Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Live – Μητσοτάκης: Η αμφισβήτηση των εκκενώσεων προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων από προηγούμενες τραγωδίες

Η «συγγνώμη» μου ήταν ένα κάλεσμα για δράση – Θα αλλάξουν πολλά

Σε εξέλιξη είναι στη Βουλή
η ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με τις μεγάλες πυρκαγιές του Αυγούστου.

Η συζήτηση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, διεξάγεται μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Καθώς στην πατρίδα μας εξακολουθεί να ελλοχεύει ο κίνδυνος μεγάλων πυρκαγιών η σκέψη όλων μας στρέφεται σε εκείνους και εκείνες που ακόμα μάχονται.

Στην Πολιτική Προστασία, στην Πυροσβεστική, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους εθελοντές. Προσδοκώ η σημερινή συζήτηση να διαφέρει, γιατί το θέμα της είναι ένα πρόβλημα παγκοσμίων διαστάσεων και με κοινό ζητούμενο τις απαντήσεις σε τέσσερα ερωτήματα», τόνισε ο πρωθυπουργός, ανοίγοντας την σημερινή συζήτηση στη Βουλή με θέμα τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν την χώρα μας και τα μέτρα αποκατάστασης.

Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, «το ζήτημα δεν είναι μόνο ο χρόνος που έχουμε σήμερα για το ζήτημα που κυριάρχησε το μήνα αυτόν, τις πυρκαγιές. Σημαντική θα είναι και η ποιότητα της συζήτησης στα όσα θέτουν οι πολίτες και η αντιπολίτευση.

Για ένα θέμα τόσων εθνικών διαστάσεων, πρέπει να καταλήξουμε σε κάποιους άξονες για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές και η κλιματική κρίση επιβάλλει να ακολουθήσουμε πολιτικές. Στην Ελλάδα ο κίνδυνος πυρκαγιών ελλοχεύει ακόμα».

«Να δώσουμε συγχαρητήρια σε Πολιτική προστασία, Πυροσβεστική, Ένοπλες Δυνάμεις και Αυτοδιοίκηση και εθελοντές παντού στη χώρα. Οσα χαθήκαν οφείλουμε να τα αναστήσουμε και θα τα αναστήσουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έθεσε τρία ερωτήματα
«Είχαμε προετοιμαστεί; Τι πήγε καλά και τι λάθος; Πώς θα στηριχθούν οι πυρόπληκτοι και πώς θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης».

Για την αντιπυρική περίοδο

«Πόσο είχαμε προετοιμαστεί για την αντιπυρική περίοδο;», συνέχισε ο πρωθυπουργός. 

«Σε μια πύρινη επίθεση που η χώρα είχε να βιώσει πολλά χρόνια, προστατέψαμε χιλιάδες συμπολίτες μας. Καταστράφηκαν 1 εκατομμύριο στρέμματα πρασίνου. Το φετινό καλοκαίρι κατέστη πιο δύσκολο στη διαχείρισή του, λόγω του παρατεταμένου καύσωνα.

Είχαμε προνοήσει να επενδύσουμε στην Πολιτική Προστασία. Όσοι αμφιβάλουν γι’ αυτό ας προσπαθήσουν να θυμηθούν το όνομα του προκατόχου του Νίκου Χαρδαλιά. Εγώ δεν το θυμάμαι», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Ενεργοποιήθηκε το 112

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, ενεργοποιήθηκε το 112, κάτι που -όπως είπε- ήταν προσωπική του δέσμευση.

Η χώρα, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, είχε προνοήσει να εξοπλιστεί με περισσότερα εναέρια μέσα

«Είχαμε προνοήσει να παρέμβουμε σε επικίνδυνες περιοχές, οι οποίες θύμιζαν τα χαρακτηριστικά του Ματιού. Εγώ ο ίδιος συμμετείχα σε τηλεδιάσκεψη με 18 δημάρχους στις 24 Μαϊου, στους οποίους κατέστησα σαφές ότι όλοι πρέπει να δουλέψουμε για να μειώσουμε την ποσότητα της καύσιμης ύλης, αλλά και να έχουμε σχέδια διαφυγής», τόνισε.

Κανείς οικισμός δεν κάηκε ολοσχερώς

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «κανείς οικισμός δεν κάηκε ολοσχερώς. Προστατέψαμε τις κρίσιμες υποδομές. Στη φωτιά στη Βαρυμπόμπη έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να εξασφαλιστεί η ηλεκτροδότηση του λεκανοπεδίου».

Μιλώντας για τα πύρινα μέτωπα του καλοκαιριού, είπε πως «κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε σχεδόν 60 πυρκαγιές την ημέρα τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου».

«Στα Βίλια ενεργοποιήθηκε ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός. Παρά τη μεγάλη προσπάθεια χρειαστήκαμε 3 ημέρες για να την σβήσουμε».

Εάν έγινε κάποιο λάθος, να μας το υποδείξετε

Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε, παράλληλα, πως «εάν έγινε κάποιο λάθος μπορείτε να έρθετε να μας το υποδείξετε».

Αναφερόμενος στο ανθρώπινο δυναμικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά και στη μάχη που έδωσαν οι εθελοντές, τόνισε πως «η αυτοθυσία πυροσβεστών και εθελοντών υπήρξε ανεπανάληπτη, αλλά δεν έλλειψαν τα λάθη.

Αυτό που διδαχτήκαμε είναι ότι η πρώτη επέμβαση είναι απολύτως κρίσιμη. Όσους καθαρισμούς και να κάνουμε, όσα εναέρια μέσα και να διαθέτουμε είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η επέκταση μιας πυρκαγιάς εάν δεν καταφέρει να σβηστεί στην αρχή της».

Υπήρξαν κενά – Θα συστήσουμε ειδική μονάδα

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια μίλησε για τα κονδύλια που έχουν διατεθεί για την πρόληψη, τονίζοντας πως «εάν και στον τομέα της πρόληψης διατέθηκαν 51 εκατομμύρια ευρώ και εκεί υπήρξαν κενά. Πλέον η ευθύνη περνά στην Πολιτική Προστασία με το πρόγραμμα “Δρυάδες”.

Υπάγουμε πλέον τα δασαρχεία στο υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να μην υπάγονται πλέον σε αποκεντρωμένες διοικήσεις και να συνεργάζονται καλύτερα με την Πολιτική Προστασία».

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε, παράλληλα, τη σύσταση ειδικής μονάδας, τονίζοντας πως «διαπιστώσαμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερα εναέρια μέσα. Θα επενδύσουμε στην απόκτηση/ενοικίαση νέων αεροσκαφών. Προχωράμε στη σύσταση ειδικής μονάδας η οποία θα επιχειρεί μέσα στα δάση».

Η «συγγνώμη» μου ήταν μια πολιτική στάση

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως «η δημόσια συγγνώμη μου ήταν μια πολιτική, ηθική στάση. Ήταν ένα κάλεσμα να διδαχθούμε πως από μια αρνητική εμπειρία μπορούμε να διδαχθούμε για να γίνουμε καλύτεροι».

Κείμενο σε εξέλιξη…

Δείτε ζωντανά την ομιλία του πρωθυπουργού:

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ