη τους και να δεχτούν τα απορρίμματα μας, στηρίζοντας και αποδεχόμενοι την ανικανότητα μας να διαχειριστούμε διαχρονικά τα απορρίμματα μας, την ίδια αλληλεγγύη οφείλουμε να δείξουμε και εμείς στα λάθη και τις καθυστερήσεις των δυο όμορων Δήμων μας. 

Η λύση είναι απλή : μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις ίδιες εγκαταστάσεις μεταφόρτωσης, συμμετέχοντας μάλιστα αναλογικά και οικονομικά στο κόστος συντήρησης και λειτουργίας. Βέβαια με κανόνες και χρονοδιαγράμματα που θα συναποφασιστούν και θα ακολουθούνται, όπως :

 1. Συγκεκριμένη και αμετάκλητη ημερομηνία λήξης της χρήσης,
 2. Δεν θα παραμένει καθόλου ποσότητα στο Τεμπλόνι,
 3. Ανακοίνωση της υπόδειξης σημείων επιλογής για ΣΜΑ των άλλων Δήμων,
 4. Συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα με την πρόοδο εργασιών της δημιουργίας των ΣΜΑ και διακοπή της χρήσης του χώρου, αν δεν τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα κλπ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε η μεταφορά που ήδη πραγματοποιείτε, το αργότερο την επόμενη εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί και πλέον θα αναζητάμε άλλη σύμβαση.

Ο Βορράς και Ο Νότος έχουν ολοκληρώσει τις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες και θα έχουν ανάδοχο και αποδέκτη για να μπορούν να ξεκινήσουν την μεταφορά τους.

Ο Δήμος μας δυστυχώς ακόμη, προς το παρόν.

Η εμμονή της Δημοτικής Αρχής, του ΣΥΔΙΣΑ και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου να μην ακούσουν τις προτροπές και τις προτάσεις της παράταξης μας, (από 14/12/2020) δυστυχώς μας οδήγησαν στο να μην έχουμε ακόμη την δυνατότητα να μεταφέρουμε τα απορρίμματα μας για το 2021.

Προτίμησαν παρά τις υποδείξεις μας, να κάνουν τις διαγωνιστικές διαδικασίες με λάθος φορέα  και καλούμαστε τώρα να το θεραπεύσουμε, ενώ είχαμε την δυνατότητα να το προλάβουμε !

Είναι δεδομένο ότι αν οι διαδικασίες ήταν σύννομες, τότε θα αναλάμβανε τις συμβάσεις ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων, ως καθολικός διάδοχος όλων των υποχρεώσεων του Συδισα , όπως θα αναλάβει όλα τα υπόλοιπα έργα, συμβάσεις και υποχρεώσεις του Συδισα.

Η Οικονομική Επιτροπή  του Δήμου μας, αποδέχτηκε δύο συμβάσεις, οι οποίες πάσχουν σε νομιμότητα διαδικασιών και λογική.

 Όμως σίγουρα θα βρεθεί λύση και αυτό γιατί ακολούθησαν την διαδικασία του «πνιγμού». Η κυβέρνηση μπροστά στον «πνιγμό» των παιδιών της θα φροντίσει όπως τόσες φορές άλλωστε, να εκδοθεί άλλη μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα επιτρέπει την κατ’ εξαίρεση αποδοχή των συμβάσεων.

Την απορία μας για το πώς, η πλειοψηφία του ΣΥΔΙΣΑ αποδέχτηκε και όχι ενέκρινε τις συμβάσεις για την μεταφορά και τον αποδοχή των ΑΣΑ μας, με τέτοιους αποικιοκρατικούς όρους την έχουμε εκφράσει κατ’ επανάληψη από τον Δεκέμβριο του 2020.

Το ζητούμενο και αυτό που προέχει τώρα είναι να τρέξει η Δημοτική Αρχή όλες τις διαδικασίες προκειμένου να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την εμμονή της να προβεί σε διαδικασίες με λάθος φορέα.

Επίσης η μη πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του κόστους μεταφοράς, είχε σίγουρα επικοινωνιακά θετικά αποτελέσματα για την τάχα μου μη επιβάρυνση του Δημότη για την μεταφορά, διορθώνεται όμως, με την μέθοδο της αναμόρφωσης και φυσικά την επιβάρυνση του πολίτη με 120,00 ευρώ τον τόνο επιπλέον!

Ας ελπίσουμε ότι η Δημοτική Αρχή και η Κυβέρνηση θα κάνει το επόμενο 8ο θαύμα και θα προλάβει να τα ετοιμάσει έως την επόμενη εβδομάδα, διαφορετικά φοβόμαστε ότι οι εικόνες του 2018 είναι μπροστά μας με οδυνηρά αποτελέσματα. Και αν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος να ζήσουμε ανάλογες στιγμές, θα είναι πολύ επιζήμιο για την ζωή μας και τον τόπο μας.

Θα είναι επίσης και τραγικό γιατί

 • και όλες τις αδειοδοτήσεις είχατε
 • και όλο τον χρόνο είχατε
 • και την στήριξη όλων είχατε
 • και την παράταξη μας όχι μόνον να σας επισημαίνει τους κινδύνους αλλά να σας προτείνει λύση εδώ και 8 τουλάχιστον μήνες.

Καλούμε την Δημοτική Αρχή για έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να μας ενημερώσει για τα παραπάνω κατεπείγοντα θέματα!

Η συνολική διαχείριση των απορριμμάτων επείγει και χρειάζεται εκτενέστερη ανάλυση και προσέγγιση. Δεν είναι του παρόντος γιατί προέχει η μη εναπόθεση στο Τεμπλόνι και η μεταφορά.  

Η διαχείριση των απορριμμάτων ήταν το πρώτο πεδίο  σύγκλισης στην συνεργασία μας με την Δημοτική Αρχή. Όπως είναι γνωστό είναι και το πρώτο πεδίο πλήρους διαφοροποίησης μας.

Παραμένουμε σταθεροί στο πρόγραμμα μας,  εναρμονισμένοι πλήρως με την κείμενη νομοθεσία και διαθέσιμοι για οποιαδήποτε συνεργασία.

Κέρκυρα 19/07/2021

Σπύρος Νεράντζης

Previous Article

Συνάντηση Σπύρου Κροκίδη με τον νέο πρόεδρο των πολυτέκνων Κερκύρας

Next Article

Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου: «Αναβαθμίζεται η δημόσια υγεία στα Ιόνια Νησιά» με προϋπολογισμού άνω των 3 εκατ. €

Σχετικά Άρθρα