Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ανεμβολίαστοι: Όλα τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από 13 Σεπτεμβρίου – Μόνο σε ιδιωτικές δομές τα τεστ

Τι θα ισχύσει για εργαζόμενους, μαθητές και εκπαιδευτικούς – Σε ποιους κλειστούς χώρους μπαίνει απαγορευτικό

Τα νέα μέτρα
Δημόσιας Υγείας που θα αφορούν τους ανεμβολίαστους πολίτες, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Ξεκινώντας τις ανακοινώσεις, ο κ. Κικίλιας έκανε λόγο για πανδημία των ανεμβολίαστων, τονίζοντας πως πάνω από το 90% όσων είναι στις ΜΕΘ δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Επιστρέφοντας από τις διακοπές οι Έλληνες κλείνουν εμβολιασμούς», συνέχισε ο κ. Κικίλιας, διευκρινίζοντας ότι χρειαζόμαστε περίπου ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς ακόμη για να φτάσουμε τα ποσοστά εμβολιασμών άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Πορτογαλία. «Πρέπει να συνεχίζουμε να εμβολιαζόμαστε προκειμένου να φτάσουμε στο 80%. Δηλαδή ακόμα πρέπει να εμβολιαστούν περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες», εξήγησε ο υπουργός επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να αναστέλλεται η ζωή μας καθώς υπάρχει επιλογή και αυτή είναι ο εμβολιασμός.

«Η επιτάχυνση των εμβολιασμών και η τήρηση των μέτρων προστασίας παραμένει ο κύριος στόχος του υπουργείου Υγείας», τόνισε ο κ. Κικίλιας, σημειώνοντας ότι τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά.

Τα μέτρα

Τα μέτρα που θα ισχύσουν:

Αναστολή εργασίας για τους υγειονομικούς

Χωρίς καμία παράταση θα ισχύσει το μέτρο της αναστολής εργασίας αναστολής εργασίας από 1η Σεπτεμβρίου στους υγειονομικούς που είναι ανεμβολίαστοι ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης 6 μηνών. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς.

Εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Από τις 13/9 οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ κάθε εβδομάδα, αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζομένου έναντι 10 ευρώ το τεστ.

Υποχρεωτικά δύο τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, από 13 Σεπτεμβρίου. Δωρεάν self test θα δίδονται μόνο σε μαθητές. Για τους φοιτητές θα ισχύει το εργαστηριακό PCR τεστ ή rapid test δύο φορές την εβδομάδα αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με δαπάνη του φοιτητή.

Δύο τεστ την εβδομάδα θα πρέπει να κάνουν επίσης οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές.

ergazomenoi
ekpaideytkoi
mathites

Τεστ μόνο σε ιδιωτικά κέντρα

Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ.

Κλειστοί χώροι εστίασης – γήπεδα

Για την είσοδο σε κλειστούς χώρους εστίασης θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες έως 6 μήνες από την διάγνωση, ενω το ίδιο θα ισχύει και για τα γήπεδα.

estiasi
gipeda

Θέατρα, κινηματογράφοι, αρχαιολογικοί χώροι και γυμναστήρια

Στους κλειστούς χώρους σε θέατρα, σινεμά, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και στα γυμναστήρια θα έχουν πρόσβαση τόσο οι εμβολιασμένοι, αλλά και όσοι ανεμβολίαστοι το επιθυμούν έχοντας κάνει rapid test εντός 48 ωρών.

Σε περίπτωση όμως που οι χώροι αυτοί επιλέξουν να δέχονται μόνο εμβολιασμένους, τότε θα έχουν 100% πληρότητα.

theatra
gimnastiria

Χρήση μάσκας

Χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση.

maska

Ταξίδια

Όσοι ταξιδεύουν, στην ηπειρωτική και νησιωτική χώρα, υποχρεώνονται να κάνουν ένα rapid test έως 48 ωρες πριν το ταξίδι. Τα παιδιά θα κάνουν self test.

Οι κυρώσεις μη συμμόρφωσης είναι αναστολή εργασίας για εργαζόμενους, μη προσέλευσης στο σχολείο για μαθητές και απαγόρευση μετακίνησης για ταξιδιώτες.

taxidia
ergasia

Δείτε ολόκληρη την παρουσίαση του κ. Κικίλια εδώ

Στις ανακοινώσεις συμμετείχε και η Διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Καθηγήτρια, Αναστασία Κοτανίδου.

«Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Χωρίς την πρόληψη δεν θα μπορέσουμε να θεραπεύσουμε όλους τους ασθενείς που θα νοσήσουν. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε τα εμβόλια», είπε η κα Κοτανίδου.

Δείτε τις ανακοινώσεις:

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ