Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Λέκκας: Ποιες πυρόπληκτες περιοχές απειλούνται από πλημμύρες – Πού εστιάζεται ο κίνδυνος (Βίντεο)

Τι ανέφερε για Εύβοια, Μάνδρα, Μαραθώνα, Θρακομακεδόνες, Μαλακάσα, Ελευσίνα

Στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 μίλησε ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας
, Ευθύμης Λέκκας και τοποθετήθηκε επί των κινδύνων για πλημμύρες που καραδοκούν στις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές φωτιές.

Αναφερόμενος αρχικά στην Κερατέα, σχολίασε πως «δεν έχουμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, είναι μικρή περιοχή και δεν έχουμε υδρογραφικό δίκτυο ανεπτυγμένο».

Στη συνέχεια μίλησε για τους Θρακομακεδόνες όπου έχει καεί μια μεγάλη περιοχή και «ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με περιοχές που κινδυνεύουν άμεσα. Οι χείμαρροι αυτοί ενσωματώνονται μέσα στο μεγάλο ποτάμι που καταλήγει στο Φάληρο, στον Κηφισό. Το επίκεντρο είναι στις περιοχές κυκλικά στην αρχή», δείχνοντας παράλληλα στον χάρτη τις περιοχές που ανησυχούν.

Οι περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες

Επίσης, «στις Αφίδνες, προς τη Μαλακάσα, έχουμε δύο τρία ρεύματα που μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα», εξέφρασε, τονίζοντας πως «τα υπόλοιπα που πάνε προς τον Μαραθώνα, δεν έχουμε πρόβλημα γιατί εκτονώνονται μέσα στη λίμνη του Μαραθώνα. Βέβαια, εκεί τα προβλήματα είναι άλλα γιατί θα γεμίσει από φερτά υλικά».

Ερωτηθείς για τη Μάνδρα, είπε πως «αν εστιάσουμε στη Μάνδρα, η ίδια η περιοχή δεν κινδυνεύει. Αλλά κινδυνεύει η διπλανή περιοχή», εξηγώντας πως τα αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν στη Μάνδρα δεν θα βοηθήσουν «γιατί δεν περνούν μέσα από εκεί. Το πρόβλημα εστιάζεται στην Ελευσίνα». Επίσης, «έχουμε πρόβλημα και στη Νέα Πέραμο».

Όσον αφορά στη Βόρεια Εύβοια, «η καταστροφή είναι καθολική. Ουσιαστικά κινδυνεύουν όλες οι παράκτιες περιοχές, με πρώτες περιοχές που κινδυνεύουν να είναι η Λίμνη και οι Ροβιές».

Μάλιστα, ο κ. Λέκκας εξέφρασε, για την Εύβοια, πως «όλες αυτές οι περιοχές είναι σε παραλίες, δίπλα στη θάλασσα. Εκεί καταλήγει το υδρογραφικό δίκτυο», σημειώνοντας ότι «προλαβαίνουμε να μειώσουμε τις πιθανότητες να έχουμε απώλειες. Τα μεγάλα έργα χρειάζονται μήνες μελετών και έτη κατασκευής».

Δείτε το σχετικό βίντεο

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ