Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Στέφανος Γκίκας: Ελλάδα – Άλλος ένας «Πόλεμος» σε Εξέλιξη

*Άρθρο του Στ. Γκίκα

Από τις αρχές του Αυγούστου η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση «πολέμου» για την αντιμετώπιση εκατοντάδων πυρκαγιών σε ολόκληρη τη Χώρα. Ένας αγώνας διαρκείας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών και του περιβάλλοντος.

Είθισται, την ώρα της μάχης όλοι ενωμένοι να στέκονται πίσω από όσους πολεμούν στην πρώτη γραμμή. Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για τις γυναίκες και τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πολιτικής Προστασίας και τους πολλούς εθελοντές. Είθισται επιπλέον, ο απολογισμός να γίνεται μετά την μάχη.

Η πρωτοφανής έκταση των πυρκαγιών και των καταστροφών στην Αττική, στην Βόρεια Εύβοια, στην Ηλεία, στην Μάνη και αλλού, γέννησε ωστόσο το ερώτημα, κατά πόσο η Κυβέρνηση – ακόμη και κάτω από αυτές τις πρωτόγνωρες κλιματικές συνθήκες – είχε προετοιμαστεί για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.

Μέχρι την πτώση του αεροσκάφους PZL την περασμένη Κυριακή, η Χώρα μας διέθετε 74 εναέρια μέσα. Σημειώνεται ότι το 2020 διέθετε 62, ενώ το 2018, 51.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 67 από αυτά ενεργούν για την καταπολέμηση πυρκαγιών, ενώ τα υπόλοιπα 7 αξιοποιούνται για την εναέρια επιτήρηση, τον συντονισμό και την μεταφορά προσωπικού. 22 είναι σταθμευμένα σε περιφερειακές περιοχές προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των νησιών μας και της Βόρειας Ελλάδας. Τα υπόλοιπα 45 βγαίνουν εναλλάξ για πυρόσβεση, αφού πρέπει να ανεφοδιάζονται. Παράλληλα, η συμμετοχή στην πυρόσβεση απαιτεί και την εν συνεχεία συντήρησή τους. Συνεπώς ποτέ δεν πετούν όλα τα εναέρια μέσα ταυτόχρονα και δεν μπορούν επίσης να επιχειρούν όλα στο ίδιο σημείο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αναλογικά με το μέγεθος της Χώρας, στην Ελλάδα διαθέτουμε ένα από τα μεγαλύτερα σε αριθμό συστήματα αεροπυρόσβεσης στην ΕΕ. Η Ιταλία, για παράδειγμα, διαθέτει 30 πυροσβεστικά αεροσκάφη, η Κροατία 20 και η Γαλλία 19.

Η Κυβέρνηση προχώρησε επιπλέον σε υπολογίσιμη αύξηση των Πυροσβεστών μας. Συγκεκριμένα, φέτος στο Πυροσβεστικό Σώμα υπηρετούν 11.243 μόνιμοι Πυροσβέστες, έναντι 11.089 το 2018. Οι Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης ανέρχονται στους 2.524, όταν το 2018 ήταν 1.723, ενώ μεγάλη αύξηση καταγράφεται στους Εποχικούς Πυροσβέστες, οι οποίοι φτάνουν τους 2.308, από 1.251 το 2018.

Σε ότι αφορά στις δαπάνες για την Πολιτική Προστασία, σε σύγκριση με το 2018 έχουν αυξηθεί κατά 56%, φτάνοντας τα 616 εκατ. Ευρώ (400 εκατ. Ευρώ το 2018). Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας διέθεσαν φέτος 120 εκατ. Ευρώ για την δασοπροστασία και όχι 1,7 εκατ., όπως ισχυρίζεται η Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Αξίζει ειδικής αναφοράς το σύστημα εκκένωσης περιοχών που βρίσκονται σε κίνδυνο. Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, το οποίο έως σήμερα λειτούργησε υποδειγματικά, χάρη στον άριστο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Δεν είναι διόλου αυτονόητη η επιτυχής απομάκρυνση κατοίκων από 141 κατοικημένες περιοχές της Χώρας. Έτσι δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής εξαιτίας εγκλωβισμού. Δυστυχώς, η Χώρα μας διαθέτει πρόσφατη εμπειρία, όπου η αδυναμία εκκένωσης και συντονισμού κόστισε 102 ανθρώπινες ζωές.

Τα ανωτέρω στοιχεία συνηγορούν ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προέβη σε σειρά ενεργειών προκειμένου να προετοιμάσει τη Χώρα για την αντιπυρική περίοδο. Δυστυχώς όμως ήταν τέτοια η μανία της φωτιάς, που πολλοί άνθρωποι έχασαν τις περιουσίες τους, ενώ η περιβαλλοντική καταστροφή είναι τεράστια.

Όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο απολογισμός θα γίνει στο τέλος και εφόσον διαπιστωθούν λάθη ή παραλείψεις, θα αποδοθούν ευθύνες. Ωστόσο, η διασπορά ψευδών ειδήσεων εν ώρα μάχης περί δήθεν ανυπαρξίας σχεδιασμού και προετοιμασίας, υποτιμά και προσβάλλει όσους παλεύουν όλες αυτές τις ημέρες γενναία με τις φλόγες, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Η επόμενη ημέρα θα είναι σίγουρα δύσκολη. Με το γενναίο πρόγραμμα στήριξης των πυρόπληκτων που ανακοίνωσε άμεσα η Κυβέρνηση, οι περιουσίες θα αποκατασταθούν στο μεγαλύτερο μέρος και η φύση με την αρωγή της Πολιτείας θα αναγεννήσει τα δάση. Παράλληλα, θα αναβαθμιστούν τα μέσα πρόληψης και καταπολέμησης των πυρκαγιών και θα αναπτυχθεί περαιτέρω η Πολιτική Προστασία.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ