Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ερώτηση (και) Αλ.Αυλωνίτη για τη φορολόγηση αναδρομικών των συνταξιούχων για τα έτη 2015 – 2016


Το θέμα της φορολόγησης των αναδρομικών, που έλαβαν οι συνταξιούχοι για τα έτη 2015-2016,  φέρνουν στη Βουλή 44 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, με πρωτοβουλία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και των αναπληρωτών τομεαρχών Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Τρύφωνος Αλεξιάδη και Κατερίνας Παπανάτσιου και συνυπογραφή του βουλευτή Κέρκυρας και Αν.Τομεάρχη Τουρισμού ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρου Αυλωνίτη.
Οι βουλευτές υπογραμμίζουν πως  οι συνταξιούχοι, οι οποίοι έλαβαν αναδρομικά «κουτσουρεμένα», τα ποσά των περικοπών των συντάξεών τους, για τα έτη 2015 και 2016, καλούνται να καταθέσουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις για τα αντίστοιχα έτη. Συνεπώς θα επέλθουν ξαφνικές αλλαγές στην φορολογία τους και επιβαρύνσεις, ενώ για εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000, που θα προκύψουν για τα έτη 2015 και 2016, θα επιβληθεί και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης με κλιμακούμενους συντελεστές.
Θα πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να ενεργήσει, ώστε να μην επιβαρυνθούν υπέρογκα οι φορολογούμενοι. Προτάσεις υπάρχουν. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων ΕΛ-ΤΑ αλλά και το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, έχει προτείνει στην κυβέρνηση, τη λύση που εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Δεκέμβριο του 2018 αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων των ειδικών μισθολογίων, δηλαδή την αυτοτελή φορολόγησή τους κατά 20%.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗΠρος τον κ. Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: «Φορολόγηση αναδρομικών των συνταξιούχων για τα έτη 2015 – 2016»
Οι συνταξιούχοι, οι οποίοι έλαβαν αναδρομικά «κουτσουρεμένα», τα ποσά των περικοπών των συντάξεών τους, για τα έτη 2015 και 2016, καλούνται να καταθέσουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις για τα αντίστοιχα έτη.
Αν και βάσει των δικαστικών αποφάσεων των Διοικητικών Δικαστηρίων επιδικάστηκε η καταβολή των παρακρατηθέντων ποσών με τόκο 6%, όχι μόνο κάτι τέτοιο δεν συνέβη, αλλά αντίθετα οι συνταξιούχοι θα χάσουν ένα μεγάλο μέρος αυτών μέσω της φορολόγησης.
Μεγαλύτερη απώλεια θα έχουν όσοι μετά την κατάθεση τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης θα αλλάξουν φορολογικό κλιμάκιο. Σε κάποιες περιπτώσεις από το 22% θα φορολογηθούν με 32% ή 42% επί των εισοδημάτων για το 2015 και για το 2016 από 22% σε 29%, 37% η 45%.
Επιπρόσθετα για εισοδήματα, μεγαλύτερα των 12.000, που θα προκύψουν για τα έτη 2015 και 2016, θα επιβληθεί και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης με κλιμακούμενους συντελεστές.
Η αξιοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων της Α.Α.Δ.Ε. και του e-Ε.Φ.Κ.Α., μπορεί να συμβάλει ώστε με αυτοματοποιημένο τρόπο να επιμεριστούν τα αναδρομικά των συνταξιούχων και να φορολογηθούν το αντίστοιχο έτος χωρίς να χρειαστεί η υποβολή συμπληρωματικών φορολογικών δηλώσεων. Με αυτή τη μέθοδο θα εκλείψουν φαινόμενα ταλαιπωρίας των φορολογούμενων πολιτών, οι οποίοι θα πρέπει επιπρόσθετα να επιβαρυνθούν οικονομικά ώστε να υποβάλλουν συμπληρωματικές δηλώσεις σύμφωνα με τα έτη αναφοράς των αναδρομικών ποσών που έλαβαν.
Εναλλακτικά, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων ΕΛ-ΤΑ αλλά και το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, προτείνει στην κυβέρνηση, τη λύση που εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Δεκέμβριο του 2018 αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων των ειδικών μισθολογίων, δηλαδή την αυτοτελή φορολόγησή τους κατά 20%.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Προτίθεται να αξιοποιήσει τα αρχεία της Α.Α.Δ.Ε. και του e-Ε.Φ.Κ.Α. ώστε να φορολογηθούν τα αναδρομικά κατ’ έτος, όπως αυτά αντιστοιχούν, χωρίς να χρειάζεται οι φορολογούμενοι να προχωρήσουν σε συμπληρωματικές δηλώσεις, γεγονός το οποίο θα σημάνει πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για τους φορολογούμενους;
2. Προτίθεται να πράξει τα δέοντα, ώστε να φορολογηθούν αυτοτελώς τα αναδρομικά των συνταξιούχων για τα έτη 2015 – 2016 με συντελεστή 20%;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Βαρδάκης Σωκράτης
Αλεξιάδης Τρύφων
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Ιωάννης
Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Κόκκαλης Βασίλειος
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπαλάφας Ιωάννης
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μωραΐτης Αθανάσιος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξενογιαννακοπούλου Μαρία Ελίζα (Μαριλίζα)
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Πέρκα Θεοπίστη
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Ψυχογιός Γεώργιος

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ