Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των βάσεων – Οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο

Οι υποψήφιοι μπορούν να λάβουν τα αποτελέσματα και με SMS στο κινητό τους ή να δουν το αποτέλεσμα διαδικτυακά

Προς το τέλος της οδεύει η αγωνία των υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων
, αφού το πρωί της Παρασκευής το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να ανακοινώσει τις βάσεις εισαγωγής για τα πανεπιστήμια.

Το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι οι ανακοινώσεις να γίνουν αύριο, Παρασκευή, ωστόσο δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο μετάθεσης των ανακοινώσεων για τη Δευτέρα. Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, οι ανακοινώσεις θα γίνουν έως τη Δευτέρα.

Και με SMS τα αποτελέσματα

Υπενθυμίζεται ότι φέτος ισχύει μια μεγάλη αλλαγή στην ανακοίνωση των βάσεων, καθώς οι υποψήφιοι μπορούν να λάβουν τα αποτελέσματα και με SMS στο κινητό τους ή να δουν το αποτέλεσμα διαδικτυακά.

Μέσω της εφαρμογής results.it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και το αρχικό γράμμα από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, οι υποψήφιοι μπορούν να ενημερωθούν όχι μόνο για τη βαθμολογία τους, αλλά και για την ανακοίνωση των Βάσεων.

Όσοι μαθητές δήλωσαν τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου θα λάβουν σχετικό SMS, μέσω του οποίου θα τους γνωστοποιείται η σχολή ή το τμήμα στο οποίο πέρασαν.

Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις 

Όσον αφορά τις βάσεις η Ιατρική Αθηνών δεν επιστρέφει στις εποχές των 19.000 μορίων, όμως εκτιμάται ότι θα σημειώσει άνοδο πάνω από 600 μόρια.

Οι πολύ καλές επιδόσεις των υποψηφίων σε Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια στο 3ο επιστημονικό πεδίο, ανεβάζουν σχεδόν όλες τις Ιατρικές πάνω από το κατώφλι των 18.000 μορίων.

Την ίδια ώρα, οι Πολυτεχνικές Σχολές κερδίζουν κάποια από τα «χαμένα» των προηγούμενων ετών με πιο συγκρατημένη άνοδο, οι Νομικές Σχολές παραμένουν σταθερές και οι Οικονομικές Σχολές, αποκλειστικά στα κεντρικά ιδρύματα, ανεβάζουν και άλλο τη βάση εισαγωγής.

Δείτε αναλυτικά τις εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο

Πρώτο επιστημονικό πεδίο

Οι Νομικές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα ακολουθήσουν παραδοσιακά ανοδική πορεία, ενώ οι σχολές Ψυχολογίας αναμένεται να κινηθούν στο όριο των 17.000 μορίων, ακόμα κι αυτές των περιφερειακών ιδρυμάτων.
Τα Παιδαγωγικά και τα τμήματα Φιλοσοφίας και Ιστορίας ενδέχεται να παρουσιάσουν αυξομειώσεις.

Δεύτερο επιστημονικό πεδίο

Κάποιες από τις πολυτεχνικές σχολές των κεντρικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων εκτιμάται ότι θα επιστρέψουν στο κατώφλι των 18.000 μορίων, μετά από σερί χρονιές που έχαναν μόρια από τις βάσεις εισαγωγής τους.
Οι αριστούχοι αυξήθηκαν με αποτέλεσμα, οι Ηλεκτρολόγοι και Μηχανολόγοι του ΕΜΠ να επιστρέψουν σταδιακά σε υψηλότερες βαθμολογίες.

Στα κεντρικά ιδρύματα οι πολυτεχνικές σχολές προβλέπεται ότι θα ανέβουν μέχρι και 800 μόρια πάνω. Ταυτόχρονα, οι Φυσικομαθηματικές σχολές των κεντρικών ιδρυμάτων θα αυξηθούν κατά 300-400 μόρια. Μεγάλες διακυμάνσεις στις βάσεις αναμένονται στην περιφέρεια, καθώς ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 1.000 μόρια.

Τρίτο επιστημονικό πεδίο

Σε αυτό το πεδίο, αλλάζει το σκηνικό. Οι βάσεις των δημοφιλών σχολών επιστρέφουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, αναδεικνύοντας το τρίτο επιστημονικό πεδίο ως το πιο ανταγωνιστικό ανάμεσα στα άλλα.
Έτσι, εκτιμάται ότι οι βάσεις των σχολών αυτών θα αυξηθούν από 400 έως 1.500 μόρια. Η μικρότερη ΕΒΕ του πεδίου 9,69 αναμένεται να διαμορφώσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής περί τα 9.300 μόρια.

Τέταρτο επιστημονικό πεδίο

Ελαφρώς βελτιωμένες ήταν οι επιδόσεις των υποψηφίων στα μαθήματα βαρύτητας του τέταρτου επιστημονικού πεδίου.
Στις πιο υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου, όπως της Πληροφορικής στα κεντρικά Ιδρύματα, οι βάσεις κυμαίνονται από 16.925 με 16.150 μόρια, ενώ στις οικονομικές σχολές κινούνται από 16.400 μόρια (Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο ΟΠΑ).

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ