ΔΕΕΠ Κέρκυρας: Στο Αχίλλειο σήμερα Εκτελείται Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 14 εκ. Ευρώ

Share:

Α/ Εκτελείται Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 14 εκ. Ευρώ, με δυο υποέργα:

1) «Αποκατάσταση και Ανάδειξη Αχιλλειου». Το υποέργο αυτό, ύψους 12 εκ. Ευρώ, περιλαμβάνει πλήρη αναπαλαίωση της αυτοκρατορικής έπαυλης του Αχιλλειου (θα ξεκινήσει 1η Σεπτεμβρίου) και των κτηρίων του Θυρωριου, Στρατώνων και Βαρώνου. Στο κτήριο του Θυρωριου (φωτο 5η) θα γίνει άμεσα επέμβαση στο υπόγειο, όπως προβλέπεται από την σχετική μελέτη. Στο κτήριο των Στρατώνων ήδη γίνονται εργασίες ολοκληρωτικής αποξήλωσης εσωτερικών χωρών, πατωμάτων, στέγης κλπ (φωτο 6η). Είναι ένα τεράστιο διώροφο κτήριο, με επιφάνεια 600τμ ανά όροφο, στο ισόγειο του οποίου θα στεγαστούν όλες οι διοικητικές υπηρεσίες του Αχιλλειου (ώστε να αυξηθεί ο μουσειακός ζωτικός χώρος του Αχιλλειου), ενώ στον πρώτο όροφο θα κατασκευαστούν εκθεσιακός και συνεδριακοι χώροι. Στο κτήριο του Βαρώνου (φωτο 7η) γίνονται επίσης εργασίες ολικής αποξήλωσης. Εκεί προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η κατασκευή και λειτουργία εστιατορίου για τους επισκέπτες της Αυτοκρατορικής Έπαυλης.

Β/ Το δεύτερο υποεργο, ύψους 2 εκ. Ευρώ, αφορά κυρίως έργα του Υπουργείου Πολιτισμού. Το σημαντικότερο από αυτά είναι η αποκατάσταση όλων των τοιχογραφιών του Αχιλλειου, οι οποίες είχαν σκεπαστεί με σοβάδες και χρώματα, ήδη από την δεκαετία του 1960 (!!!). Αυτή η εργασία ήδη έχει ξεκινήσει και θα αποκαλύψει όλη τη μαγεία αυτών των τοιχογραφιών που υπάρχουν και διασώζονται και είναι πομπηιανης τεχνοτροπίας (φωτο 8η, 9η, 10η, 11η). Κατά τα λοιπά το υποεργο αυτό αφορά την αποκατάσταση των γλυπτών (ήδη οι Μούσες καθαρίζονται), κάποιων εκ των δαπέδων κλπ.

Γ/ Με δαπάνη της ΕΤΑΔ (ιδιοκτήτριας εταιρειας του Αχιλλειου), καθαρίστηκαν οι κήποι (το δάσος) του Αχιλλειου, οι οποίοι έως πρότινος ήταν μη προσβάσιμοι, αφού είχαν μετατραπεί σε «ζούγκλα». Σήμερα, αναδείχθηκαν τα πολύτιμα ευρήματα του δάσους του Αχιλλειου (φωτο 12η, 13η, 14η, 15η, 16η), οι κήποι του δάσους είναι πλέον προσβάσιμοι και σύντομα θα είναι και ανοιχτοί στο κοινό.

Είναι επίσης σημαντικό ότι προσφάτως ολοκληρώθηκε και το έργο της πυροπροστασίας και του κτηρίου και των εξωτερικών χωρών.

Το σημερινό Αχίλλειο είναι εντελώς διαφορετικό από το περσινό, ενώ το Αχίλλειο του 2022, θα είναι αναστυλωμένο και πλήρως αναπαλαιωμένο και θα αναδείξει όλη τη λαμπρότητα και τον πλούτο του, που είχε «σκεπαστεί» και το 1960 και το 1992 (προ της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.). Το έργο αυτό, το «πήρε πάνω του» ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και είναι κάτι που τη δεδομένη στιγμή κατέστη ευεργετικό, αφού οι ζωτικές αυτές παρεμβάσεις, θα του επιτρέψουν να παραμένει αγέρωχο και πιο λαμπρό από ποτέ, για τα επόμενα τουλάχιστον 100 χρόνια.

***Σημειώνουμε ότι η αυτοκρατορική έπαυλη του Αχιλλειου είναι μακράν το πιο επισκέψιμο μνημείο της Κέρκυρας και ένα από πιο επισκέψιμα στην Ελλάδα.

Previous Article

Συνελήφθησαν πέντε άτομα για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά

Next Article

Αναβολή εκδηλώσεων του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»

Σχετικά Άρθρα