Τι αλλάζει για τους ανεμβολίαστους από τις 13 Σεπτεμβρίου – Όλα τα νέα μέτρα

Share:

Τι θα ισχύει για εργαζόμενους, φοιτητές και μαθητές – Πού θα μπαίνει «μπλόκο»

Ένα νέο πακέτο μέτρων
που αναμένεται να αλλάξει τη ζωή των ανεμβολίαστων το διάστημα από τις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 31 Μαρτίου του 2022, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, με «φόντο» τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» και την αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας της χώρας.

Ένα από τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν ήταν η διακοπή της δυνατότητας διενέργειας δωρεάν rapid test για τους ανεμβολίαστους σε δημόσιες δομές.

Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν:

Εργαζόμενοι

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε όλο τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test ανά βδομάδα, σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 10 ευρώ.

Το τεστ θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη. Το κόστος θα το επωμίζονται οι εργαζόμενοι.

Ποιοι θα πρέπει να κάνουν δύο τεστ

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά rapid test ανά εβδομάδα και θα επιβαρύνονται με το κόστος των 10 ευρώ ανά τεστ.

Ο έλεγχος θα γίνεται με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη ή σύμφωνα με τους ειδικούς όρους που θα ισχύσουν για την εκπαιδευτική κοινότητα.

Μαθητές και φοιτητές

Οι μαθητές θα κάνουν δύο self test ανά εβδομάδα, τα οποία θα διατίθενται δωρεάν από το κράτος. Τα αποτελέσματα θα δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Οι φοιτητές θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά rapid test ανά εβδομάδα. Το κόστος θα επιβαρύνει τους ίδιους τους φοιτητές.

Πώς θα ταξιδεύουν οι ανεμβολίαστοι

Από τις 13 Σεπτεμβρίου θα χρειάζεται ένα εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν από το ταξίδι για τους ενήλικους και τους ανήλικους 12-17 ετών. Self test θα απαιτείται για τους ανήλικους 5-12 ετών που θα πραγματοποιείται έως 48 ώρες πριν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη.

Χώροι εστίασης, ψυχαγωγίας, γήπεδα και γυμναστήρια

Σε κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης ), θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης, βάσει νόμου, έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζόμενους του έχουν εμβολιαστεί.

Στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη νόσηση).

Σε κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, θα επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

Στα κλειστά γυμναστήρια θα μπορούν να μπαίνουν εμβολιασμένοι, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Χρήση μάσκας

Τέλος, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.

Previous Article

Εξαδάκτυλος για ανεμβολίαστους: Μέσα σε μία εβδομάδα χάσαμε έξι ανθρώπους 18 έως 39 ετών

Next Article

Βουλή: Διασταυρώνουν σήμερα τα ξίφη τους οι πολιτικοί αρχηγοί στη συζήτηση για τις πυρκαγιές – Τι θα πει ο Μητσοτάκης

Σχετικά Άρθρα