Όλα τα νέα μέτρα για την «πανδημία ανεμβολίαστων» – Τι ισχύει από 13 Σεπτέμβρη για μάσκες, rapid test, εργασία και εστίαση

Share:

Δύσκολο φθινόπωρο για τους μη εμβολιασμένους πολίτες

Στην ανακοίνωση δέσμης νέων μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, απέναντι στην επιθετική εξάπλωση του κοροναϊού, προχώρησε η κυβέρνηση, με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια να επιβεβαιώνει τα σενάρια ότι οι μη εμβολιασμένοι πολίτες έχουν μπροστά τους ένα δύσκολο φθινόπωρο.

Με την κυβέρνηση να έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους δεν υπάρχει το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown ,τα μέτρα προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά του κοροναϊού, αλλά και για να αντέξει την πίεση το σύστημα Υγείας μετά τη ραγδαία αύξηση των διασωληνωμένων, αφορούν αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Από 13 Σεπτεμβρίου λοιπόν, εκείνοι που δεν έχουν πειστεί ακόμη από τους ειδικούς για το εμβόλιο θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα, την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει τη χώρα.

Τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι η διεξαγωγή αρκετών rapid test, τα οποία πλέον θα κοστίζουν 10 ευρώ και θα επιβαρύνουν το πορτοφόλι κάθε ανεμβολίαστου, καθώς μόνο οι εμβολιασμένοι, αλλά και όσοι έχουν συμπτώματα, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση για να κάνουν τα τεστ αυτά δωρεάν στις δημόσιες δομές υγείας.

«Τα μέτρα δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα», επισήμανε ο κ. Κικίλιας, ο οποίος πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε ακόμη, τουλάχιστον ένα εκατ. εμβολιασμένους Έλληνες για να χτίσουμε το τείχος ανοσίας, που αγγίζει το 80%, όπως έχει συμβεί σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία.

Τι αλλάζει στη ζωή των ανεμβολίαστων 

Από την 1η Σεπτεμβρίου αναστέλλεται η εργασία για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης των τελευταίων 6 μηνών. Ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός και για ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς, οι οποίοι θα έχουν κυρώσεις αν δεν εμβολιαστούν.

Από τις 13 Σεπτεμβρίου, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ στον ιδιωτικό τομέα κάθε εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ που θα καλύπτεται από τους ίδιους.

Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους στην εκπαίδευση

Επίσης, από τις 13 Σεπτεμβρίου είναι πλέον υποχρεωτικά τα δύο rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς. Τα self test για τους μαθητές θα διατίθενται δωρεάν και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Για τους φοιτητές απαιτούνται 2 εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου την εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με δαπάνη του φοιτητή, 10 ευρώ/τεστ.

Εκτός από τους εκπαιδευτικούς και οι ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, θα υποχρεούνται να προσκομίζουν στην εργασία τους δύο αρνητικά τεστ την εβδομάδα, τα οποία θα έχουν πληρώσει οι ίδιοι.

Όσοι ταξιδεύουν με οποιοδήποτε μέσο μέσα στη χώρα θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test που έχει γίνει τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη μετακίνηση τους, ενώ δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ Covid πριν ταξιδέψουν.

Εστίαση μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες

Σε κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης ), θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης, βάσει νόμου, έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζόμενους του έχουν εμβολιαστεί.

Γήπεδα, θέατρα, σινεμά, μουσεία αρχαιολογικοί χώροι

Στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη νόσηση).
Σε κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, θα επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

Previous Article

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν Μητσοτάκης – Φον Ντερ Λάιεν – Στο επίκεντρο πυρκαγιές και Αφγανιστάν

Next Article

Νέο επιδημιολογικό σοκ: 4.608 κρούσματα και 32 θάνατοι – 326 οι διασωληνωμένοι

Σχετικά Άρθρα